Resilientin organisaation päätöksenteko – tiedolla johtaminen työturvallisuudessa

Hanketiedot

Hankenumero
210347

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Miira Heiniö
miira.heinio@ttl.fi

Toteutusaika
1.2.2022 - 30.9.2024

Työsuojelurahaston päätös
30.11.2021
160 000 euroa

Kokonaiskustannukset
236 252 euroa

Tulokset valmistuneet
19.12.2024

Tiivistelmä

Hankkeessa tutkitaan resilientin organisaation päätöksenteon piirteitä työturvallisuuden edistämisen ja tiedonkäytön näkökulmasta. Tavoitteena on tehdä näkyväksi työturvallisuudesta tehtävien päätösten prosesseja, niissä käytettäviä tietoja ja esiintyviä pullonkauloja. Päätöksenteon laadun parantaminen turvallisuusjohtamisessa on tiimityötä, jota tulisi tutkia tarkemmin. ResData hankkeessa tavoitteena on tutkia ja mallintaa päätöksentekoprosessia muutostilanteissa.

Hankkeen vastuuhenkilö

Miira Heiniö

Tiedote

Päätöksenteon kehittäminen vahvistaa yrityksen resilienssiä ja työturvallisuutta

19.12.2024

Tiivistelmä

ResData -hankkeessa tarkasteltiin työturvallisuuteen liittyvää päätöksentekoa ja siihen käytettävää tietoa neljällä suomalaisella työpaikalla, joissa oli toimijoita monesta eri organisaatiosta. Tavoitteena oli ymmärtää paremmin turvallisuuteen liittyvää päätöksentekoa, sen prosessia ja esteitä.
Nopeasti kävi selväksi, että kaikki päätöksenteko voi vaikuttaa työturvallisuuteen ja että jokainen tekee työssään työturvallisuuteen vaikuttavia päätöksiä. Rauhallisessa suunnittelutilanteessa päätöksenteko on resilienttiä, kiireellisissä tilanteissa käytetty tieto ja asiantuntemus on rajallista. Päätöksentekoa ohjeistamalla, kouluttamalla, arvioimalla ja kehittämällä voitaisiin parantaa organisaation työturvallisuutta ja resilienssiä.

Lähtökohdat

Halusimme tarkastella organisaatioiden resilienssiä ja työturvallisuutta vahvistavaa toimintaa päätöksenteon ja tiedon hyödyntämisen näkökulmasta. Erityinen kiinnostuksen kohde oli päätöksenteko yllättävässä, suunnitelmista poikkeavassa tilanteessa työpaikalla, jossa on toimijoita usealta eri työnantajalta. Hanke rakennettiin päätöksentekoteorian, organisaatioresilienssin, modernin turvallisuuskulttuurin (safety 2.0), tietojohtamisen ja kompleksisuusteorian viitekehyksiin.

Aineisto

Aineisto kerättiin neljästä yrityksestä, joiden työmailla on toimijoita useasta eri organiaatiosta. Päävastuullisista organisaatioista kerättyä aineistoa olivat vastaukset survey-kyselyyn (n=78) sekä yksilö- ja ryhmähaastatteluihin (27 kpl), organisaatioiden tutkimukseen luovuttamat työturvallisuuteen liittyvät dokumentit sekä kolmen erityyppisen työpajan litteroidut keskustelut ja työpaja-aineistot. Haastatteluihin osallistui myös alihankkijoiden edustajia.

Menetelmät

Osallistuvien yritysten turvallisuudesta vastaaville henkilöille teetettiin kysely työpaikan turvallisuuskulttuurista ja resilienssistä, mikä analysoitiin tilastollisesti. Lisäksi haastattelimme ja teetimme työpajoja eri työtehtäviä edustavalle henkilöstölle ja alihankkijoille. Laadullinen tekstiaineisto analysoitiin teorialähtöisesti.
Osallistuvien organisaatioiden työturvallisuuteen liittyviä dokumentteja tarkasteltiin asiantuntija-analyysinä tutkimuskysymyksiin peilaten.

Tulokset ja johtopäätökset

Kaikki päätökset voivat vaikuttaa turvallisuuteen, jokainen tekee niitä roolinsa puitteissa, tutkituissa organisaatioissa päätöksenteko ja päätöksistä viestiminen koettiin selkeäksi. Rutiinipäätösten tekemiseen löytyi ohjeistus ja osaaminen hyvin. Yllättävissä tilanteissa ja monimutkaisia päätöksiä tehtäessä päätöksenteko vaatii useiden asiantuntijoiden kuulemista ja useiden vaihtoehtojen punnitsemista ja lopulta päätöksentekoprosessin arviointia. Tämä jää usein tekemättä.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimme työpaikkoja, joissa toimitaan toisaalta selkeissä projekteissa ja toisaalta korkean turvallisuuden työpaikalla, jossa asiat ovat hyvin ohjeistettuja. Tämäntyyppisiä työpaikkoja varten hankkeessa tuotettiin päätöksentekijän muistilista, jonka avulla voi kiinnittää huomiota monimutkaisten päätösten tekemisen vaiheisiin ja näin laadukkaan päätöksenteon varmistamiseen työpaikoilla. Erityisesti vaihtoehtojen ideointi, päätösten dokumentointi ja prosessin arviointi vaatisivat kehittämistä.

Aineisto

Julkaisuluettelo Avaa

Monimutkaisen päätöksen muistilista Avaa

TP artikkeli Resilientti päätöksenteko Avaa

Developing resilient decision-making to improve safety in shared workplaces Avaa

Yllättävät tilanteet hoituvat työpaikalla, kun koko porukka on harjoitellut päätöksentekoa Avaa

Rakennustyömailla jokainen päätös voi vaikuttaa turvallisuuteen Avaa

Päätöksenteossa tärkeitä ovat sekä matka että päämäärä Avaa

Yhteistyössä on voimaa – ideaalitilanteita ja arkikäytäntöjä Avaa

Työturvallisuuteen liittyvä päätöksenteko jää piiloon Avaa

Mitä vaikeampi päätös, sitä enemmän ihmisiä kannattaa ottaa mukaan Avaa

Miira Heiniö, Hanna Uusitalo,Tarja Heikkilä, Mikko Halinen, Mervi Halonen, Tuula Räsänen,Maria Tiikkaja,
Pauliina Toivio, Työterveyslaitos. Kohti resilienttiä päätöksentekoa työturvallisuudessa. Resilientin organisaation päätöksenteko – tiedolla johtaminen työturvallisuudessa (resdata) -hankkeen loppuraportti. 2024.
ISBN 978-952-391-189-5 (pdf) Avaa