Tehokkuutta turvallisuustiedon käyttöön metsäalan pk-yrityksissä (MetsäTurva)

Hanketiedot

Hankenumero
220089

Hakija
Työterveyslaitos

Toteuttaja
Työterveyslaitos

Lisätietoja
Tuula Räsänen
tuula.rasanen@ttl.fi

Toteutusaika
1.9.2022 - 30.9.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2022
130 000 euroa

Kokonaiskustannukset
247 925 euroa

Tulokset valmistuneet
24.10.2024

Tiivistelmä

Hankkeessa tutkitaan yhteistyössä Metsäteho Oy:n ja metsäalan yritysten ja toimijoiden kanssa, miten puunkorjuu- ja kuljetusalan sekä metsänhoito- ja metsäpalveluyrittäjien pk-yrityksissä voidaan lisätä työturvallisuuteen ja -terveyteen liittyvää havainnointia ja raportointia. Kerätyn tiedon tulisi muodostaa kiinteä ja luonteva perusta jokapäiväiselle toiminnalle metsäalan tuotantoketjussa. Hanke toteutetaan havainnoimalla työmaita ja haastattelemalla alalla toimivia yrittäjiä ja työntekijöitä.

Hankkeen vastuuhenkilö

Tuula Räsänen

Tiedote

Tehokkuutta turvallisuustiedon käyttöön metsäalan pk-yrityksissä – MetsäTurva

24.10.2024

Tiivistelmä

Työurvallisuustiedon hyödyntämisestä puuhuoltoketjun työturvallisuuden kehittämiseksi ei juurikaan ole tehty aiempaa tutkimusta, etenkään etnografisella tutkimusmetodilla, jossa haastattelujen lisäksi havainnoidaan työntekoa. Tämän tutkimushankkeen tavoitteena oli selvittää miten työn vaaroista kertovaa raportointia voitaisiin kehittää siten, että tilaajapuolella olisi parempi käsitys puuhuoltoketjun työturvallisuustilanteesta, joka puolestaan mahdollistaisi sen tehokkaamman kehittämisen. Tutkimustulokset antavat syväluotaavan kuvan metsäalan arkeen ja tarjoavat eväitä alan työturvallisuuden kehittämiselle.

Lähtökohdat

Hankkeen teoreettinen viitekehys perustuu inhimillisten tekijöiden viitekehykseen, joka on kokonaisvaltainen lähestymistapa inhimillisen toiminnan kokonaisuuden ymmärtämiseen, jonka avulla kokonaisuus jaetaan yksilön toimintaan ja piirteisiin, työtoimintaan ja sen piirteisiin sekä ryhmän ja organisaatiotason toimintaan.

Aineisto

Tutkimusaineiston keräys toteutettiin havainnoimalla työntekoa puuhuoltoketjussa ja haastattelemalla alalla toimivia yrittäjiä ja työntekijöitä sekä hankkeen ohjausryhmään kuuluneita metsäalan työturvallisuusasiantuntijoita. Haastatteluaineisto nauhoitettiin ja litteroitiin. Työntekoa kentällä havainnoinnut tutkija täytti havainnointipäiväkirjaa, joka sisältää myös valokuvia.

Menetelmät

Aineistoa kerättiin haastattelemalla metsäalan yritysten työntekijöitä yksilö- ja ryhmähaastatteluina. Lisäksi haastateltiin hankkeen ohjausryhmään kuuluneita metsäalan työturvallisuusasiantuntijoita ja heille lähetettiin myös kysely alalla käytettävistä tietojärjestelmistä. Haastattelujen lisäksi havainnoitiin työntekoa kentällä. Aineisto analysoitiin laadullisesti inhimillisten tekijöiden teoreettisen viitekehyksen avulla. Työn havainnointi perustui työn etnografian metodologiaan.

Tulokset ja johtopäätökset

Seuraava merkittävä kehitysaskel metsäalan työturvallisuudessa on mahdollista saavuttaa paremmalla yhteistyöllä hyvin toimivien verkostojen avulla. Aineistossa nousi esiin mahdolliset hyödyt, mitä oletetaan syntyvän jos puuhuoltoketjun alkupäässä tavoitteelliseen työturvallisuuden kehittämiseen ryhdytään yhdessä. Tässä voisi toimia apuna kertyvä data erilaisista turvallisuustietojärjestelmistä (myös automatisoitu datankeruu).

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Hankkeessa tuotettiin työturvallisuuden raportointijärjestelmien metsäalan mallikäyttäjien kuvaukset. Niihin perehtyminen on erinomainen aineisto alan työturvallisuudesta kiinnostuneille. Hanke tuotti uutta tietoa metsäalan työturvallisuuskulttuurista ja sen kehittämisen haasteista, mutta myös mahdollisuuksista.

Aineisto

Räsänen Tuula, Asikainen Ilkka, Lantto Eero, Halinen Mikko, Heikkilä Tarja, Kaisto Jenni, Känsälä Marja, Lehtola Marika, Tiikkaja Maria, Teperi Anna-Maria, Ovaskainen Heikki. MetsäTurva – Tehokkuutta turvallisuustiedon käyttöön metsäalan pk-yrityksissä. Loppuraportti. Työterveyslaitos. 2024.
ISBN 978-952-391-181-9 (PDF) Avaa

Julkaisuluettelo Avaa