Miten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia voidaan hallita toimitusketjuissa?
12th International Conference Working on Safety (WOS 2024), DGUV, 22.-25.9.2024 Dresden, Saksa.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240237
Hakija
Pia Perttula
Toteuttaja
Pia Perttula
Lisätietoja
Pia Perttula
pia.perttula@ttl.fi
Toteutusaika
22.9.2024 - 26.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 150 euroa
Kokonaiskustannukset
2 160 euroa
Tulokset valmistuneet
5.11.2024
Tiivistelmä
Kiinnostus turvallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen toimitusketjuissa on lisääntynyt. Viime aikoina on käyty julkista keskustelua toimitusketjujen työoloista. Sen lisäksi, että yritykset kiinnittävät huomiota toimitusketjujen vastuullisuuteen, on tärkeää kiinnittää huomiota myös toimitusketjun eri vaiheiden työturvallisuuteen. Aiheen esillenostaminen on tarpeen, jotta saadaan aikaan lisää keskustelua yhteistyön parantamiseen turvallisuuden edistämiseksi toimitusketjuissa.
Hankkeen vastuuhenkilö
Pia Perttula
Tiedote
Turvallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin hallinta toimitusketjuissa
5.11.2024Tiivistelmä
Kiinnostus turvallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen toimitusketjuissa on lisääntynyt. Viime aikoina on käyty julkista keskustelua toimitusketjujen työoloista. Sen lisäksi, että yritykset kiinnittävät huomiota toimitusketjujen vastuullisuuteen ja ympäristöturvallisuuteen, on tärkeää kiinnittää huomiota myös toimitusketjun eri vaiheiden työturvallisuuteen. Toimitusketjun eri yritysten yhteistyön kehittämiseen ja keskinäiseen viestintään tulisi panostaa turvallisuuden edistämiseksi.
Tausta
Tilaisuuteen osallistuttiin, jotta voidaan viestittää suomalaisia tutkimustuloksia ja saada aikaan kansainvälistä keskustelua aiheesta sekä verkostoitua muiden alan asiantuntijoiden kanssa. Suomalaisten tutkijoiden verkostoituminen kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa edistää suomalaista turvallisuustutkimusta.
Aineisto
Posterin teema pohjautuu tutkimukseen: Maanteiden tavaraliikenteen toimitusketjujen työturvallisuus. Laadullinen aineisto kerättiin kuudelta maantiekuljetus- ja logistiikkayritykseltä ryhmähaastattelujen avulla. Aineisto analysoitiin soveltamalla Vision Zero -opasta (7 Golden Rules in Supply Chain). Haastatteluaineistoa peilattiin Vision Zero -oppaaseen ja havainnollistaa toimitusketjun työturvallisuus- ja terveyskäytäntöjä.
Tulokset ja johtopäätökset
Vision Zero -oppaan luokittelu toimitusketjuissa soveltui haastatteluaineiston analysointiin. Tulokset paljastavat, että kriittisiä kohtia toimitusketjussa ovat rajapinnat, joissa useiden työnantajien työntekijät työskentelevät samassa paikassa. Näissä tilanteissa asenteet turvallisuuteen ja turvallisen työskentelyn edellytykset voivat vaihdella merkittävästi. Valvontakäytännöt ja turvallisuusviestintä vaativat enemmän huomiota toimitusketjuissa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Suomalainen työelämän kehittäminen vaatii myös kansainvälistä yhteistyötä. Konferenssissa pääsi verkostoitumaan kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa sekä kuulemaan heidän tutkimustuloksiaan ja pohdintojaan. Konferenssin teemana oli resilienssi, vastuullisuus ja työturvallisuus. Yhteinen keskustelu edistää Vision Zero -ajattelutavan edistämistä suomalaisessa työelämässä.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa