Mittarin kehittäminen terveydenhuollon ammattilaisten kokemien, lääkityspoikkeamiin myötävaikuttavien kommunikaatiotekijöiden mittaamiseen
7th European Region Sigma Conference 2024, 26-28 June 2024 Bournemouth UK
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240021
Hakija
Tiina Syyrilä
Toteuttaja
Tiina Syyrilä
Lisätietoja
Tiina Syyrilä
tiina.syyrila@uef.fi
Toteutusaika
22.6.2024 - 1.7.2024
Työsuojelurahaston päätös
25.1.2024
750 euroa
Kokonaiskustannukset
1 433 euroa
Tulokset valmistuneet
5.9.2024
Tiivistelmä
Kommunikaatiohaasteet ovat keskeinen lääkityspoikkeamiin myötävaikuttava tekijä. Potilasturvallisuusohjelmien mukaan kommunikaatiokompetenssit tulisi olla tehtäväkuvauksissa ja kompetensseja tulisi mitata. Tutkimus tuotti mittarin ammattilaisten kokemien kommunikaatiohaasteiden esiintymistiheyden mittaamiseen sairaalassa. Mittarin avulla voi arvioida ja reflektoida henkilöstön koulutustarvetta . Mittari kehitettiin kirjallisuuden, lääkityspoikkeamaraporttien, kyselyyn ja faktorianalyysin avulla.
Hankkeen vastuuhenkilö
Tiina Syyrilä
Tiedote
Mittari lääkityspoikkeamiin myötävaikuttavien kommunikaatiohaasteiden mittaamiseen
5.9.2024Tiivistelmä
Suullisen posteriesityksen tiivistelmä: Kommunikaatiohaasteet ovat keskeinen lääkityspoikkeamiin myötävaikuttava tekijä. Potilasturvallisuusohjelmien mukaan kommunikaatiokompetenssit tulisi olla tehtäväkuvauksissa ja kompetensseja tulisi mitata. Tämä tutkimus tuotti mittarin ammattilaisten kokemien kommunikaatiohaasteiden esiintymistiheyden mittaamiseen sairaalassa. Mittari kehitettiin kirjallisuuden, lääkityspoikkeamaraporttien, kyselyyn ja faktorianalyysin avulla. Mittarin avulla voidaan arvioida ja reflektoida henkilöstön koulutustarvetta ja kommunikaatiointerventioiden vaikuttavuutta. Kommunikaation tehostaminen edistää potilasturvallisuutta ja vaikuttaa myös työtyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen sekä näiden seurannaiskustannuksiin.
Tausta
Tutkimus tuotti työkalun ammattilaisten kokemien, konkreettisten, yksittäisten kommunikaatiohaasteiden esiintymistiheyden mittaamiseen. Kehitetty mittari vaatii validointia, joten oli tärkeää levittää mittarista tietoa kansainvälisille tutkijoille, jotta mittari saataisiin validoitua uusilla tutkimuksilla (konfirmatorinen faktorianalyysi). Tiedon levittäminen mittarin olemassaolosta ja sen tyypistä ja käyttömahdollisuuksista oli erittäin tärkeää mittarin implementoinnin edistämiseksi.
Aineisto
Esityksessä kuvattiin MIComHos-S1 mittarin (Medication Incidents and Communication in Hospital) kehittäminen ja testauksen tulokset. Mittarilla mitataan terveydenhuollon ammattilaisten kokemusta lääkityspoikkeamiin myötävaikuttavien kommunikaatiohaasteiden esiintymistiheydestä, jolloin haasteet voidaan listata yleisyysjärjestykseen. Menetelminä olivat kirjallisuuskatsaus (n=23), vaaratapahtuma-analyysi (n=500), asiantuntijapaneeli (n=14), sähköinen kysely (n=303), EFA ja Cronbachin alpha.
Tulokset ja johtopäätökset
Mittarin 57 väittämää muodostivat 6 mitattavaa faktoria. Rakennevaliditeetti oli hyvä (faktoreiden selitysosuus 60,78%) ja sisäinen johdonmukaisuus hyvä (α = .976). Johtopäätöksenä esitetään, että mittari vaikuttaa lupaavalta kommunikaatiohaasteiden tiheyden mittaamiseen, mutta vaatii vielä validointia. Mittaria voi käyttää myös systemaattisen keskustelun runkona kun keskustellaan kommunikaatiohaasteista.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Kun mittari on validoitu, sen avulla voidaan näyttöön perustuen kohdistaa kommunikaatiota tehostavia interventioita yleisimmin toistuviin lääkehoidon kommunikaatiohaasteisiin sairaalassa. Toistomittauksella voidaan myös mitata interventioiden vaikuttavuutta kliinisessä hoitotyössä. Kommunikaation tehostamisella voidaan potentiaalisesti vähentää lääkityspoikkeamia. Kommunikaation tehostaminen vaikuttaa potilasturvallisuuden lisäksi myös työtyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa