Startupista kestävään kasvuun – yhteisvastuullisen yrityskulttuurin kehittäminen
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
210228
Hakija
Dagsmark Petfood Oy
Toteuttaja
Merja Karjalainen
Lisätietoja
Laura Strömberg
laura.stromberg@dagsmarkpetfood.fi
Toteutusaika
1.5.2021 - 31.5.2022
Työsuojelurahaston päätös
4.5.2021
11 500 euroa
Kokonaiskustannukset
23 000 euroa
Tulokset valmistuneet
22.11.2022
Tiivistelmä
Lemmikkiruokatehdas Dagsmark Petfood Oy:n siirtyessä startup-vaiheesta voimakkaaseen kasvuun yrityksen strategiassa kuvattu vastuullisuus ulotetaan kehittämishankkeen avulla kattamaan koko henkilöstön. Yhteisvastuullinen yrityskulttuuri sisältää muun muassa työsuojelun ja työhyvinvoinnin aktiivisen kehittämisen osana työnantaja- ja työyhteisötaitoja, yhdessä sopien ja ylittäen perinteisiä hierarkia- ja toimialarajoja.
Kehityshankkeessa syntyy uusi konsepti hallita psykososiaalista kuormitusta osana yhteisvastuullista yrityskulttuuria. Tämän konseptin rakentamisesta vastaavat hankkeen asiantuntijat Merja Karjalainen ja Tiinan Lius. Työelämän jatkuva muutos aiheuttaa isoja haasteita työsuojelun yhteistoiminnalle: hankkeen tavoitteena on nostaa työsuojelu 2020-luvulle.
Hankkeen vastuuhenkilö
Laura Strömberg
Tiedote
Dagsmark – Laumahenki syntyy tunteesta ja teoista
22.11.2022Tiivistelmä
Hankkeessa luotiin toimiva yhteisvastuullisen yrityskulttuurin konsepti kasvuyhtiöiden tarpeisiin. Konsepti on muokattavissa startup- ja kasvuvaiheessa olevien yrityksien lisäksi mikro- ja pk-yrityksien käyttöön. Konsepti liittää modernin, psykososiaalista jaksamista tukevan työsuojelun osaksi nykyaikaisia työnantaja- ja työyhteisötaitoja. Uutuusarvo on siinä, että työsuojeluosaamisesta tulee yrityksessä kaikkien asia ja kiinteä osa kasvavan 2020-luvun yrityksen toimintakulttuuria.
Lähtökohdat
Yhtiössä luotiin työsuojelun hallintajärjestelmä ja käynnistettiin ts-yhteistoiminta. Syntyneiden asiantuntijakontaktien avulla lähdettiin rakentamaan yhteisvastuullista yrityskulttuuria, jossa turvallisuusasenne, työhyvinvointi ja jaksamisen tukeminen läpäisevät koko monipaikkaisen organisaation ja näkyvät käytännössä töiden sujuvuutena myös kasvu- ja muissa muutosvaiheissa. Hankkeessa käytettiin kokeiluperiaatteella osallistavia menetelmiä ja työskentelyyn osallistui koko henkilöstö.
Kohderyhmät
Hankkeessa oli mukana Dagsmark Petfood Oy:n koko henkilöstö, joista osa työskentelee Mellilän tehtaalla ja osa hajasijoitettuna eri puolilla Suomea.
Menetelmät
Startupina aloittaneen Dagsmark Petfood Oy:n toimintatapa – tehdään asioita ensimmäisen kerran, kokeillaan ja opitaan – sopi hyvin uuden palvelukonseptin kehittämiseen, joka oli hankkeen asiantuntijoiden tavoitteena. Menetelminä teemahaastattelut, työpajoissa osallistavat menetelmät (mm. Learning Café, yksilö-, pari- ja pienryhmätyöskentely). Viimeisessä työpajassa dagsmarkilaiset fasilitoivat Laumahenkeä vahvistavia prosesseja. Tiiviissä yhteistyössä tehdyn vuoden työ koottiin yhteen kaavioon.
Vaikuttavuus
Yhteisvastuullinen yrityskulttuuri – Dagsmarkissa Laumahenki – kannattelee ja tukee yrityksen kaikkia toimintoja. Sillä on aukikirjoitettu paikkansa strategiassa, johtamisessa, esihenkilötyössä ja henkilöstöjohtamisessa, työsuojelussa, arjen työssä tiimeissä läsnä ja etänä, työntekijäkokemuksessa, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kohtaamisissa, työnantajakuvan muodostumisessa ja uusien työntekijöiden rekrytoinneissa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hankkeessa luotiin toimiva yhteisvastuullisen yrityskulttuurin konsepti, joka on muokattavissa startup- ja kasvuvaiheen yritysten lisäksi mikro- ja pk-yrityksien käyttöön. Konseptissa yhteisvastuullisuus kannattelee kaikkea toimintaa. Konsepti liittää modernin, psykososiaalista jaksamista tukevan työsuojelun osaksi nykyaikaisia työnantaja- ja työyhteisötaitoja. Uutuusarvo on siinä, että työsuojeluosaamisesta tulee yrityksessä kaikkien asia ja yksi 2020-luvun yrityksen menestystekijöistä.
Aineisto
Merja Karjalainen ja Tiina Lius. Näin syntyi Laumahenki Dagsmark Petfood Oy:ssä – Startupista kestävään kasvuun: yhteisvastuullisen yrityskulttuurin kehittäminen. Loppuraportti. 2022. Avaa