Tehokkaampaa väkivallan riskinhallintaa psykiatrisille sairaalaosastoille – eDASA APP FI

Hanketiedot

Hankenumero
210324

Hakija
Turun yliopisto

Toteuttaja
Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Lisätietoja
Tella Lantta
tejela@utu.fi

Toteutusaika
1.1.2022 - 31.12.2024

Työsuojelurahaston päätös
14.10.2021
135 000 euroa

Kokonaiskustannukset
214 321 euroa

Tulokset valmistuneet
12.2.2025

Tiivistelmä

Tutkimuksessa selvitetään, onko potilastietojärjestelmään integroitu väkivallan riskinhallinnan ohjaava malli tehokas työväkivallan ehkäisyssä. Australiassa kehitetty eDASA APP muokataan Suomen oloihin, käyttöön suunnitellaan koulutus ja se testataan psykiatrisilla osastoilla. Tutkimus on tarpeellinen, sillä Suomessa ei ole väkivallan riskinhallintaan vakiintuneita menetelmiä käytössä, ja potilastietojärjestelmään integroiminen tuo mahdollisuuden juurruttaa menetelmä osaksi päivittäistä työtä.

Hankkeen vastuuhenkilö

Tella Lantta

Tiedote

Väkivallan riskinarvioinnin ja -hallinnan tuen integrointi potilastietojärjestelmään onnistui

12.2.2025

Tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli tutkia Suomen oloihin modifioidun eDASA+APP -mallin käyttöä työväkivallan ja tahdosta riippumattomien hoitotoimien vähentämisen tukena. eDASA on lyhyen aikavälin sähköinen riskinarviomenetelmä. eDASA:n käyttöön voidaan yhdistää ennaltaehkäiseviä hoitotyön interventioita (Aggression Prevention Protocol, APP). Monimenetelmällisyyttä hyödyntäneen hankkeen aikana eDASA+APP integroitiin potilastietojärjestelmään. Malli todettiin helppokäyttöiseksi ja se vastasi käyttäjien tarpeita. Osastoilla, joissa käyttöönotto vakiintui hankkeen aikana, vähenivät sekä työväkivalta että tahdosta riippumattomat hoitotoimet. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää kansallisesti eDASA+APP FI:n integroimisessa eri potilastietojärjestelmiin.

Kerro hankkeen käynnistämisen lähtökohdat, teoriatausta, uutuusarvo ja tavoitteet.

Hoitohenkilökuntaan kohdistuva väkivalta on yleistä psykiatrisilla osastoilla ja potilaisiin joudutaan kohdistamaan pakkotoimia. Hankkeen tavoitteena oli tuoda Suomeen uusi, Australiassa kehitetty sähköinen väkivallan riskinarvioinnin ja- hallinnan tuki, eDASA+APP- malli. Tavoitteena oli luoda yhteiskehittämällä hoitajille Suomen olohin muokattu kliinisen päätöksenteon tuki, integroida malli potilastietojärjestelmään ja tutkia eDASA+APP:n käytettävyyttä ja tehokuutta psykiatrisilla osastoilla.

Aineisto

Tutkimusaineisto koostui sekä laadullisesta että määrällisestä aineistosta: yhteiskehittämisen työpajamuistioista, pilottivaiheen käytettävyyskyselyistä, Moodle-oppimisalustan lokitiedoista, potilastietojärjestelmän kirjauksista (pakkotoimet, väkivaltariskin arviointi ja- hallintamenelmät pilottivaiheessa), havainnointitutkimuksen kenttämuistiinpanoista, ennen eDASA+APP FI:n implementointia ja sen jälkeen toteutetusta asennekyselystä, HUS Riskit- ilmoituksista sekä kirjallisuuskatsauksesta.

Menetelmät

Tutkimusaineiston analysointiin käytettiin niin laadullisia kuin määrällisiä menetelmiä: induktiivista ja deduktiivista sisällönanalyysia, etnografisia menetelmiä, kvantifiointia, kuvailevia tilastollisia ja Mann-Whitney U-, Kruskall-Wallis H- sekä Spearmanin korrelaatiotestejä asennekyselyn taustamuuttujien ja asenteiden välisen yhteyden tarkasteluun. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnettiin lisäksi temaattista analyysia ja laadullisten sekä määrällisten aineistojen yhdistämistä.

Tulokset ja johtopäätökset

eDASA+APP muokattiin loppukäyttäjien kanssa Suomen oloihin sopivaksi ja integroitiin potilastietojärjestelmään. Pilotoinnin jälkeen malli implementointiin 23 psykiatrisiselle osastolle. Malli todettiin helppokäyttöiseksi ja se vastasi käyttäjien tarpeita. Osastoilla, joissa käyttö vakiintui hankkeen aikana, vähenivät sekä työväkivalta että pakkotoimet. Tutkimus osoitti loppukäyttäjien osallistumisen sekä organisaation pitkäjänteisen sitoutumisen merkityksen käyttöönotossa ja sen tukemisessa.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimus tuotti potilastietojärjestelmään integroidun sähköisen väkivallan riskinarvioinnin ja- hallinnan mallin koulutuksineen. Tutkimus tuotti tietoa niin mallin käytettävyydestä kuin tehokkuudesta. Tuloksia voidaan hyödyntää kansallisesti eDASA+APP FI:n integroimisessa eri potilastietojärjestelmiin ja mallin käyttöönotossa.
Tutkimuksen yhteiskehittämisen mallia ulkomailla kehitetyn intervention modifioinnista Suomen oloihin voidaan hyödyntää myös muilla työpaikoilla.

Aineisto

Tella Lantta, Tiina Talja, Jaakko Varpula, Sanna Blomqvist, Maria Ameel. Tehokkaampaa väkivallan riskinhallintaa psykiatrisille sairaalaosastoille – EDASA+APP FI. Loppuraportti. Turun yliopisto. Hoitotieteen laitoksen julkaisuja
Tutkimuksia ja raportteja.A: 88/2024
ISSN: 1236-7370
ISBN: 978-952-02-0029-9 Avaa

Co-design of a digital violence prevention and management tool for psychiatric inpatient care: focus on supporting integration into electronic health record system Avaa

Mitä kansainvälinen yhteistyö voi tuoda pakon käytön vähentämiseen? Avaa

Co-design and co-production as integral elements to successful implementation Avaa

The Finnish eDASA APP Project: Towards More Effective Violence Risk Management Practices Avaa

How implementation science can help us reduce coercion ? A Finnish & FOSTREN perspective Avaa

UTU mediatiedote Avaa

ASENNE RATKAISEE? KYSELYTUTKIMUS PSYKIATRISTEN HOITAJIEN NÄKEMYKSISTÄ VÄKIVALLAN RISKINARVIOINTIA KOHTAAN Avaa

DOES THE ATTITUDE MATTER? A SURVEY ON PSYCHIATRIC NURSES’ VIEWS ON VIOLENCE RISK ASSESSMENT Avaa

Modifying eDASA + APP violence risk assessment and management protocol to psychiatric care with co-design approach Avaa

eDASA APP FI – TEHOKKAAMPAA VÄKIVALLAN RISKINARVIOINTIA JA HALLINTAA PSYKIATRISILLE SAIRAALAOSASTOILLE NÄYTTÖÖN PERUSTUVALLA KOULUTUKSELLA Avaa

Julkaisuluettelo Avaa