Savonlinnan varhaiskasvatuksessa yhdessä kehittäen selviytymismoodista kehittämistoimijuuteen
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
220391
Hakija
Savonlinnan kaupunki
Toteuttaja
Coronaria Terameri Oy
Lisätietoja
Tero Tuononen
tero.tuononen@savonlinna.fi
Toteutusaika
7.12.2022 - 31.8.2024
Työsuojelurahaston päätös
20.12.2022
15 870 euroa
Kokonaiskustannukset
31 740 euroa
Tulokset valmistuneet
8.1.2025
Tiivistelmä
Hankkeessa toteutetaan Savonlinnan varhaiskasvatushenkilöstön työhyvinvointia, työn hallintaa ja ammatillisia tunnetaitoja sekä muutoskyvykkyyttä edistävä kehittämisprosessi. Hanke osallistaa henkilöstön kehittämistyöhön. Esihenkilöillä on lisäksi erillinen akvaariotyöskentely, jossa he saavat käyttöönsä työntekijöiden työhyvinvointia ja arjen hallintaa tukevia työkaluja. Kehittämistarve nousee henkilöstön kasvaneista sairauspoissaoloista ja tilannekohtaisin selviytymiskeinoin sinnittelystä.
Hankkeen vastuuhenkilö
Tero Tuononen
Tiedote
Savonlinnan varhaiskasvatuksen hankkeessa vahvistettiin muutoskyvykkyyttä ja laadukasta kasvatusta
8.1.2025Tiivistelmä
Kehittämishankkeessa uudistettiin toimintakulttuuria yhteisöllisyyteen ja koko henkilöstön osallisuuteen perustuen. Työhyvinvointia, työn hallintaa, tunnetaitoja sekä muutoskyvykkyyttä vahvistettiin teemakohtaisissa työpajoissa. Hankkeessa käytettiin osallistavia kehittämismenetelmiä. Tuloksena syntyi tunnetaitojen kehittämis- ja häiriöiden yhteisöllinen ratkaisumalli, uudistettiin työhyvinvointia tukevaa johtamismallia ja yhteistä suunnittelua, joita voidaan soveltaa myös muilla työpaikoilla.
Lähtökohdat
Kehittämishanke käynnistyi, koska tarve työhyvinvointia varhaiskasvatuksen henkilöstössä edistävälle hankkeelle oli tunnistettu. Keskeisinä tavoitteina oli vahvistaa ammatillisia tunnetaitoja, kehittää vertaistuetusti omaa työhyvinvointia ja työn hallintaa sekä edistää yhteisöllistä muutoskyvykkyyttä ja yhteisöllisyyttä. Asiantuntijana toimi sosiaalipsykologi Tuula Syrjälä. Hankkeessa hyödynnettiin tulevaisuustutkimusta, kehittävää työntutkimusta ja kollektiivisen muutostoimijuuden tutkimusta.
Kohderyhmät
Hankkeessa olivat mukana kaupungin ylläpitämät päiväkodit Savonlinnan keskustaajamassa, Kerimäellä, Punkaharjulla ja Savonrannalla ja näiden henkilöstö. Lisäksi hankkeessa olivat mukana perhepäivähoitajat, varahenkilöstö ja erityisvarhaiskasvatuksen opettajat. Lisäksi ohjausryhmässä oli edustettuna henkilöstöhallinto.
Menetelmät
Kehittämismenetelminä hankkeessa olivat kahden virikkeen menetelmä, oman työhyvinvoinnin ja työn hallinnan säätämisen -menetelmä, työn häiriöiden käsittelyn tunnistamistyökalu, yhteisöllisyyden ja muutoskyvykkyyden vahvistamisen menetelmä, ammatillisten tunnetaitojen kehittämismalli sekä toiminnallisia ongelmien tunnistamista sekä ratkaisuja ja yhteisöllisyyttä avaavia ja edistäviä toiminnallisia menetelmiä, kuten oppimiskahvila.
Vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena vietiin eteenpäin varhaiskasvatuksen pitkän tähtäimen kehittämistä, johon liittyy johtamismallin uudistaminen ja kasvatus- ja opetuspolkujen jatkuvuuteen tähtäävä kehittämissuunnitelma. Henkilöstön osallisuus kasvatuksen suunnitteluun varmistettiin suunnittelupäivillä. Muutoskyvykkyys, tunnetaidot ja työhyvinvoinnin toteutuminen arjen työssä nousivat myös jatkokehittämisen kohteiksi. Tuloksellisuus ja vaikuttavuus organisaation ja henkilöstön tasoilla ovat hyvää tasoa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Suomalaisessa työelämässä ja työkulttuurissa pyritään emotionaalinen puoli työstä usein sivuuttamaan. Hankkeessa yksi keskeisiä havaintoja on se, miten emotionaalisen työvireen ylläpitäminen ja virittäminen toimii parhaimmillaan tulosta vahvistavana tekijänä. Tässä hankkeessa syntyi uutuusarvona sovellettava ammatillisten tunnetaitojen purku- ja kehittämismalli. Lisäksi kasvatuksen ja opetuksen aloilla voidaan hyödyntää kasvatus- ja opetuspolun jatkumon kehittämisen suunnitelmaa.
Aineisto
Tuula Syrjälä, Mervi Hiltunen. Savonlinnan varhaiskasvatuksen hankkeessa vahvistettiin muutoskyvykkyyttä ja laadukasta kasvatusta. Loppuraportti. 2024. Avaa