Muuttuvat tunnekoodit, tunnekuormitus ja niiden merkitys nuorten työntekijöiden työkyvyn rakentumisessa

ESA 2024 26.8.-1.9.2024 Porto, Portugal 16th Conference of the European Sociological Association Tension, Trust and Transformation

Hanketiedot

Hankenumero
240196

Hakija
Kristiina Lehmuskoski

Toteuttaja
Kristiina Lehmuskoski

Lisätietoja
Kristiina Lehmuskoski
kristiina.lehmuskoski@ttl.fi

Toteutusaika
26.8.2024 - 1.9.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
850 euroa

Kokonaiskustannukset
1 408 euroa

Tulokset valmistuneet
30.9.2024

Tiivistelmä

Esitys käsittelee tunteiden roolia työkyvyttömyyden muodostumisessa ja muuttuneiden tunnekoodistojen tuomia ristiriitoja sukupolvien välillä työelämässä. Esitys tuo uuden näkökulman tunteiden roolista nuorten työntekijöiden mielenterveysperusteisten poissaolojen lisääntymiseen. Se myös tuo esille tarpeen tarkastella työterveyskäsityksiä emootioiden muuttuneen roolin näkökulmasta.
Suullinen esitys Euroopan sosiologikonferenssin emootioiden sosiologia-työryhmässä.

Hankkeen vastuuhenkilö

Kristiina Lehmuskoski

Tiedote

Nuorten työntekijöiden tunnetaakka - vaikuttaako se työkykyyn?

30.9.2024

Tiivistelmä

Esitys tarkastelee tunteiden roolia työkyvyttömyyden muodostumisessa ja sukupolvien välisiä eroja emootioiden kokemisessa ja hallinnassa. Analyysissa tuli esille erityisesti korkeasti koulutettujen individualistinen henkilökohtaisen kasvun ja aitouden vaatimus, joka voi johtaa korostuneeseen tunteiden reflektointiin ja mielenterveysratkaisujen etsimisen. Toisaalta myös ammatilliset ja luokkaperusteiset käyttäytymismallit muokkaavat nuorten työntekijöiden tunnekokemuksia ja hallintamalleja. Muuttuvat tunnekoodit ja käyttäytymisnormit johtavat eri tulkintoihin työkyvystä ja moraalisista näkemyksistä nuorten työntekijöiden ja vanhempien esimiesten välillä, mikä aiheuttaa epäselvyyttä työterveydessä.

Tausta

Apurahan saaja osallistui ESA2024-konferenssiin (European Sociological Assosiation) Portugalissa, Portossa. Tavoitteena oli esitellä työkyvyn ja mielenterveyden suhdetta emootioiden näkökulmasta ja verkostoitua emootiotutkimuksen tiimoilta muiden osallistujien kanssa. Tutkimukseni on poikkitieteellinen ja sen vuoksi on hyvä hakeutua mahdollisimman monelaisten virikkeiden ääreen, joita voi omassa työssään ottaa käyttöön ja yhdistellä.

Aineisto

TUtkimus käsittelee nuorten työntekijöiden mielenterveysperusteista työkykyä. Aineisto tutkimuksessa on Suomesta vuonna 2021 kerätty laaja (N=70) haastatteluaineisto, jossa on kuultu työterveyshuollon ammattilaisia, esihenkilöitä sekä alle 35-vuotiaita työntekijöitä kuntasektorilla. Aineisto on analysoitu temaattisella sisällön analyysillä.

Tulokset ja johtopäätökset

Esitys tuo uuden näkökulman tunteiden roolista nuorten työntekijöiden mielenterveysperusteisten poissolojen lisääntymiseen. Se tuo esille tarpeen tarkastella työterveyskäsityksiä emootioiden muuttuneen roolin näkökulmasta. Tulokset valaisevat sukupolvien välisiä eroja sekä sukupolvien sisäistä heterogeenisyyttä tunteiden ja työkyvyn suhteessa. Nuorten työntekijöiden mielenterveysperusteinen työkyky on muuttuva ja moraalisesti latautunut organisatorisen ja lääketieteellisen luokittelun kohde.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Esitys vie keskustelua nuorten työntekijöiden mielenterveydestä sosiaalitieteellisempään suuntaan. Tällöin ratkaisuja työpaikoilla ja työterveyshuolloissa voidaan etsiä menemättä medikaalisiin tai terapiakulttuuriin perustuviin ratkaisuihin. Tutkijalle on ollut tärkeää nähdä, miten sosiaalitieteellisten näkökulmien esille tuomista nuorten mielenterveyden keskustelussa pyritään edistämään muissa maissa.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa