SaTumaisia polkuja työuran hallintaan
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
210260
Hakija
Saimaan Tukipalvelut Oy
Toteuttaja
KK-Verve Oy
Lisätietoja
Petri Levänen
petri.levanen@saimaantukipalvelut.fi
Toteutusaika
13.9.2021 - 4.12.2022
Työsuojelurahaston päätös
18.6.2021
10 780 euroa
Kokonaiskustannukset
21 560 euroa
Tulokset valmistuneet
2.1.2023
Tiivistelmä
Kehittämishankkeen tavoitteena on vahvistaa esimiesten työkyky- ja työurajohtamisen osaamista sekä vahvistaa esimiesten ennakoivaa kykyä ja rohkeutta tarttua jo orastaviin työkyvyn ja työsuoritusten heikentymisiin. Näihin heikentymisiin puuttumalla parannamme organisaation kantokykyä ja edistämme työntekijöiden työssä jaksamista ja työssä onnistumista. Lisäksi tärkeää on ehkäistä työntekijöiden ennenaikaista työkyvyttömyyden uhkaa ja työhön turhautumista.
Hankkeen vastuuhenkilö
Petri Levänen
Tiedote
SaTumaisia työurapolkuja - työuraluotsaus läpi työelämän
2.1.2023Tiivistelmä
Hanke käynnistettiin Saimaan Tukipalvelut Oy:n tarpeesta hakea uusia ratkaisuja työkyvyn ja työsuoritusten heikentymisiin. Hankkeeseen osallistui 20 yrityksen esimiestä. Hankkeessa hyödynnettiin kehittävän työntutkimuksen ja toiminnan teorian viitekehystä ja keskeisintä käsitteistöä. Hankkeen tuloksena syntyi työuraluotsaus- nimellä kutsuttava väline, jossa keskeistä on tuottaa työntekijälle tukea, ohjausta ja rohkaisua missä tahansa työelinkaaren vaiheessa.
Lähtökohdat
Saimaan Tukipalvelut Oy työllistää yli 900 työntekijää ja yhtiön visio on olla arvostettu työnantaja, joka aktiivisesti kehittää henkilöstön ammattitaitoa sekä tukee henkilöstön työkykyä uran joka vaiheessa. KK-Verve (hankkeen alkaessa, myöhemmin Coronaria Työelämäpalvelut) on valtakunnallinen työelämää, yrityksiä ja kuntoutujia tukeva monipuolinen asiantuntija. Verven/Coronarian asiantuntijana hankkeessa toimi Veijo Ojanaho.
Kohderyhmät
Hankkeeseen osallistui 20 yrityksen esimiestä yhtiön eri toimialoilta. Yrityksen johdosta hankkeeseen osallistui hallinto- ja talousjohtaja, henkilöstöpäällikkö ja toimitusjohtaja. Hankkeesta raportoitiin yhtiön johtoryhmälle.
Menetelmät
Hankkeessa hyödynnettiin kehittävän työntutkimuksen ja toiminnan teorian viitekehystä ja keskeisintä käsitteistöä. Toisena lähtökohtana hyödynsimme dialogisen valmentamisen ja kehittävän vuoropuhelun menetelmiä. Menetelmät olivat kohdeyritykselle innovatiivisia.
Vaikuttavuus
Hankkeeseen osallistui 20 yrityksen esimiestä, joilla taas on yhteensä satoja alaisia, joten hankkeen vaikuttavuus yrityksessä on merkittävä. Keskeisimpänä hankkeen tuloksena rakensimme työuraluotsaus- nimellä kutsuttavan esimiestyön välineen, jossa keskeistä on tuottaa työntekijälle tukea, ohjausta ja rohkaisua missä tahansa työelinkaaren vaiheessa. Työuraluotsauksen malli otetaan käyttöön koko yhtiössä osana hr-toimintaa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hankkeessa syntyi yrityksen käyttöön työuraluotsaus -nimellä kulkeva esimiestyön väline. Malli auttaa tunnistamaan työelinkaaren nivelvaiheita ja niissä tarvittavia menetelmiä ja välineitä muillakin työpaikoilla.