Muutokset syöpävaaraa aiheuttavien tekijöiden lainsäädännössä – vaikutukset työpaikoilla

Hanketiedot

Hankenumero
210371

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Tuula Liukkonen
tuula.liukkonen@ttl.fi

Toteutusaika
1.2.2022 - 31.12.2024

Työsuojelurahaston päätös
30.11.2021
66 000 euroa

Kokonaiskustannukset
110 420 euroa

Tulokset valmistuneet
6.2.2025

Tiivistelmä

Muutokset syöpävaaraa aiheuttavien tekijöiden lainsäädännössä – vaikutukset työpaikoilla -tutkimuksessa on tarkoituksena selvittää mitä työsuojelutoimenpiteitä uusi lainsäädäntö on saanut aikaan työpaikoilla sekä sitä, miten lainsäädännön puitteissa edistetään yritysten työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta. ASA-rekisterin vaikuttavuutta ja työperäisen syöpäriskin muutoksia selvitetään vertaamalla aikaisempaan tutkimukseen.

Hankkeen vastuuhenkilö

Tuula Liukkonen

Tiedote

Miten ASA-lainsäädännön muutos vuonna 2020 vaikutti työpaikkoihin ja sidosryhmiin?

6.2.2025

Tiivistelmä

Tavoitteena oli selvittää ASA-lainsäädännön muutosten vaikutusta työpaikkojen työturvallisuustyöhön ja työterveysyhteistyöhön sekä työsuojelutakastajien toimintaan. Pyrittiin löytävään keinoja lisätä ASA-velvoitteiden hyödyntämistä riskinarvioinnissa ja -hallinnassa. Tutkimusaineisto kerättiin kyselyin ja haastatteluin. Tuloksena saatiin yleiskuva lakimuutosten vaikutuksista. Tietoisuus syöpävaarallisista tekijöistä oli lisääntynyt. ASA-lainsäädännön merkittävänä hyötynä pidettiin sen antamaa tukea puuttua syöpävaarallisiin altisteisiin ja niiden hallintaan työpaikoilla. Tutkimuksessa laadittiin malliratkaisu ASA-velvoitteiden sisällyttämisestä osaksi riskinarviointia. Tiedottaminen ja koulutus ASA-asioista koettiin tärkeäksi.

Lähtökohdat

Syöpävaarallisia ja perimää vaurioittavia tekijöitä koskevaa ASA-lainsäädäntöä muutettiin merkittävästi vuonna 2020, mm. ASA-rekisterin ilmoitusvelvollisuuden piiriin tuli uusia altisteryhmiä. ASA-rekisteristä ja sen vaikutuksista oli tehty tutkimus 1990-luvulla . Tällä tutkimuksella haluttiin selvittää uudistuneen lainsäädännön aiheuttamia vaikutuksia ja verrata niitä aikaisemman tutkimuksen tuloksiin.

Aineisto

ASA-ilmoituksen vuodelta 2022 tehneille työpaikoille sekä työterveyshuolloille ja työsuojelutarkastajille lähetettiin kyselyt ASA-asioista. Kyselyyn vastanneista valittiin haastateltaviksi yrityksiä, joissa altistuttiin hitsaushuuruille tai formaldehydille, sekä työterveyden ja työsuojelun edustajia. ASA-rekisteristä koottiin tiedot ilmoittamisesta luopuneista työpaikoista ja luopumisen syistä. Rekisteristä kerättiin myös tiedot tehdyistä työhygieenisistä ja biologisista mittauksista.

Menetelmät

Hanke oli kysely- ja haastattelututkimus. Kyselyt toteutettiin henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin lähetettyinä Webropol-kyselyinä. Haastattelut tehtiin verkkovälitteisesti Teams-palavereina, jotka tallennettiin. Kyselyaineistosta saatiin monivalintakysymysten vastaujakaumat Webropol-ohjelmalla. Avovastaukset jaotteli tutkija, mutta apuna käytettiin myös Työterveyslaitokselle räätälöityä TTL ChatGPT -tekoälyä.

Tulokset ja johtopäätökset

Tutkimuksessa saatiin yleiskuva vuonna 2020 uudistuneen ASA-lainsäädännön vaikutuksista työpaikkojen, työterveyshuoltojen ja työsuojelutarkastajien näkökylmästä. Lakimuutos oli lisännyt tietoisuutta syöpävaarallisista tekijöistä. ASA-lainsäädännön merkittävänä hyötynä pidettiin sen antamaa tukea puuttua syöpävaarallisiin altisteisiin ja niiden hallintaan työpaikoilla. Työpaikat kokivat hyödyn mm. riskinarvioinnissa. Kaikilla tahoilla oli tarvetta ylläpitää ja kehittää osaamistaan ASA-asioissa.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimuksella saatiin ajantasainen tilannekuva ASA-asioista käytännön työelämässä sekä työpaikkojen, työterveyshuoltojen ja työsuojelutarkastajien näkemykset ASA-lainsäädännön ja -ilmoitusvelvollisuuden hyödyistä. Tutkimuksen tuottamaa tietoa ja laadittua malliratkaisua voidaan hyödyntää kaikilla työpaikoilla, joissa altistutaan syöpävaarallisille ja perimää vaurioittaville altisteitte. Tutkimus antaa tietoa myös työterveyshuolloille ja työsuojeluviranomaisille.

Aineisto

Tuula Liukkonen, Milja Koponen, Sanni Uuksulainen, Mika Liuhamo, Maria Hirvonen, Jenni Kaisto, Tiina Santonen. Muutokset syöpävaaraa aiheuttavien tekijöiden lainsäädännössä – vaikutukset työpaikoilla. Loppuraportti. Työterveyslaitos. 2025.
ISBN 978-952-391-201-4 (PDF) Avaa

Malliratkaisu_suomi Avaa

Malliratkaisu_ruotsi Avaa

Opi verkossa -webinaariesitys Avaa

Julkaisuluettelo_julkinen Avaa