Mitä tapahtuu yhteenkuuluvuuden tunteelle ja sosiaaliselle tuelle pandemian jälkeisessä työelämässä?
16th EAOHP conference, järjestäjänä European Academy of Occupational Health Psychology yhdessä Faculty of Labour Relations & Human Resources of the University of Granada, 5.-7.6.2024, Granada, Espanja
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240198
Hakija
Reetta Oksa
Toteuttaja
Reetta Oksa
Lisätietoja
Reetta Oksa
reetta.oksa@tuni.fi
Toteutusaika
4.6.2024 - 8.6.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 050 euroa
Kokonaiskustannukset
1 984 euroa
Tulokset valmistuneet
7.10.2024
Tiivistelmä
Koronapandemian aiheuttamat etätyöjärjestelyt ovat tulleet jäädäkseen ja on tärkeää saada monipuolinen käsitys niiden vaikutuksista työhyvinvointiin. Tämä posteriesitys tarkastelee, miten työjärjestelyjen ja työpaikkaviestinnän muutokset ovat vaikuttaneet työntekijöiden yhteisöllisyyden ja sosiaalisen tuen tunteeseen työssä vuosina 2019–2022. Tutkimus perustuu pitkittäisaineistoon, joka sisältää 544 suomalalaista työssäkäyvää osallistujaa ja 4352 havaintoa.
Hankkeen vastuuhenkilö
Reetta Oksa
Tiedote
Mitä tapahtuu yhteenkuuluvuuden tunteelle ja sosiaaliselle tuelle pandemian jälkeisessä työelämässä?
7.10.2024Tiivistelmä
Koronapandemian aiheuttamat etätyöjärjestelyt ovat tulleet jäädäkseen. Yhteisöllisyyden tunne on kriittistä tiedon jakamisen, tiimin suorituskyvyn ja työntekijöiden työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta. Posterissa tarkastellaan, miten työjärjestelyjen ja työpaikkaviestinnän muutokset ovat vaikuttaneet työntekijöiden sosiaalisen yhteisöllisyyden ja sosiaalisen tuen tunteeseen työssä ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen. Tulosten mukaan etenkin korkean intensiteetin etätyö heikentää sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja tukea. Sosiaalisen median viestintä kollegoiden kanssa voi kuitenkin auttaa ylläpitämään tärkeitä yhteyksiä. Organisaatioita kannustetaan huomioimaan erilaiset työn muodot, viestintä ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.
Tausta
Suomi oli yksi johtavista maista, jossa siirryttiin onnistuneesti etätyöhön koronapandemian alettua. Posterissa esitetyt tulokset tarjoavat uutta tietoa etätyöjärjestelyjen kehityksestä ja vaikutuksista sosiaaliseen yhteenkuuluvuuden ja sosiaalisen tuen tunteeseen sekä työntekijöiden sosiaalisen median käytöstä ammatilliseen ja henkilökohtaiseen viestintään pandemian jälkeisessä työelämässä.
Aineisto
Tämä posteriesitys tarkastelee, miten työjärjestelyjen ja työpaikkaviestinnän muutokset ovat vaikuttaneet työntekijöiden yhteisöllisyyden ja sosiaalisen tuen tunteeseen työssä vuosina 2019–2022. Tutkimus perustuu pitkittäisaineistoon, joka sisältää 544 suomalalaista työssäkäyvää osallistujaa ja 4352 havaintoa. Analyysimenetelmänä on hyödynnetty monitasoista hybridiregressiomallia.
Tulokset ja johtopäätökset
Tulokset osoittavat, että etätyöntekijät, erityisesti ne, jotka tekevät korkean intensiteetin etätyötä eli kolme päivää viikossa tai enemmän, kokevat alhaisempaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja sosiaalista tukea. Kuitenkin aktiivinen sosiaalisen median viestintä (sekä työhön liittyvä että ei-työhön liittyvä) voi lieventää joitakin näistä vaikutuksista. Tulokset antavat myös arvokasta tietoa suomalaisille työpaikoille, korostaen sosiaalisten yhteisöjen luomisen ja ylläpitämisen tärkeyttä.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimuksen esitteleminen ja kansainvälisten asiantuntijoiden palaute esityksestä oli tärkeää ja vie aihetta eteenpäin. Suomalaisen työelämän kannalta yhteenkuuluvuuden tunteella ja sosiaalisella tuella on merkittävä vaikutus esimerkiksi tiedon jakamiseen, tiimin suorituskykyyn ja työntekijöiden hyvinvointiin ja näin ollen arvoa myös organisaatioiden tuloksellisuuden näkökulmasta ja edelleen yhteiskunnallisella tasolla.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa