Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt (Yhteishanke 220058, 220090 ja 220103)

Hanketiedot

Hankenumero
220090

Hakija
Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Toteuttaja
Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Lisätietoja
Kirsi Heikkilä-Tammi
kirsi.heikkila-tammi@tuni.fi

Toteutusaika
1.9.2022 - 31.12.2024

Työsuojelurahaston päätös
26.4.2022
70 000 euroa

Kokonaiskustannukset
117 502 euroa

Tulokset valmistuneet
15.1.2025

Tiivistelmä

Monipaikkainen työ muuttaa työelämää pysyvällä tavalla. Tutkimuksen tavoitteena on tukea suomalaisia työpaikkoja kehittämään monipaikkaista työtä tutkimuspohjaisella tiedolla. Hankkeessa luodaan työpaikoille monipaikkaisen työn arviointi- ja kehittämismalli ja tutkitaan hyviä käytäntöjä, joilla organisaatioiden päämäärät ja henkilöstön tarpeet voidaan sovittaa yhteen. Hanke toteutetaan monimenetelmällisenä tutkimuksena kymmenen kohdeorganisaation kanssa.

Hankkeen vastuuhenkilö

Kirsi Heikkilä-Tammi

Tiedote

Monipaikkainen työ vaatii kokonaisvaltaista johtamista

15.1.2025

Tiivistelmä

Tutkimuksessa etsittiin keinoja, joiden avulla työpaikat voivat johtaa ja kehittää monipaikkaista työtä. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä kymmenen suomalaisen organisaation kanssa. Tutkimuksessa kehitettiin monipaikkaisen työn valmiuksien arviointimalli organisaatioiden käyttöön. Tietoa hyvistä käytännöistä kerättiin haastatteluilla. Henkilöstökyselyjen avulla selvitettiin, miten valmiudet liittyvät työhyvinvointiin ja työntekijöiden suorituskykyyn. Tulokset korostivat sellaisten käytäntöjen kehittämistä, jotka yhdistävät työntekijöiden tarpeet, työn vaatimukset ja organisaation tavoitteet. Tutkimus toi uutta tietoa monipaikkaisen työn käytännöistä, ja kehitetty arviointimalli voi olla hyödyllinen työkalu työpaikoilla.

Kerro hankkeen käynnistämisen lähtökohdat, teoriatausta, uutuusarvo ja tavoitteet.

Tieto- ja viestintätekniikan kehitykseen kytkeytyvä murros on muuttanut erityissti tietotyötä, sen johtamista ja työnteo tiloja. Monipaikkaisen työn merkitys on kasvanut, mutta työpaikkojen valmiudet johtaa ja tukea sitä vaihtelevat. Tutkimus lähestyy sosioteknisen teorian kautta monipaikkaista työtä ja sen tuloksellisuutta systeemisenä ilmiönä. Tavoitteena oli luoda kypsyysmalliin perustuva monipaikkaisen työn systeemin arviointityökalu ja tunnistaa hyvä käytäntöjä valmiuksien johtamiseen.

Aineisto

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä kymmenen suomalaisen kohdeorganisaation kanssa, joihin kuului kunnallisia ja valtion organisaatioita, yrityksiä ja yliopistoja. Työpaikoilta kerättiin tutkimusaineistoa laajan henkilöstökyselyn (n=3541) sekä johdon, asiantuntijoiden ja esihenkilöiden haastatteluiden (31 yksilö- ja yhdeksän ryhmähaastattelua) avulla.

Menetelmät

Hankkeessa rakennettiin kypsyysmallien kehittämismenetelmää käyttäen monipaikkaisen työn arviointimalli, joka sisälsi kuusi tarkasteltavaa osa-aluetta ja kuusi kypsyyden tasoa. Organisaatiot toteuttivat mallin avulla itsearvioinnin ja antoivat palautetta mallin parantamiseksi. Keräsimme myös tietoa työntekijöiden kokemuksista ja organisaatioiden käytännöistä kyselyillä ja haastatteluilla. Tätä aineistoa analysoitiin sekä tilastollisesti että laadullisesti.

Tulokset ja johtopäätökset

Monipaikkainen työ voi vahvistaa organisaation suorituskykyä ja työhyvinvointia. Onnistunut monipaikkaisuus perustuu kokonaisvaltaiseen kehittämiseen organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi. Tarvitaan vuorovaikutteista johtamista ja johdon ja henkilöstön jakama näkemys monipaikkaisesta työstä ja sen toimintatavoista. Vaikuttavat käytännöt vaativat organisaation ja toimialan yksilöllisten piirteiden huomioimista. Lisäksi monipaikkainen työ vaikuttaa fyysisten työtilojen käyttöön ja tarpeisiin.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimus tuotti uutta tietoa siitä, kuinka työhyvinvointi ja tuottavuus rakentuvat monipaikkaisessa työssä. Hankkeessa kehitettiin ja julkaistiin arviointimenetelmä, monipaikkaisen työn johtamista ja kehittämistä tukeva arviointi- ja kehittämismenetelmä . Tulokset on koottu vapaasti saatavilla olevaan opasjulkaisuun ”Etätyöstä eteenpäin”. Oppaassa kuvatut välineet ja käytännöt mahdollistavat monipaikkaisesta työstä käytävää keskustelua ja toimintatavoista sopimista erilaisilla työpaikoilla.

Aineisto

Juha Eskelinen, Markku Kuula, Laura Bordi, Kirsi Heikkilä-Tammi, Riitta-Liisa Larjovuori, Susanne Mansner, Minni Miettinen. Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt. Loppuraportti. Juha Eskelinen, Markku Kuula, Laura Bordi, Kirsi Heikkilä-Tammi,
Riitta-Liisa Larjovuori, Susanne Mansner, Minni Miettinen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Tampereen yliopisto, Workspace Oy. Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER 7/2024.
ISBN 978-952-64-2096-7 (pdf)
ISSN 1799-4969 (pdf)
Avaa

Julkaisuluettelo Avaa

Opas_Etätyöstä eteenpäin Avaa