Muutoksessa navigointia -havaintoja palkka-avoimuusdirektiivin soveltamiseen liittyvistä käytännöistä Suomessa ja Ruotsissa

9th EIASM Reward Management Conference, Vlerick Business School 2-3.12.2024, Brysseli, Belgia

Hanketiedot

Hankenumero
240419

Hakija
Minna Nylander

Toteuttaja
Minna Nylander

Lisätietoja
Minna Nylander
minna.nylander@aalto.fi

Toteutusaika
1.12.2024 - 4.12.2024

Työsuojelurahaston päätös
6.11.2024
650 euroa

Kokonaiskustannukset
1 073 euroa

Tulokset valmistuneet
8.1.2025

Tiivistelmä

Esityksessä tarkastellaan Suomen ja Ruotsin eroja palkka-avoimuusdirektiiviin valmistautumisessa. Keskeisenä aineistona käytetään Ruotsin kansallisen täytäntöönpanon ohjetta, palkka-avoimuusdirektiiviä sekä 13 haastattelua, jotka kerättiin Suomessa keväällä 2024. Huolimatta siitä, että Ruotsissa ja Suomessa ollaan hieman eri vaiheessa direktiiviin valmistautumisessa, identifioimme kuitenkin aineistojemme perusteella 3 keskeistä ja ratkaistavaa tekijää, jotka ovat yhteisiä molemmille maille.

Hankkeen vastuuhenkilö

Minna Nylander

Tiedote

Havaintoja palkka-avoimuusdirektiivin soveltamiseen liittyvistä käytännöistä Suomessa ja Ruotsissa

8.1.2025

Tiivistelmä

Esityksessä tarkasteltiin Suomen ja Ruotsin eroja palkka-avoimuusdirektiiviin valmistautumisessa. Vaikka maissa ollaan eri vaiheessa direktiiviin valmistautumisessa, löysimme 3 tekijää, jotka ovat yhteisiä molemmille maille: 1) Läpinäkyvyyden ja vastuun muutos, 2) suorituksen johtamisen muutos, 3) raportoinnin muutos. Suomalaisille työyhteisöille analyysi Ruotsin nykykäytännöistä ja direktiivin tuomista muutoksista tuo uutta tietoa palkkaerojen kaventamisen toimenpiteiksi. Ruotsin tulkinnat EU direktiivin toimeenpanotavoista ovat myös liiketoiminnan kannalta kriittisiä ymmärtää monille molemmissa maissa toimiville yrityksille.

Tausta

Järjestyksessään yhdeksänteen Rewards Management konferenssiin osallistuttiin joulukuun alussa, sillä se on keskeinen paikka tavata kansainvälisesti merkittäviä palkitsemisen tutkijoita. Konferenssin teema oli ”Responsible rewards” joka resonoi tärkeällä tavalla ajankohtaiseen palkka-avoimuusteemaan, jonka implementointiin liittyvät ongelmat puolestaan on ratkottava koko Euroopan tasolla. Matka oli tärkeä verkostoitumisen ja oppimisen näkökulmista.

Aineisto

Esityksessä tarkasteltiin Suomen ja Ruotsin eroja palkka-avoimuusdirektiiviin valmistautumisessa tilanteessa, jossa Ruotsilta on keväällä 2024 tullut kansalliset ohjeet direktiivin soveltamiseen liittyen ja Suomelta on tulossa omat kansalliset ohjeet maaliskuussa 2025.
Keskeisenä aineistona käytettiin Ruotsin kansallista ohjetta, palkka-avoimuusdirektiiviä sekä 13 Suomalaista haastattelua. Haastateltavina oli suurien pörssiyritysten HR- ja palkitsemisjohtajia sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia

Tulokset ja johtopäätökset

Ruotsin nykykäytäntö palkkakartoituksiin (nk. lönekartläggning) on itsessään yksityiskohtaisempi kuin Suomen vastaavat ohjeistukset ja käytännöt tällä hetkellä. Näin ollen myös heidän kansalliset ohjeensa ottavat kantaa jo valmiiksi tarkempaan malliin. Suomalaiset työyhteisöt hyötyisivät Ruotsin malliin tutustumisesta. Vaikka eroja maiden välillä on, on myös yhteisiä nimittäjiä palkka-avoimuusdirektiiviin valmistautumisessa paljon.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Konferenssin keskeisimmät havainnot tiivistyvät seuraavaan: Sääntely tasapainottaa markkinatalouden koventuneita asenteita ja edistää tasa-arvoa. Regulaation mukanaan tuomat rakenteet ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan työyhteisöjen oikeudenmukaisuuden ylläpitämisessä. ”Vastuullisen palkitsemisen kokonaisuus” jossa vastuullisuus ja ESG integroidaan palkitsemisen perusrakenteisiin. Näiden ajatusten tuominen organisaation palkitsemiseen voi johtaa merkittäviin muutoksiin palkitsemisen rakenteissa.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa

Navigating Change: The EU Pay Transparency Directive – Insights and Practitioners’ Notes from Sweden and Finland  Avaa