Selviytymisestä uudistumiseen: Oppimisen ja innovoinnin johtaminen työpaikan kriisissä (Uudis)

Hanketiedot

Hankenumero
220441

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Virpi Kalakoski
virpi.kalakoski@ttl.fi

Toteutusaika
1.2.2023 - 1.8.2024

Työsuojelurahaston päätös
16.2.2023
60 000 euroa

Kokonaiskustannukset
86 644 euroa

Tulokset valmistuneet
9.8.2024

Tiivistelmä

Kriisien keskellä korostuu organisaatioiden kyky oppia ja ideoida uutta. Tutkimme työkäytäntöjen uudistamisen johtamista kriisitilanteessa opetusalalla. Tutkimus pohjautuu pandemian aikana kerättyihin aineistoihin sekä uuteen haastatteluaineistoon. Tulokset kertovat esteistä ja mahdollisuuksista, jotka ovat yhteydessä suomalaisen työelämän toimintakykyyn haastavissa tilanteissa. Tulosten pohjalta jalostetaan esihenkilöiden tarvitsema innovointia ja oppimista tukeva kriisijohtamisen malli.

Hankkeen vastuuhenkilö

Virpi Kalakoski

Tiedote

Selviytymisestä uudistumiseen – hyvä kriisijohtaminen tukee toimintakykyä ja hyvinvointia

9.8.2024

Tiivistelmä

Tutkimuksessa tarkasteltiin toimintakykyä ja työhyvinvointia opetusalalla kriisitilanteessa. Viidessä osatutkimuksessa hyödynnettiin koronapandemian ajan kyselyitä ja uutta laadullista aineistoa. Tuloksissa tarkasteltiin sitouttavaa johtamista, esihenkilön tukea, äkillisiä oppimisvaatimuksia, työyhteisön innovatiivista toimintaa sekä työn kognitiivisia ja muita olosuhteita. Hyvä esihenkilötyö korostui keskeisenä voimavaratekijänä, joka voi myös auttaa vähentämään yllättävien oppimisvaatimusten kuormittavuutta. Uudistumisen mahdollistava kriisijohtaminen käsittää työntekijöiden tukemista ja valtuuttamista, yhteistyön vahvistamista, sekä osaamisen rakentamista. Tulosten pohjalta laadittiin työpaikoille kriisijohtamisen toimenpidesuositukset.

Lähtökohdat

Odottamaton kriisi uhkaa organisaatioiden ja yksilöiden selviytymistä. Toisaalta kriisi voi tehdä sijaa uudistumiselle. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tuoda esiin tekijöitä, jotka ovat auttaneet organisaatioita pitämään yllä toimintakykyä kriisitilanteessa sekä ratkaisuja, joita on kaivattu tai kehitetty kriisin aikana. Tarkastelun kohteena oli oppimisen ja innovatiivisen toiminnan johtaminen opetusalalla, johon erityyppiset ulkoiset kriisit vaikuttavat monin tavoin.

Aineisto

Osatutkimuksissa 1–4 hyödynnettiin Työterveyslaitoksen aivotyökyselyn, Vaasan yliopiston opetusalan kyselyn sekä Kunta10-kyselyn laajoja opetusalan aineistoja ennen ja ajalta koronapandemian (n=1242; n=2062; n=1045). Osatutkimuksessa 5 kerättiin uusi laadullinen aineisto, joka käsitti haastattelut (n=26) ja työpajakeskustelut (n=11).

Menetelmät

Tämän monimenetelmällisen tutkimuksen kyselyaineistoja käsiteltiin eri osatutkimuksissa monin eri tilastollisin menetelmin, muun muassa regressio- ja mediaatioanalyyseillä. Kyselyjen avovastaukset teemoiteltiin puoliautomatisoidulla Leximancer-ohjelmalla, ja haastattelu- ja työpaja-aineistot jäsennettiin temaattisella analyysillä.

Tulokset ja johtopäätökset

Opettajien toimintakyky kriisitilanteessa oli melko korkealla tasolla, ja työhyvinvointi edesauttoi toimintakykyä. Liiallinen työmäärä ja huoli oppilaista heikensi työhyvinvointia. Kollegoilta ja esihenkilöltä saatu apu ja tuki edistivät työhyvinvointia, ja sitouttava johtaminen oli yhteydessä työyhteisön innovatiivisuuteen yli tarkasteluvuosien. Ohjeisiin liittyvät ongelmat olivat yleisiä, mikä voi johtaa siihen, että oppiminen ja innovatiivinen ajattelu koetaan kuormittajana eikä innostajana.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Hyvä esihenkilötyö korostui voimavaratekijänä, jolla voidaan vähentää uusien ja yllättävien oppimisvaatimusten kuormittavuutta. Uudistumisen mahdollistava kriisijohtaminen käsittää työntekijöiden tukemista ja valtuuttamista, yhteistyön vahvistamista sekä osaamisen rakentamista. Tulosten pohjalta laadittuja kriisijohtamisen toimenpidesuosituksia voidaan hyödyntää opetusalan työpaikkojen lisäksi myös muilla asiantuntijavaltaisilla aloilla, joilla työ on luonteeltaan itsenäistä ja vastuullista.

Aineisto

Uudis julkaisuluettelo Avaa

Uudis infograafi Avaa

Uudis huoneentaulu Avaa

Uudis täydennettävä muistilista Avaa

Kalakoski Virpi, Urrila Laura, Mäkelä Liisa, Lahti Heidi, Käpykangas Sari, Kauppi Maarit, Biswas Tania, Kalavainen Susanna, Kangas Hilpi, Ahtinen Suvi, Tanskanen Jussi, Siiriäinen Aija ja Trosterud Aino. Selviytymisestä uudistumiseen (Uudis). Oppimisen ja innovoinnin johtaminen työpaikan kriisissä. Loppuraportti. Työterveyslaitos ja Vaasan yliopisto. 2024
ISBN 978-952-391-178-9 (pdf)
Avaa