Resilientin päätöksenteon kehittäminen työturvallisuuden lisäämiseksi yhteisillä työpaikoilla
BUILDING A RESILIENT FUTURE Towards sustainable safety in a rapidly changing world 22 – 25 September 2024, Dresden, Germany
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240244
Hakija
Miira Heiniö
Toteuttaja
Miira Heiniö
Lisätietoja
Miira Heiniö
miira.heinio@ttl.fi
Toteutusaika
22.9.2024 - 25.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 050 euroa
Kokonaiskustannukset
1 760 euroa
Tulokset valmistuneet
6.11.2024
Tiivistelmä
Työturvallisuuteen liittyvän päätöksenteon kehittäminen yhteisillä työpaikoilla. Esitys perustuu neljässä yrityksessä tehtyihin haastatteluihin ja työpajoihin, joissa on kartoitettu tapaa tehdä päätöksiä ja työpaikkojen päätöksentekoprosessia. Normaalioloissa päätöksenteko on sujuvaa ja vääriä päätöksiä korjataan tarvittaessa. Normaalioloissakaan ei päätöksentekoa systemaattisesti arvioida ja kehitetä. Monimutkaisia ja yllättäviä päätöksentekotilanteita varten prosessia kannattaisi kehittää.
Hankkeen vastuuhenkilö
Miira Heiniö
Tiedote
Resilientin päätöksenteon kehittäminen työturvallisuuden lisäämiseksi yhteisillä työpaikoilla
6.11.2024Tiivistelmä
Tämä esitys tarkastelee työturvallisuutta organisaatioresilienssin ja päätöksenteon näkökulmasta. Resilientti organisaatio säilyy olemassa ja pystyy toteuttamaan keskeisimmät tehtävänsä silloinkin, kun tapahtuu jotain sellaista, jota riskinarvioinnilla ja varautumisella ei ole kyetty ennaltaehkäisemään eikä harjoittelemaan. Päätöksenteko nopeassa, monimutkaisessa tilanteessa vaatii eri vaihtoehtojen ja niiden vaikutusten punnitsemista. Päätöksentekoa voidaan kehittää. Tämä vaatii sitä, että päätöksentekoa ajoittain arvioidaan. Erityisesti kannattaa miettiä, onko käytössä ollut oikea tieto ja tarpeeksi vaihtoehtoja sekä paikalla oikeat ihmiset – myös alihankkijoilta.
Tausta
Työturvallisuustutkimusta ja työturvallisuuden käytäntöjä dominoi edelleen keskittyminen fyysisiin riskeihin. Safety 2.0 -ajattelu tuo viitekehyksen, jossa työtä ja turvallisuutta tarkastellaan kokonaisuutena. Esitys perustuu ResData-hankkeessa tehdyihin haastatteluanalyyseihin ja työpajatyöstöihin työturvallisuuteen vaikuttavasta päätöksenteosta. Tavoitteena oli esitellä omia tuloksiamme ja löytää hyviä esimerkkejä muualta turvallisuuteen vaikuttavan päätöksenteon kehittämisessä.
Aineisto
Esitys perustuu Resilientin organisaation päätöksenteko – tiedolla johtaminen työturvallisuudessa ResData-hankkeessa tehtyihin haastatteluanalyyseihin ja työpajatyöstöihin työturvallisuuteen vaikuttavasta päätöksenteosta. Hankkeessa tarkasteltiin neljää suomalaista yritystä, jotka ovat vastuussa yhteisistä työpaikoista, joissa on työntekijöitä muistakin yrityksistä. Yritksistä kolme toimii rakennusalalla ja yksi logistiikassa.
Tulokset ja johtopäätökset
1. Kaikki päätöksenteko voi vaikuttaa työturvallisuuteen.
2. Päätöksenteko ei tutkituissa yrityksissä ole prosessi, jota on erikseen kuvattu, koulutettu ja dokumentoitu. Sitä ei myöskään erikseen arvioida ja kehitetä. Tässä kehitettävää.
3. Vaikeampia päätöksiä tehtäessä konsultoitiin useita asiantuntijoita.
4. Alihankkijoita ei osallistettu päätöksentekoon kovin usein.
5. Äkillisessä tilanteessa herkästi tartutaan ensimmäiseen ideaan ja toteutetaan sitä. Enemmän ideoita parantaisi laatua.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tapahtumasta löytyi Pohjois-Eurooppalaisia esimerkkejä yrityksistä, joissa tietoisesti kehitetään päätöksentekoa osana yrityksen ydintoimintaa. Näiden toimintamallien testaaminen suomalaisilla työpaikoilla olisi kiinnostavaa. Tämä voisi merkittävästi parantaa päätöksenteon laatua, osallisuuden kokemusta ja työturvallisuutta.