Leveämmät hartiat vai syvempiä kuiluja? Moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet perusopetuksen oppilashuollossa
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
220091
Hakija
Vaasan Yliopisto
Toteuttaja
Vaasan Yliopisto
Lisätietoja
Harri Jalonen
harri.jalonen@uwasa.fi
Toteutusaika
1.10.2022 - 31.12.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2022
73 000 euroa
Kokonaiskustannukset
104 318 euroa
Tulokset valmistuneet
17.1.2025
Tiivistelmä
Hyvinvointialueet vastaavat jatkossa sote-palvelujen järjestämisestä. Monet hyvinvointiin liittyvät tehtävät jäävät kuitenkin kuntien vastuulle. Hyvinvointialueilla haetaan tiiviimpää yhteistyötä ammattilaisten välille, mutta vaarana on, että samalla syntyy uusia kuiluja. Tutkimuksessa tunnistetaan moniammatillisen yhteistyön onnistumistekijät perusopetuksen oppilashuollossa, tuotetaan moniammatillisen yhteistyön käytäntösuosituksia ja Moniammatillisuusbarometri-arviointityökalu.
Hankkeen vastuuhenkilö
Harri Jalonen
Tiedote
Moniammatillisen yhteistyön onnistuminen on opiskeluhuollon kriittinen menestystekijä
17.1.2025Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin moniammatillisen yhteistyön mahdollisuuksia ja haasteita perusopetuksen opiskeluhuollossa hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Tutkimus oli monimenetelmällinen (dokumenttianalyysi, kysely, eDelphi-paneeli) ja siihen osallistui opiskeluhuollon ammattilaisia ja johtajia. Tulosten mukaan opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön onnistumista haastavat monet organisaatiorakenteisiin, resursseihin ja johtamiseen liittyvät jännitteiset tekijät. Tulevaisuudessa lapset ja nuoret tulisi nostaa opiskeluhuollon kehittämisen keskiöön sekä lisätä heidän osallisuuttaan opiskeluhuollon toteutuksessa. Hankkeessa tuotettiin itsearviointityökalu monialaisen yhteistyön onnistumisen, haasteiden ja kehitystarpeiden tunnistamiseksi.
Lähtökohdat
Vuonna 2023 aloittaneiden hyvinvointialueiden tavoite on tarjota aiempaa saumattomampia palvelukokonaisuuksia. Yksi hyvinvointialueiden ja kuntien yhteisistä tehtävistä on perusopetuksen opiskeluhuolto. Tutkimuksessa tarkasteltiin moniammatillista yhteistyötä perusopetuksen opiskeluhuollossa hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, miten kuntien ja hyvinvointialueiden opiskeluhuollon toimijat onnistuvat yhteistyössään ja mitkä tekijät estävät ja edistävät sitä.
Aineisto
Tutkimus perustui dokumenttiaineistoon (oppilas- ja opiskeluhuoltolain muuttamista koskevat lausunnot n=150, opetuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmat n=28), opiskeluhuoltoryhmien jäsenille suunnattuun kyselyyn (n=227) ja eDelphi-asiantuntijapaneelin aineistoon (n=19+15). Tutkimukseen osallistujat edustivat kahta hyvinvointialuetta ja niiden alueella sijaitsevia kuntia.
Menetelmät
Laadullinen tutkimusaineisto analysoitiin teoriasidonnaisella ja aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla, ja määrällinen kyselyaineisto kuvailevilla tilastollisilla menetelmillä sekä faktorianalyysilla. Hankkeessa kehitettiin aiempaan ja hankkeessa kerättyyn tietoon perustuva itserviointityökalu opiskeluhuollon monialaisen yhteistyön onnistumistekijöiden, haasteiden ja kehitystarpeiden tunnistamiseksi ammattilaisten ja johtajien käyttöön.
Tulokset ja johtopäätökset
Opiskeluhuoltoon liittyy useita jännitteitä, jotka vaikeuttavat moniammatillisen yhteistyön onnistumista. Opiskeluhuoltosuunnitelmat toistavat lain ja opetussuunnitelman tavoitteita, mutta paikalliset ja käytännölliset kirjaukset ovat vähäisiä. Sujuvat yhteistyöprosessit ja vuorovaikutusta tukevat käytännöt edistävät moniammatillista yhteistyötä. Opiskeluhuollossa toimijoiden rooleja, vastuita ja työnjakoa tulee selkeyttää sekä rajat ylittävää johtamista ja oppilaiden osallisuutta vahvistaa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Opiskeluhuolto on kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen tehtävä, josta on toistaiseksi vain vähän tutkimustietoa. Hankkeessa kehitetyt käytäntösuositukset ja itsearviointityökalut tarjoavat tutkimusperustaisen mahdollisuuden arvioida ja kehittää moniammatillista ja monialaista yhteistyötä ja niiden johtamista perusopetuksen opiskeluhuollossa kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoilla. Nämä menetelmät ovat sovellettavissa perusopetuksen lisäksi myös toisen asteen oppilaitoksissa.
Aineisto
Harri Jalonen, Miia Laasanen, Jaanet Salminen, Aino Rantamäki, Marjaana Raukola-Lindblom, Juha Lindell, Tomi Niemi, Päivi Rautava. Leveämmät hartiat vai syvempiä kuiluja? Moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet perusopetuksen opiskeluhuollossa. MONOPS-hankkeen loppuraportti. Vaasan yliopisto. Johtamisen yksikkö, Sosiaali- ja terveyshallintotiede.
ISBN 978-952-395-179-2 (verkkoaineisto)
URN https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-395-179-2
ISSN 2489-2580 (Vaasan yliopiston raportteja 51, verkkoaineisto) Avaa
Julkaisuluettelo Avaa