Osatyökyvyttömyyseläke työssä jatkamisen mahdollistajana

Hanketiedot

Hankenumero
220050

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Mari-Anne Wallius
mari-anne.wallius@ttl.fi

Toteutusaika
1.6.2022 - 31.8.2024

Työsuojelurahaston päätös
22.3.2022
55 000 euroa

Kokonaiskustannukset
80 182 euroa

Tulokset valmistuneet
30.9.2024

Tiivistelmä

Tutkimuksessa selvitetään työn fyysisen kuormittavuuden ja siinä tapahtuneiden muutosten sekä koetun työkyvyn muutosten yhteyttä osatyökyvyttömyyseläkeläisten riskiin siirtyä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle, sekä sairausryhmän ja osatyökyvyttömyysetuuden määräaikaisuuden vaikutuksia työn kuormittavuuden ja työkyvyn välisiin yhteyksiin. Aineisto koostetaan Helsinki Health Studyn ja Kuntasektorin henkilöstön seurantatutkimuksen kyselyvastauksista sekä Eläketurvakeskuksen rekisteritiedoista.

Hankkeen vastuuhenkilö

Mari-Anne Wallius

Tiedote

Koettu työkyky ja fyysinen työkuormitus osatyökyvyttömyyseläkeläisillä

30.9.2024

Tiivistelmä

Tämä tutkimushanke tuotti uutta tietoa osatyökyvyttömyyseläkeläisten koetun työkyvyn ja fyysisen työkuormituksen sekä niiden muutosten yhteyksistä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Aineisto koostettiin Helsinki Health Study -tutkimuksen ja Kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimuksen kyselyvastauksista sekä Eläketurvakeskuksen rekisteritiedoista. Enemmistöllä osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä kokemus fyysisestä työkuormituksesta säilyi ennallaan. Hankalat työasennot ja heikko koettu työkyky osatyökyvyttömyyseläkkeen alkaessa olivat yhteydessä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Tulosten avulla voidaan edistää osatyökyvyttömyyseläkeläisten työssä jatkamista.

Kerro hankkeen käynnistämisen lähtökohdat, teoriatausta, uutuusarvo ja tavoitteet.

Osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirrytään useimmiten työkykyä heikentävän tuki- ja liikuntaelinsairauden vuoksi. Vaikka valtaosa osatyökyvyttömyyseläkeläisistä jatkaa työssä, heidän työkyvyn muutoksistaan ja työkuormituksestaan on niukasti tutkimustietoa. Hankkeessa tarkastelimme osatyökyvyttömyyseläkeläisten kokemuksia työn fyysisestä kuormittavuudesta, fyysisen työkuormituksen ja koetun työkyvyn sekä niissä tapahtuneiden muutosten yhteyksiä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.

Aineisto

Koostimme tutkimusaineiston Helsinki Health Study -tutkimuksen ja Kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimuksen kyselyvastauksista sekä näihin yhdistetyistä Eläketurvakeskuksen eläkerekisteritiedoista. Teimme tarkasteluja pitkittäisasetelmilla eri osa-aineistoissa vuosien 2008 ja 2021 välillä. Tutkimusjoukot (n=159–246) muodostuivat osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana kyselyyn vastanneista sekä niistä, jotka vastasivat kyselyyn sekä ennen osatyökyvyttömyyseläkettä että sen aikana.

Menetelmät

Osatyökyvyttömyyseläkeläisten fyysistä työkuormitusta tarkastelimme kuuden eri fyysisen kuormitustekijän ja niistä muodostetun summamuuttujan avulla sekä koetun fyysisen kuormittavuuden mittarilla. Selvitimme fyysistä työkuormitusta sekä ennen osatyökyvyttömyyseläkkeen myöntämistä että sen aikana. Koettua työkykyä ja sen muutosta mittasimme työkykypistemäärällä. Analyysimenetelminä käytimme ristiintaulukointia, Cox suhteellisten riskitiheyksien mallia ja log-binomiaalista regressiota.

Tulokset ja johtopäätökset

Enemmistöllä osatyökyvyttömyyseläkeläisistä koettu työkyky pysyi joko ennallaan tai parani neljän vuoden seuranta-aikana. Heikko työkyky osatyökyvyttömyyseläkkeen alkaessa ja fyysisistä kuormitustekijöistä hankalat työasennot olivat yhteydessä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Työajan vähentymisestä huolimatta, muutokset fyysisessä työkuormituksessa olivat vähäisiä osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirryttäessä. Työn muokkaustarve on tärkeä huomioida myös työajan keventämisen ohella.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Hanke tuotti uutta tietoa koetun työkyvyn ja fyysisen työkuormituksen yhteyksistä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen niillä henkilöillä, joilla työtä on muokattu osa-aikatyöllä kuormitukseltaan kevyemmäksi sairauden takia. Tulokset auttavat suunnittelemaan työkyvyn tukea osatyökykyisille oikea-aikaisesti ja kohdentamaan kuormitustekijöiden vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä tarkoituksenmukaisesti. Tulosten avulla voidaan edistää osatyökyvyttömyyseläkeläisten työssä jatkamista.

Aineisto

Level of and changes in perceived work ability among partial disability pensioners Avaa

Mari-Anne Wallius, Työterveyslaitos, Taina Leinonen, Työterveyslaitos, Jaakko Airaksinen, Työterveyslaitos, Anne Kouvonen, Helsingin yliopisto, Tea Lallukka, Helsingin yliopisto, Jenni Ervasti, Työterveyslaitos. Osatyökyvyttömyyseläke työssä jatkamisen mahdollistajana. Loppuraportti. 2024. Työterveyslaitos.
ISBN 978–952–391–073–7 (pdf) Avaa

Julkaisuluettelo Avaa