Systeemiälykäs ihmisten toiminta kemianteollisuuden turvallisuuden edistämisessä (CHEF)

Hanketiedot

Hankenumero
210315

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Anna-Maria Teperi
anna-maria.teperi@ttl.fi

Toteutusaika
3.1.2022 - 31.3.2024

Työsuojelurahaston päätös
9.11.2021
160 000 euroa

Kokonaiskustannukset
260 560 euroa

Tulokset valmistuneet
5.8.2024

Tiivistelmä

Tutkimus lisää tietotaitoa turvallisuuden ennakoivaan hallintaan kemianteollisuudessa, ihmisen toiminnan ja systeemisyyden näkökulmista. Kemianteollisuus edustaa monimutkaista sosioteknistä järjestelmää, jossa ihmisen toiminta, tekniikka ja organisaatio ovat jatkuvasti kytköksissä toisiinsa. Ennakoiva turvallisuuden hallinta edellyttää ymmärrystä ja osaamista ihmisen toiminnasta osana systeemiä, mutta sovelluksia puuttuu. Tutkimus luo uutta tietoa ja käytännön malleja tähän tarpeeseen.

Hankkeen vastuuhenkilö

Anna-Maria Teperi

Tiedote

Tietoa ja työkaluja turvallisuudessa onnistumiseksi kemianteollisuudessa

5.8.2024

Tiivistelmä

Kemian alan yrityksissä on tunnistettu tarve löytää malleja ja työkaluja, jotka tukisivat inhimillisten tekijöiden (HF) ymmärrystä ja hallintaa.
Systeemiälykäs ihmisten toiminta kemianteollisuuden turvallisuuden edistämisessä (CHEF) -hanke kartoitti aiheen nykytilanteen, loi ja jakoi tietoa ja vei havaintoja käytäntöön. Tutkimusmenetelminä hankkeessa käytettiin haastatteluita, kyselyä, työpajoja ja dokumenttianalyysiä. Hankkeessa turvallisuutta tarkasteltiin inhimillisten tekijöiden viitekehyksen, systeemiälykonseptin ja kemiantekniikan näkökulmista.
Hankkeen tuloksena syntyi tutkittua tietoa inhimillisten tekijöiden tunnistamisesta ja hyödyntämisestä sekä käytännönläheinen verkko-oppimateriaali.

Lähtökohdat

Kemianteollisuuden turvallisuus on tiukasti säädeltyä. Tästä huolimatta edelleen tapahtuu onnettomuuksia ja vaaratilanteita, joihin inhimilliset tekijät vaikuttavat. Hankkeen uutuusarvoina olivat inhimillisten tekijöiden huomiointi, ja oppien jakaminen kemianteollisuudessa. Tavoitteena oli selvittää, miten kemianteollisuudessa ymmärretään inhimilliset tekijät ja systeemisyys systeemiälyn viitekehyksen kautta ja arvioida, miten inhimillisten tekijöiden arviointia ja hallintaa tehdään käytännössä.

Aineisto

Hankkeessa tutkimusaineistona toimivat toisiaan täydentävästi kysely (n=210), turvallisuus- ja avainhenkilöiden haastattelut (n=35) sekä dokumenttien analyysi (89 dokumenttia). Näiden tuottamista ja analysointia tukivat kussakin yrityksessä toteutettu työpajojen sarja. Yrityksissä hankkeen eri vaiheissa järjestetyt infotilaisuudet tukivat tutkimusaineiston analysointia ja johtopäätösten tekemistä.

Menetelmät

Tutkimusaineiston analyysissä hyödynnettiin mixed methods – tutkimusotetta niin, että kussakin tutkimusvaiheessa kerätty aineisto rikasti ja syvensi tukimuksessa toteutettua aiempaa vaihetta. Webropol- verkkokyselynä toteutetun kyselyn vastausaineisto käsiteltiin yksinkertaisin kvantitatiivisin menetelmin ja haastatteluaineistoa analysoitiin laadullisesti. Työpajat toteutettiin yhteiskehittämisen avulla soveltaen kehittävän työntutkimuksen lähestymistapaa ja ekspansiivisen oppimisen teoriaa.

Tulokset ja johtopäätökset

Tuloksena havaittiin, että inhimillisten tekijöiden merkitys turvallisuuden hallinnassa tunnistettiin, mutta käsitys liittyi pääosin yksilöiden tekemiin virheisiin. Turvallisuuden hallinnan keinoissa korostuivat perinteiset menetelmät, joilla virheitä pyrittiin estämään. Inhimillisten tekijöiden näkökulmaa sovellettiin joissakin turvallisuuskäytännöissä, mutta ei systemaattisesti tai ennakoivasti osana kehittämistä. Tulokset tarjoavat eväitä uuteen, ihmislähtöisempään turvallisuusajatteluun.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Hanke tuotti uutta tutkimustietoa siihen, miten inhimillisten tekijöiden teoriaa ja käytäntöä voi edelleen rikastaa ja syventää systeemiälyn viitekehyksen avulla. Systeemiäly toi hankkeeseen uuden näkökulman, jossa inhimillistä toimintaa ei tarkastella pelkästään ulkoisten tekijöiden kannalta, vaan kiinnitetään huomiota myös toimijoiden sisäiseen kokemukseen järjestelmässä toimimisesta. Tutkimus loi käytännönläheisen, kattavan verkkomateriaalin kemianalan ja muiden toimialojen käyttöön.

Aineisto

Anna-Maria Teperi, Työterveyslaitos, Riitta Juvonen, Riscon Oy, Riikka Ruotsala, Työterveyslaitos, Mikko Halinen, Työterveyslaitos, Henriikka Kannisto, Työterveyslaitos, Pekka Oinas, Aalto-yliopisto, Joonas Savelainen, Aalto-yliopisto, Golam Sarwar, Aalto-yliopisto. Systeemiälykäs ihmisten toiminta kemianteollisuuden ennakoivassa turvallisuudenhallinnassa. Loppuraportti. Työterveyslaitos. 2024.
ISBN 978-952-391-084-3 (pdf) Avaa

1. Teperi, AM., Juvonen, R. System-Intelligent Human Factors for Promoting Safety in the Chemical industry. Abstract and oral presentation in EAWOP May 2023, Katowice, Puola. Avaa

2. Teperi, AM. Human-oriented safety as an approach to psychological safety. Abstract and videotaped oral presentation in EAWOP May 2023, Katowice, Puola. Avaa

5. Onnistu turvallisuudessa -verkkomateriaali (HF Toolkit) Avaa

6. TTT-lehden juttu Avaa

7. Blogi 1 LinkedIn – Ihminen turvallisuuden keskiöön Avaa

8. Blogi 2 LinkedIn – Katse palloon ja peiliin Avaa

9. Blogi 3 – CHEF-hankkeen loppuseminaari Avaa

10. Blogi 4 – Miten onnistua työturvallisuudessa? Avaa

16. Blogi 5 – Miten saamme inhimilliset tekijät aidosti osaksi turvall.johtamista? Avaa

17. Insinöörilehti: Erehtyminen on inhimillistä Avaa

Julkaisuluettelo Avaa