Matkalla kohden teollisuus ja yhteiskunta 5.0 visioita
22nd Triennial Congress of the International Ergonomics Association (IEA) jointly with the third INCOSE International Conference on Human Systems Integration (HSI2024), 25-29.8.2024, Jeju, Etelä-Korea.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240235
Hakija
Arto Reiman
Toteuttaja
Arto Reiman
Lisätietoja
Arto Reiman
arto.reiman@oulu.fi
Toteutusaika
23.8.2024 - 30.8.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
2 000 euroa
Kokonaiskustannukset
3 330 euroa
Tulokset valmistuneet
17.9.2024
Tiivistelmä
Tieteellinen ja käytännön tason keskustelu tuottavuuden ja työhyvinvoinnin samanaikaisesta kehittämisestä on edelleen varsin kypsymätöntä. Käyn esityksessäni läpi tätä kokonaisuutta makrotason näkökulmiin keskittyen. Tavoitteenani on herättää tällä esitykselläni kansainvälisen ergonomiajärjestön (IEA) ja kansainvälisen järjestelmätekniikan yhdistyksen (INCOSE) yhteisessä maailmankongressissa ajatuksia siitä miten näihin liittyvää kehitystä voidaan mitata nyt ja tulevaisuuden työelämässä.
Hankkeen vastuuhenkilö
Arto Reiman
Tiedote
Matkalla kohden teollisuus ja yhteiskunta 5.0 -visioita
17.9.2024Tiivistelmä
Tieteellinen ja käytännön tason keskustelu tuottavuuden ja työhyvinvoinnin samanaikaisesta kehittämisestä on edelleen varsin kypsymätöntä. Kävin esityksessäni tätä läpi makroergonomian viitekehyksessä. Esityksessä pohdin suomalaista työelämää järjestelmänä, jota tulisi pystyä mittaamaan, että sitä voitaisiin johtaa. Kartoitin esityksessäni millaisia mittareita erilaiset kansainväliset vaikuttajatahot keräävät mahdollistaakseen eri valtioiden välistä vertailua työhyvinvoinnin ja tuottavuuden mittaamiseksi. Lisäksi nostin esiin vaihtoehtoja sille miten näihin liittyvää kehitystä voidaan mitata nyt ja tulevaisuuden työelämässä.
Tausta
Esitykseni toteutui osana kansainvälisen ergonomiajärjestö IEA:n maailmankongressia Etelä-Koreassa. Kolmen vuoden välein järjestettävä maailmankongressi kokosi yhteen 1600 ergonomia-alan ammattilaista. Tilaisuudessa pidettiin kymmeniä tieteellisiä sessioita. Oma esitykseni kuului Sustainable development -session alle.
Aineisto
Esittelin tilaisuudessa työhyvinvoinnin ja tuottavuuden mittaamisen näkökulmia. Toin esille millaisia mittareita erilaiset organisatoriset toimijat kuten OECD, World Bank, IMF, EU ja ILO keräävät mahdollistaaksen maiden välistä vertailua. Aineisto on koottu ko. organisaatioiden julkisesti saatavilla olevista tietokannoista.
Tulokset ja johtopäätökset
Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden mittaaminen on haastavaa valtiotasolla. Myös organisaatiotasolla on vastaavia haasteita. Voidakseen vastata tulevaisuuden Teollisuus 5.0 -visioon ja sen ihmiskeskeisyyttä korostavaan tulevaisuuskuvaan, olisi syytä miettiä paremmin miten tätä mittaamista voisi kehittää. Tätä mittaamiseen liittyvää kehitystarvetta korostetaan myös Teollisuus 5.0 -visiokuvauksessa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Esitys avasi ja konkretisoi uudenlaisella tavalla työhyvinvoinnin ja tuottavuuden mittaamisen haasteita. Nykyisin käytetyt mittarit näyttäytyvät varsin perinteisiltä, eivätkä osaltaan vastaa riittävästi esimerkiksi niihin mittaustarpeisiin, joita EU:n uusissa Teollisuus 5.0 -visioissa tuodaan esille.On tärkeää, että suomalaisessakin työelämässä pohditaan jatkossa mittareiden valintaa ja tarkoituksenmukaisuutta.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa