Ristiin mentorointi verkostomaisen tutkimusyhteistyön kehittämisessä
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
220114
Hakija
Turun yliopisto
Toteuttaja
Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Lisätietoja
Anni Paalumäki
anni.paalumaki@utu.fi
Toteutusaika
1.10.2022 - 30.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
26.4.2022
100 000 euroa
Kokonaiskustannukset
155 998 euroa
Tulokset valmistuneet
17.1.2025
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena on monimenetelmällisesti selvittää ristiinmentoroinnin mahdollisuuksia translationaalisen tutkimusverkoston yhteistyön kehittämisessä yksilö- ja yhteisötasolla. Läntisessä Syöpäkeskuksessa pilotoitavan ohjelman tavoitteena on edistää yhteistyörooleissa toimimista, sekä kehittää pysyvä toimintamalli yhteistyökulttuurin kehittämiseen ja mittari yhteistyön seurantaan. Tutkimus tuottaa uutta tietoa ja välineitä monitahoisen asiantuntijaverkoston yhteistyön kehittämiseksi.
Hankkeen vastuuhenkilö
Anni Paalumäki
Tiedote
Ristiinmentorointi kehittää verkostomaista syöpätutkimusyhteistyötä
17.1.2025Tiivistelmä
Tämä hanke selvitti ristiinmentoroinnin mahdollisuuksia syöpätutkimuksen tutkimusverkoston sisäisen yhteistyön kehittämisessä yksilö- ja yhteisötasolla. Läntisessä Syöpäkeskuksessa toteutetun ohjelman tavoitteena oli edistää yhteistyörooleissa toimimista, kehittää pysyvä toimintamalli yhteistyön kehittämiseksi ja mittari yhteistyön seurantaan. Osallistujat edustivat kliinisiä tutkijoita ja perustutkijoita. Aineisto koottiin haastatteluilla ja lomakekyselyllä. Tulokset osoittivat, että joka kolmannella parilla muodostui uutta tutkimusyhteistyötä, ja ohjelman vaikutukset levisivät jossain määrin myös osallistujien lähiyhteisöihin. Tulokset osoittavat, että menetelmä sopii hyvin yhteistyön kehittämisen välineeksi tutkimusverkostoissa.
Lähtökohdat
Tutkimusverkoston toiminnan menestys riippuu sen osapuolten kyvystä tehdä yhteistyötä ja jakaa tietoa. Kuitenkin käytännössä esimerkiksi kliinikoiden ja perustutkijoiden roolit ovat arjessa hyvin erilaiset. Tutkimustieto mentoroinnin mahdollisuuksista tämänkaltaisen yhteistyön edistämiseksi on vielä vähäistä. Hankkeessa tutkittiin yhteistyön haasteita ja edellytyksiä, piloitoitiin mentorointiohjelma ja selvitettiin, missä määrin sen avulla on mahdollista kehittää koko verkoston yhteistyötä.
Aineisto
Hankkeessa kerätty aineisto on sekä laadullista että määrällistä. Laadullinen aineisto koostui mentorointiohjelmaan osallistuneiden parien (N=10) kahdesti toteutetuista yksilöhaastatteluista ensin ohjelman alussa ja sen jälkeen (yhteensä 32 haastattelua). Lisäksi haastateltiin ohjelman toteuttamisessa mukana olleet Läntisen Syöpäkeskuksen avainhenkilöt (N=5). Määrällisen tutkimusaineiston muodosti vastaukset sähköiseen kyselyyn, joka myös toteutettiin kahdesti (yhteensä N= 73).
Menetelmät
Tutkittu pilotti koostui seitsemän kuukauden mittaisesta mentorointiohjelmasta, joka koostui alku-, väli- ja loppuseminaarista ja parien omaehtoisesta työskentelystä niiden välillä. Ohjelma suunnattiin erityisesti kliinikoille ja perustutkijoille. Osallistujat haastateltiin kahdesti ohjelman aikana. Lisäksi toteutettiin Läntisen Syöpäkeskuksen tutkimusryhmien jäsenille kahdesti anonyymi kysely, jolla selvitettiin yhteistyökulttuuriin liittyviä käsityksiä, asenteita ja rooleja.
Tulokset ja johtopäätökset
Joka kolmannella parilla muodostui suoraan ohjelman seurauksena uutta tutkimusyhteistyötä joko keskenään tai parin välittämän kontaktin kanssa. Lisäksi osalla tutkimusyhteistyön kehittäminen joko jatkui tai parit kokivat, että edellytykset tutkimusyhteistyön tekemiseksi olivat muuten parantuneet merkittävästi. Vaikutukset levisivät jossain määrin myös osallistujien lähityöyhteisöön. Mentorointiohjelman todettiin myös vastaavan hyvin Läntisen Syöpäkeskuksen tutkimuksen kehittämisen tavoitteisiin
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hanke osoitti, että mentorointi sopii menetelmänä hyvin translationaalisen tutkimusverkoston tieteenalat ylittävän yhteistyön edistämiseen. Toteutukseltaan se on kevyt, eikä sido parien muodostamisen jälkeen paljon resursseja järjestäjältään. Parinmuodostus osoittautui keskeisimmäksi mentoroinnin onnistumisen edellytykseksi. Parien yhteydenpito ohjelman jälkeen antaa odottaa, että mentoroinnilla voi olla oma myönteinen osavaikutuksensa verkoston yhteistyökulttuuriin laajemminkin.
Aineisto
Liite 1: Cancer Research Centre: Mentoring Program – Guide For Participants Avaa
Liite 2: Kyselylomake Avaa
Liite 3: Kyselyraportti Avaa
Julkaisuluettelo Avaa
Riina Hiltunen, Anna Karhu, Jouni Saarni, Mervi Toriseva, Pia Vihinen, Mervi Siekkinen ja Anni Paalumäki. Ristiinmentroointi verkostomaisen yhteistyön kehittäjänä. Loppuraportti. Turun yliopisto, Läntinen Syöpäkeskus. 2024.
ISBN 978-951-29-9897-5 (Sähköinen). Avaa
Solubiologi-artikkeli Avaa