MEANWELL – Merkityksellisestä työstä hyvinvointia organisaatioille
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
210129
Hakija
Jyväskylän yliopisto
Toteuttaja
Jyväskylän yliopisto
Lisätietoja
Johanna Rantanen
k.johanna.rantanen@jyu.fi
Toteutusaika
1.10.2021 - 31.5.2024
Työsuojelurahaston päätös
1.6.2021
140 000 euroa
Kokonaiskustannukset
225 399 euroa
Tulokset valmistuneet
5.8.2024
Tiivistelmä
Tässä kehittämistutkimuksessa luodaan MEANWELL-toimintamalli työn merkityksellisyyden, työntekijöiden hyvinvoinnin ja organisaatioiden toimivuuden edistämiseksi. Mallia voivat käyttää erilaiset organisaatiot ja HR- sekä työterveysammattilaiset. Hankkeessa mallia testataan erilaisissa organisaatioissa ja sen käyttöarvoa tarkastellaan laajasti fokusryhmä- ja yksilöhaastatteluilla sekä alku- ja seurantakyselyllä, joka sisältää sekä työhyvinvoinnin että tuottavuuden mittareita.
Hankkeen vastuuhenkilö
Johanna Rantanen
Tiedote
Merkitykset ja täyttymykset puntarissa – Miten kehittää työn merkityksellisyyttä?
5.8.2024Tiivistelmä
Hankkeessa luotua MEANWELL-toimintamallia työn merkityksellisyyden kehittämiseen testattiin erilaisissa organisaatioissa sekä työelämä- ja uraohjauksen asiakastyössä tavoitteena tukea työntekijöiden hyvinvointia ja kestäviä uria. Toimintamallin osana suomalaisella työelämäkentällä täysin uudenlainen Työn merkitysten ja täyttymysten kysely profiileineen osoittautui monipuoliseksi ja toimivaksi välineeksi työn mielekkyyden puntarointiin ja kehittämiskohteiden tunnistamiseen niin yksilö- kuin työyhteisötasolla. MEANWELL-toimintamalli tarjosi myös muita käytännönläheisiä menetelmiä työn merkityksellisyyden kehittämiseen, joista hyötyminen edellyttää kuitenkin sitoutumista, seurantaa ja jatkuvia toimia niin työntekijöiltä kuin organisaatioilta.
Lähtökohdat
Organisaatioiden on esitetty voivan toiminnallaan edistää niin työn merkityksellisyyden kuin merkityksettömyyden kokemuksia. Väitteen todentamiseksi on olemassa vähän kehittämis- ja interventiotutkimuksia. Hankkeessa kehitettiin niin organisaatioille kuin työelämä- ja uraohjausalan ammattilaisille tutkittu toimintamalli käytännön työvälineineen työn merkityksellisyyden tukemiseksi perustuen inhimillisesti kestävien urien malliin sekä työn merkitysten ja täyttymysten yhteensopivuuden näkökulmaan.
Aineisto
Tietoa usean kuukauden kestoisen MEANWELL-toimintamallin toimivuudesta organisaatioissa kerättiin alku- ja seurantakyselyllä (n=437/n=251) sekä fokusryhmä- ja yksilöhaastatteluilla (n=14/n=36). Tietoa Työn merkitysten ja täyttymysten kyselyn ja profiilin soveltuvuudesta työelämä- ja ohjauskeskustelujen pohjaksi kerättiin alan ammattilaisilta asiakkaineen kyselyillä (n=88/n=165) sekä yksilöhaastatteluilla (n=21/n=18). Lisäksi kerättiin lähes 5000 työikäisen yleiskyselyaineisto hankkeen teemoista.
Menetelmät
Hankkeen kyselyaineistoja analysoitiin niin varianssi – ja regressioanalyysillä kuin latentilla profiili- ja transitioanalyysillä. Esimerkiksi selvitettiin, millaisia kestävän uran ryhmiä aineistossa esiintyi ja miten ne olivat yhteydessä työn merkitysten ja täyttymysten yhteensopivuuteen. Temaattisen sisällönanalyysin avulla haastatteluaineistoista tarkasteltiin mm. millaisena MEANWELL-toimintamallin hyödyllisyys ja Työn merkitysten ja täyttymysten kysely profiileineen osana mallia koettiin.
Tulokset ja johtopäätökset
Työltä itselle kaivattujen merkitysten täyttymättä jääminen omassa työssä oli selvä riski työntekijöiden hyvinvoinnille ja kestäville urille. Niin organisaatioiden henkilöstö (65 %) kuin työelämä- ja uraohjausalan ammattilaiset (84 %) asiakkaineen (76 %) kokivat, että hankkeessa kehitetyt välineet ja toimintamallit työn kehityskohteiden tunnistamiseen ja organisaatioiden kehittämiseen olivat hyödyllisiä ja suositeltavia muillekin. Myös niiden edelleen kehittämiseksi saatiin paljon tietoa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimus osoitti, että
1) uusi Työn merkitysten ja täyttymysten kysely profiileineen on pätevä, käytännönläheinen ja toimiva työväline työyhteisöjen kehittämiseen, kehitys/tavoitekeskusteluihin sekä työelämä- ja uraohjaukseen.
2) MEANWELL-toimintamalli tarjoaa hyvän pohjan organisaatioiden kehittämiseen mutta ei pikaratkaisuja. Sen sijaan tarvitaan niin työntekijöille, esihenkilöille kuin johdolle hyvin resursoitu ja arjen tekemisen tasolla tuettu prosessi käytännön muutosten aikaansaamiseksi.
Aineisto
Johanna Rantanen, Sanna Markkula, Sanna Konsti, Noona Kiuru, Saija Mauno & Taru Feldt. Merkityksellisestä työstä hyvinvointia organisaatioille. MEANWELL-hankkeen loppuraportti. Jyväskylän yliopisto. 2024.
SBN 978-952-86-0143-2 (PDF)
URN:ISBN: 978-952-86-0143-2
DOI: 10.17011/jyureports/2024/41
ISSN 2737-0046 Avaa
The Vocational Meaning and Fulfillment Survey: a new tool for fostering employees’ work–life balance and career sustainability Avaa
Työn merkityksellisyyden johtaminen: Työn merkitysten ja täyttymysten kyselyn mahdollisuudet ja haasteet Avaa
MEANWELL Meaningful work as a source of well-being: Research and development project description Avaa
Kohti merkityksellistä työtä – Käytännön harjoituksia työn mielekkyyden edistämiseen Avaa
Julkaisuluettelo Avaa