Sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä yhteensovittavan johtamisdialogin edellytykset kunnassa

European group of public administration EGPA conference 2024: Strengthening Democratic Governance for Better Public Policies and Services, 3-6 syyskuuta 2024, Ateena, Kreikka.

Hanketiedot

Hankenumero
240240

Hakija
Lotta-Maria Sinervo

Toteuttaja
Lotta-Maria Sinervo

Lisätietoja
Lotta-Maria Sinervo
lotta-maria.sinervo@tuni.fi

Toteutusaika
2.9.2024 - 7.9.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 350 euroa

Kokonaiskustannukset
1 900 euroa

Tulokset valmistuneet
18.9.2024

Tiivistelmä

Esitys pureutuu tietoperusteiseen johtamisdialogiin, jossa tavoitellaan kunnan sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä. Kestävyyttä tarkastellaan kunnan tuloksellisuustavoitteena. Tällöin julkisen sektorin perinteinen tuottavuuskeskustelu kattaa kokonaisvaltaisemmin kestävyysnäkökulmia. Johtamisdialogi on sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tapahtuvaa tiedonmuodostusta ja tiedon varassa tehtävää kuntajohtamista. Esityksen tavoitteena on ymmärtää johtamisdialogin muodostumista.

Hankkeen vastuuhenkilö

Lotta-Maria Sinervo

Tiedote

Johtamisdialogi on kunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden johtamisen tehtävä

18.9.2024

Tiivistelmä

Esitys pureutuu tietoperusteiseen johtamisdialogiin, jossa tavoitellaan kunnan sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä. Esityksessä näitä kestävyyden tavoitteita tarkastellaan kunnan tuloksellisuustavoitteina, jolloin julkisen sektorin perinteinen tuottavuuskeskustelu kattaa kokonaisvaltaisemmin kestävyysnäkökulmia. Johtamisdialogi on sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tapahtuvaa tiedonmuodostusta ja tiedon varassa käytävää vuorovaikutusta kuntajohtamisessa. Esityksen tavoitteena on ymmärtää johtamisdialogin muodostumista sekä niitä edellytyksiä ja kyvykkyyksiä, joita organisaatiolta vaaditaan johtamisdialogissa.

Tausta

Esitys oli osa vuosittain järjestettävän European Group of Public Administration (EGPA) -konferenssin ohjelmaa. Ateenassa syyskuun alussa 2024 pidetyn hallinnon tutkimuksen konferenssin tämän vuoden teema keskittyi tulevaisuuden julkishallintoon, demokratiaan ja osallistumiseen. Esitys pidettiin “Permanent Study Group II on Public Sector Performance” -työryhmässä. Matkastipendi mahdollisti osallistumisen konferenssiin ja tutkimuspaperin esittelyn kansainväliselle tiedeyhteisölle.

Aineisto

Esitys pohjautuu TieDi-tutkimushankkeessa kerättyyn empiiriseen aineistoon. Tutkimushankkeessa ovat mukana Kangasalan ja Hämeenlinnan kaupungit, joiden ylimmältä viranhaltijajohdolta haastatteluaineisto on kerätty. Aineisto sisältää myös hankkeen työpajatyöskentelyyn osallistuneiden perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen päällikkö- ja asiantuntijatason toimijoiden kyselyvastaukset sekä työpajatyöskentelyn havainnointi- ja muun aineiston. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin.

Tulokset ja johtopäätökset

Esityksen tulosten perusteella johtamisdialogi on moniulotteinen sosiaalis-taloudellisen kestävyyden johtamisen ilmiö. Se liittyy yksilöiden väliseen vuorovaikutukseen, mutta johtamisdialogi on kuitenkin johtamisen tehtävä, jossa tavoitteena on luoda yhteinen ymmärrys sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden yhteensovittamisesta ja sen vaatimista ratkaisuista ja valinnoista. Johtamisdialogi edellyttää paitsi riittävää tietopohjaa, myös tiedon hyödyntämisen strategioita ja rakenteita.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Esityksen tavoitteena on ymmärtää johtamisdialogin kriittisiä osaamistekijöitä ja organisaatiolta edellytettävää kyvykkyyttä. Kestävät valinnat tarkoittavat sosiaalisesti oikeudenmukaisia ja taloudellisessa mielessä resurssiviisaita käytäntöjä niin kuntalaisten kuin henkilöstön kannalta. Kestävät johtamiskäytännöt edistävät työhyvinvointia ja työssäjaksamista sekä vahvistavat sosiaalisen kestävyyden ulottuvuutta talouden suunnittelussa.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa