Pitkittäistutkimus opettajien diagnosoiduista äänihäiriöistä johtuvista sairauspoissaoloista
PEVOC (PanEuropean Voice Conference), 4.-7,9.2024, Santander, Espanja
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240224
Hakija
Hanna Vertanen-Greis
Toteuttaja
Hanna Vertanen-Greis
Lisätietoja
Hanna Vertanen-Greis
hvertan@gmail.com
Toteutusaika
3.9.2024 - 8.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 100 euroa
Kokonaiskustannukset
1 415 euroa
Tulokset valmistuneet
24.9.2024
Tiivistelmä
Rekisteritutkimus selvitti opettajien diagnosoiduista äänihäiriöistä johtuvia sairauspoissaoloja 16 vuoden ajalta. Tulokset osoittavat äänihäiriöiden lisääntyneen merkittävästi. Samaan aikaan opettajien työkyky on hieman heikentynyt. Tutkimus korostaa systemaattisemman seurannan tarvetta, että opettajien työkykyä uhkaavat äänihäiriöt tulisivat paremmin näkyviksi ja niiden ehkäisyyn voitaisiin panostaa tehokkaammin.
Hankkeen vastuuhenkilö
Hanna Vertanen-Greis
Tiedote
Pitkittäistutkimus opettajien äänihäiriöistä ja sairauspoissaoloista Suomessa
24.9.2024Tiivistelmä
Rekisteritutkimus selvitti opettajien diagnosoiduista äänihäiriöistä johtuvia sairauspoissaoloja Suomessa 16 vuoden ajalta. Äänihäiriödiagnoosit lisääntyivät seuranta-aikana, mutta enimmilläänkin niitä ilmaantui vain vähän. Samaan aikaan tutkittavien työkyky heikkeni. Äänihäiriöiden ja työkyvyn välistä yhteyttä ei kuitenkaan voitu analysoida tapausten pienen määrän takia. Tutkimus korostaa systemaattisemman seurannan tarvetta, että työkykyä uhkaavat äänihäiriöt tulisivat paremmin näkyviksi ja niiden ehkäisyyn voitaisiin panostaa tehokkaammin.
Tausta
Opettajien äänihäiriöitä on tutkittu runsaasti, mutta tulokset ovat perustuneet pääosin itsearviointiin ja poikkileikkausaineistoon. Tämän rinnalle on kaivattu kattavampaa tietoa äänihäiriöiden ja työkyvyn välisestä suhteesta. Tavoitteena oli tutkia toiminnallisten äänihäiriöiden ja työkyvyn välistä suhdetta sairauslomien näkökulmasta.
Aineisto
Tutkimus perustui Kunta-10-aineistoon ja siihen yhdistettyihin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen rekisteritietoihin. Aineisto kattoi 3060 suomalaista opettajaa vuosilta 2000–2016, keskittyen toiminnallisiin äänihäiriöihin, jotka liittyvät opettajien runsaaseen äänenkäyttöön.
Tulokset ja johtopäätökset
Äänihäiriödiagnoosit lisääntyivät, mutta pysyivät vähäisinä samalla, kun työkyky heikkeni. Näiden tekijöiden välistä yhteyttä ei kuitenkaan saatu riittävän tarkasti analysoitua. Työterveyshuollossa tulisi kiinnittää enemmän huomiota äänihäiriöiden diagnosointiin, ja työntekijöitä kannustaa hakeutumaan lääkärin arvioon ääniongelmien vuoksi.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Äänihäiriöitä olisi hyvä nostaa näkyvämmin esiin työelämässä paremman työhyvinvoinnin edistämiseksi. Myös äänihäiriöiden diagnosointiin on tarpeen kiinnittää huomiota työterveyshuollossa, että äänihäiriöt tulevat paremmin näkyviksi. Samoin työntekijöitä on rohkaistava hakeutumaan lääkärin arvioon aiempaa herkemmin ääniongelmien kanssa.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa