Monisairastuvuus odotettavissa olevien työvuosien ennustajana yli 50-vuotiailla kuntatyöntekijöillä Suomessa

Society for Social Medicine and Population Health Annual Scientific Meeting, 4.-6.9.2024, Glasgow, Skotlanti.

Hanketiedot

Hankenumero
240212

Hakija
Katriina Heikkilä

Toteuttaja
Katriina Heikkilä

Lisätietoja
Katriina Heikkilä
katriina.heikkila@utu.fi

Toteutusaika
3.9.2024 - 7.9.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 150 euroa

Kokonaiskustannukset
1 674 euroa

Tulokset valmistuneet
24.9.2024

Tiivistelmä

Abstraktini tutkimuksesta, joka selvittää monisairastuvuuden yhteyttä työvuosien odotteeseen, on hyväksytty rapid fire-esitelmäksi Society for Social Medicine and Population Health Annual Scientific Meeting-kongressiin. Tutkimustulokset perustuvat tietoihin 45,000:lta yli 50-vuotiaalta kunta-alan työntekijältä Suomessa ja osoittavat, että monisairastavuus on tärkeä työvuosien odotteen ennustaja. Esityksen tavoitteena on jakaa suomalaisen työelämätutkimuksen tuloksia kansainväliselle yleisölle.

Hankkeen vastuuhenkilö

Katriina Heikkilä

Tiedote

Monisairastuvuus odotettavissa olevien työvuosien ennustajana yli 50-vuotiailla kuntatyöntekijöillä

24.9.2024

Tiivistelmä

Kongressiesitykseni perustuu Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa tekemääni tutkimukseen, jossa selvitetään monisairastuvuuden (useiden kroonisten tai pitkäaikaisten sairauksien yhteisesiintyvyyden) yhteyttä odotettavissa olevien työvuosien määrään 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla kuntatyöntekijöillä. Tulokset osoittavat, että monisairaiden työntekijöiden odotettavissa olevien työvuosien määrä oli pienempi kuin työtekijöillä, joilla ei ollut kroonista sairautta. Tulokset osoittavat, että monisairastavuus on tärkeää huomioida työterveydenhuollossa sekä suunniteltaessa yksilö- ja työpaikkatason toimia ikääntyvien työntekijöiden työhön osallistumisen edistämiseksi.

Tausta

Tähänastinen tutkimus on keskittynyt selvittämään työelämään osallistumista ja siihen vaikuttavia tekijöitä yksittäisten poistumisreittien, esim. työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen, kautta. Tärkeä askel uuden tiedon tuottamiseksi on käyttää kokonaisvaltaisempaa indikaattoria kuvaamaan suomalaisten työntekijöiden osallistumista työelämään. Tutkimuksessani hyödynsin työvuosien odotetta, joka kuvaa työuran pituutta ottaen huomioon osa-aikaisen työn sekä väliaikaiset poistumiset työelämästä.

Aineisto

Tutkimuksessa selvitettiin monisairastuvuuden yhteyttä työvuosien odotteeseen Kunta-alan henkilöstön seurantatutkimuksessa. Monisairastuvuus ja työvuosien odote määriteltiin hyödyntämällä niin kyselyin kerättyä tietoa kuin maanlaajuisia rekistereitä. Monisairastuvuuden yhteyttä työvuosien odotteeseen tarkasteltiin käyttämällä monitilamalleja.

Tulokset ja johtopäätökset

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että monisairaiden työntekijöiden odotettavissa olevien työvuosien määrä oli n. yhtä vuotta pienempi kuin työtekijöillä, joilla ei ollut kroonista sairautta. Työvuosien odote oli samankaltainen miehillä ja naisilla, sekä eri työtekijäryhmissä. Yleisellä tasolla monisairastuvuuteen liittyvä työvuosien odotteen vähenemä oli melko pieni mutta yksittäisen työntekijän tasolla vuoden lyhenemä työvuosien odotteessa on merkityksellinen.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tulokset osoittavat, että monisairastavuus on tärkeää huomioida työterveydenhuollossa sekä suunniteltaessa yksilö- ja työpaikkatason toimia ikääntyvien työntekijöiden työhön osallistumisen edistämiseksi. Tutkimuksen tulokset ovat laajasti yleistettävissä yli 50-vuotiaisiin kuntatyöntekijöihin Suomessa ja vertailukelpoisia samantyyppisten, muissa maissa ja konteksteissa tehtyjen seurantatutkimusten tulosten kanssa.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa