Miksi tulla toimistolle? Itseohjautuvan hybridityön mahdollisuuksia ja haasteita

Hanketiedot

Hankenumero
220254

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Tuomo Alasoini
tuomo.alasoini@ttl.fi

Toteutusaika
1.1.2023 - 30.11.2024

Työsuojelurahaston päätös
29.11.2022
135 000 euroa

Kokonaiskustannukset
194 910 euroa

Tulokset valmistuneet
7.1.2025

Tiivistelmä

Tutkimus tuo uutta tietoa työorganisaatioille ja tieteelliseen keskusteluun itseohjautuvan lähi- ja etätyötä yhdistävän hybridityön hyvistä käytännöistä, mahdollisuuksista, riskeistä ja keinoista torjua niitä. Näin tuetaan työorganisaatioiden osaamista itseohjautuvuuden johtamisesta hybridityössä ja tähän liittyvässä toimitilojen suunnittelussa. Tutkimuksellisesti lisätään ymmärrystä etä- ja hybridityöstä keinona kehittää työntekijöiden digitoimijuutta ja organisatorista resilienssiä.

Hankkeen vastuuhenkilö

Tuomo Alasoini

Tiedote

Hybridityömalli organisaatioiden menestystekijäksi

7.1.2025

Tiivistelmä

Hybridityön yleistyminen haastaa organisaatioiden johtamista. Hanke tuotti uutta tietoa itseohjautuvan hybridityön hyvistä käytännöistä, mahdollisuuksista sekä riskeistä ja keinoista torjua niitä. Aineistona hyödynnettiin kansallista MEADOW-kyselyaineistoa sekä kolmesta yrityksestä ja kahdesta kaupunkiorganisaatiosta kerättyä haastatteluaineistoa, kyselyaineistoa ja työtiloja koskevaa aineistoa. Tulokset lisäävät ymmärrystä hybridityön lisääntyneen suosion syistä ja tästä aiheuvista jännitteistä organisaatioissa, etäkohtaamisten kommunikaatiohaasteista ja niihin vastaamisesta, hybridityön johtamisen strategisista vaihtoehdoista, työtilojen suunnittelusta hybridityöhön sekä hyvän työntekijyyden piirteistä hybridityössä.

Kerro hankkeen käynnistämisen lähtökohdat, teoriatausta, uutuusarvo ja tavoitteet.

Hankkeen lähtökohtana oli pyrkimys lisätä ymmärrystä siitä, kuinka hybridityömalli voi toimia samanaikaisesti organisaatioiden resilienssiä ja työntekijöiden hyvinvointia edistävänä tekijänä. Huomion kohteena oli erityisesti, millaisten johtamisen käytäntöjen avulla voidaan parhaiten edistää ja ylläpitää yhteisöllisyyttä, oppimista ja innovointia mallia soveltavissa organisaatioissa. Hanke tarkasteli myös erilaisten teknologia- ja tilaratkaisujen merkitystä hybridityön sujuvuudelle.

Aineisto

Tilastollisen analyysin aineistona käytettiin kansallista MEADOW-työnantajakyselyä (N=1478) ja -työntekijäkyselyä (N=1816). Aineisto perustui tilastollisesti edustavaan otokseen suomalaisista vähintään 10 hengen kokoisista yrityksistä ja julkisyhteisöistä. Työpaikkatasoinen analyysi käsitti viidessä työorganisaatiossa toteutettuja työntekijöiden, heidän esihenkilöidensä ja johdon haastatteluja (N=94), kyselyjä (N=533) ja työtilakatselmuksia.

Menetelmät

Tilastollisissa analyyseissa käytettiin erilaisia monimuuttujamenetelmiä kuten k-keskiarvojen klusterianalyysia, multinomiaalista logistista regressioanalyysia ja kovarianssianalyysia. Puolistrukturoituihin, pääosin Teamsin avulla toteutettuihin haastatteluihin perustuvaa aineistoa analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla. Työtilakatselmukset perustuivat tutkijan kiertoon organisaatioiden työtiloissa sisältäen havainnointia, keskusteluja ja työtiloja koskevien dokumenttien analysointia.

Tulokset ja johtopäätökset

Organisaatiot ovat siirtyneet hybridityömalliin Suomessa verraten sujuvasti. Hybridityön johtaminen ei kaikissa organisaatioissa kuitenkaan tue kovin hyvin muuttuneita työnteon tapoja erityisesti yhteisöllisyyden, oppimisen ja innovoinnin näkökulmasta. Hybridityömallin muuttaminen organisaatioiden menestystekijäksi edellyttää uudenlaisten johtamisen käytäntöjen, työn organisointitapojen ja teknologia- ja tilaratkaisujen kehittämistä yhteistyössä johdon ja henkilöstön kesken.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Opas ”Hybridityömalli menestystekijänä” sisältää linjauksia ja konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka hybridityötä johtamalla ja kehittämällä voidaan löytää keinoja organisaatioiden tuloksellisuuden ja henkilöstön työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Linjaukset sopivat kaikentyyppisille hybridityön laajalle osalle henkilöstöä mahdollistaville organisaatioille. Linjauksissa on huomioitu tasapuolisesti johdon ja henkilöstön näkökulmat sekä niiden vaikutukset organisaation uudistumiskykyyn.

Aineisto

Tuomo Alasoini, Annu Haapakangas, Suvi Hirvonen, Hilpi Kangas, Marja Känsälä, Eveliina Saari, Kirsikka Selander
Laura Seppänen. Miksi tulla toimistolle? Itseohjautuvan hybridityön mahdollisuuksia ja haasteita. Loppuraportti. 2024.Työterveyslaitos

ISBN 978-952-391-193-2 (PDF) Avaa

Julkaisuluettelo Avaa

Työntekijöiden korona-ajan etätyökokemukset ja työyhteisön sosiaalinen toimivuus organisatorisen resilienssin heijastumana Avaa

Klaanikontrolli hybridityössä Avaa

Hybridityömalli menestystekijänä: opas hybridityön mahdollisuuksiin ja haasteisiin Avaa