Rakennusterveystietokanta: Mikrobikasvu ja diversiteetti tyypillisissä rakennusmateriaaleissa Suomessa

Indoor Air 2024, the 18th International Conference of the International Society of Indoor Air Quality & Climate, Havaiji Convention Center, 7.-11.7.2024, Honolulu, Havaiji, Yhdysvallat.

Hanketiedot

Hankenumero
240210

Hakija
Vuokko Lappalainen

Toteuttaja
Vuokko Lappalainen

Lisätietoja
Vuokko Lappalainen
vuokko.lappalainen@sirategroup.fi

Toteutusaika
7.7.2024 - 11.7.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
2 000 euroa

Kokonaiskustannukset
3 501 euroa

Tulokset valmistuneet
14.8.2024

Tiivistelmä

Esityksessä tarkastellaan mikrobimateriaalinäytteiden tuloksia sisäilmaongelma- ja vertailurakennuksissa, joihin on tehty kattavat rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekniset kuntotutkimukset. Esitys toteutetaan posteriesityksenä, jolloin posterin ääressä on mahdollista käydä antoisaa keskustelua kiinnostavista tuloksista. Esitettävän tutkimuksen aineisto on kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä ja saadut tulokset hyvin tärkeitä sisäilmatutkimukselle ja suomalaiselle työelämälle.

Hankkeen vastuuhenkilö

Vuokko Lappalainen

Tiedote

Rakennusterveystietokanta-hankkeen tulokset esillä Indoor Air 2024 -konferenssissa

14.8.2024

Tiivistelmä

Tässä tutkimuksessa yli 5600 mikrobinäytteen aineisto osoittaa, että sisäilmaongelma- ja peruskorjauskohteiden välillä ei ole eroja rakenteissa esiintyvien mikrobivaurioiden osuuksissa. Tulosten perusteella sisäilmaongelman esiintyminen rakennuksessa näyttäisikin liittyvän selkeämmin aistinvaraisesti havaittaviin vaurioihin kuin rakenteiden sisällä oleviin piilovaurioihin, vaikka nämä olisivat laajuudeltaan merkittävimpiä ja epäpuhtauksien kulkeutumismahdollisuus vaurioaluilta sisäilmaan olisi tutkimuksin todettu. Tutkimuksen aineisto on kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä ja saadut tulokset hyvin tärkeitä sisäilmatutkimukselle ja suomalaiselle työelämälle.

Tausta

Rakennusterveyteen liittyvä tieteellinen tutkimus perustuu usein tilastollisesti pieneen aineistoon ja rakennukset luokitellaan ongelma- ja vertailukohteiksi kuntotutkimusten sijaan oirekyselyiden ja näkyvien vaurioiden perusteella. Rakennusterveystietokanta-hankkeessa (2022-2024) on kerätty relaatiotietokantaan yksityiskohtaista ja luokiteltua sisäilma-aineistoa julkisiin rakennuksiin 2011-2022 tehdyistä kokonaisvaltaisista kuntotutkimuksista.

Aineisto

Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu suoraviljelymenetelmällä analysoitujen mikrobimateriaalinäytteiden tuloksia sisäilmaongelma- ja vertailurakennuksissa, joihin on tehty kattavat rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekniset kuntotutkimukset. Lisäksi tutkimuksissa tarkasteltiin kosteusvaurioindikaattorilajistojen ja eri kasvatusalustojen merkitystä suoraviljelynäytteiden tulosten tulkinnassa.

Tulokset ja johtopäätökset

Tässä tutkimuksessa poikkeuksellisen laaja mikrobinäyteaineisto osoittaa, että sisäilmaongelma- ja verrokkirakennusten välillä ei ole eroja rakenteissa esiintyvien mikrobivaurioiden osuuksissa, kun tarkastellaan ainoastaan materiaalinäytteissä olevaa mikrobikasvun määrää. Tutkimusaineistossa 11 % näytteistä määriteltiin poikkeavaksi lajistoksi pelkästään kosteusvaurioindikaattorimikrobien perusteella. Materiaalinäytteiden suoraviljely ja lajiston tunnistus on suositeltavaa myös jatkossa.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tässä tutkimuksessa laaja aineisto osoittaa, että sisäilmaongelma- ja peruskorjauskohteiden välillä ei ole eroja rakenteissa esiintyvien mikrobivaurioiden osuuksissa. Havainnon perusteella sisäilmaongelman esiintyminen rakennuksessa näyttäisikin liittyvän selkeämmin aistinvaraisesti havaittaviin vaurioihin kuin rakenteiden sisällä oleviin piilovaurioihin.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa