Tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä? (AIE)

Hanketiedot

Hankenumero
230341

Hakija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy

Toteuttaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy

Lisätietoja
Merja Drake
merja.drake@haaga-helia.fi

Toteutusaika
1.1.2024 - 31.5.2025

Työsuojelurahaston päätös
7.11.2023
76 000 euroa

Kokonaiskustannukset
132 175 euroa

Tulokset valmistuneet
16.6.2025

Tiivistelmä

Tutkimme tekoälyn käyttöä ja kehittämistä kyselyn ja haastattelujen avulla yhdenvertaisen työelämän edistämiseksi, sillä samalla kun tekoäly mahdollistaa tietotyön kehittämisen, sen vaikutukset voivat olla työelämän eri kohderyhmiä syrjiviä. Tuemme erityisesti tukitoimintojen tietotyön asiantuntijoiden osaamista ja valmiuksia kehittää tekoälyä, tietotyötä ja yhdenvertaisuutta. Yhteisten kehittämis- ja ennakointipajojen avulla voimme löytää parhaita toimintamalleja kehittää tietotyötä kestävästi.

Hankkeen vastuuhenkilö

Merja Drake

Tiedote

Yhdenvertaista tekoälyn käyttöä rakennetaan yhteisöllisesti

16.6.2025

Tiivistelmä

Tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä AIE -hankkeen tavoitteena on ollut tutkia tekoälyn käyttöä ja kehittämistä yhdenvertaisen työelämän edistämiseksi. Hankkeen tavoitteena on ollut myös tukea tukitoimintojen tietotyön asiantuntijoiden osaamista ja valmiuksia kehittää tekoälyä, tietotyötä ja yhdenvertaisuutta ja löytää parhaita toimintamalleja kehittää tietotyötä. Hankkeen aineisto kerättiin kyselyllä, haastatteluin ja toimintatutkimuksella. Tuloksena syntyi ammatillisen toimijuuden kehittymisen malli yksilö-, tiimi- ja organisaationäkökulmat huomioiden yhdenvertaisuuden ja tekoälyn kontekstissa.

Kerro hankkeen käynnistämisen lähtökohdat, teoriatausta, uutuusarvo ja tavoitteet.

Tekoälyn käytöstä, hyödyntämisestä ja kehittämisestä on runsaasti tutkimustietoa. Tekoälyn katsotaan hyödyttävän työyhteisöjä, mutta sen käyttö on herättänyt huolta muun muassa tietosuojakysymysten, työpaikkojen menettämisen ja tekoälyn mahdollisen syrjivyyden vuoksi. Tekoälyä on otettu käyttöön vaihtelevasti, eikä kaikilla organisaatioilla ole suuntaviivoja tai ohjeita tekoälyn hyödyntämiseksi. Siksi halusimme tarkastella, millaista on yhdenvertainen tekoälyn käytön kehittäminen työyhteisöissä

Aineisto

Hankkeessa tehtiin kansallinen kysely, johon vastasi 474 henkilöä. Lisäksi dataa kerättiin 44 haastattelulla ja neljällä toimintatutkimuksen työpajalla, joihin kuhunkin osallistui noin neljäkymmentä henkilöä. Toimintatutkimuksen aineisto kerättiin havainnoimalla työpajoja ja työpajaosallistujia. Mallin kehittämisessä keskeisinä käsitteinä olivat ammatillinen toimijuus, digitoimijuus ja kehittäjätoimijuus.

Menetelmät

Kyselyaineiston analyysissa hyödynnettiin sekä polkuanalyysiä että faktorianalyysiä. Haastatteluaineistot koodattiin atlas.ti – ohjelmistolla ja analysoitiin sisällönanalyysillä teemoitellen toimijuuskäsitteitä hyödyntäen. Toimintatutkimuksen havainnointiaineisto käsiteltiin välittömästi työpajojen päättymisen jälkeen tutkijoiden yhteisissä palavereissa.

Tulokset ja johtopäätökset

Tekoälyn käyttöönotto on oppimisen ja työn uudelleen organisoitumisen prosessi, joka toteutuu parhaiten yhteiskehittämällä. Tekoälyn käytössä proaktiiviset työntekijät ovat avainroolissa, sillä he voivat innostaa muita mukaan kokeiluihin. Tekoälyn käyttö lisää käyttäjänsä minäpystyvyyttä, jolla on vaikutusta ammatillisen toimijuuden kehittymiseen digi- ja kehittäjätoimijuudeksi. Työyhteisön on kuitenkin tarjottava kehittymiselle yhdenvertaiset ja selkeät raamit.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Malli tarjoaa rakenteen, jonka avulla voidaan tarkastella tekoälyn yhdenvertaista kehittämistä organisaatioissa. Mallissa on kolme tarkastelutasoa: yksilötaso, tiimitaso ja organisaatiotaso. Työyhteisöt voivat mallin avulla luoda ympäristön, jossa työntekijät tuntevat olevansa osa tiimiä ja organisaatiota, ja heillä on autonomiaa ja osaamista kehittää omaa työtään. Tiimien yhteistyö ja aloitteellisuus toiminnan uudistamiseksi ovat keskeisiä yhdenvertaisessa käytössä ja kehittämisessä.

Aineisto

Merja Drake, Eija Kärnä, Anna Lahtinen & Mariitta Rauhala. Yhdenvertaista tekoälyn käyttöä rakentamassa. AIE – tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä työssä -hankkeen loppuraportti. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 2025.
Haaga-Helian julkaisut 7/2025
ISBN 978-952-7474-88-4
ISSN 2342-2939 Avaa

Julkaisuluettelo Avaa

Yhteiskehittäminen ja arvontuottaminen teknologisoituvassa tietotyössä: hallinnon tukitoiminnot avainroolissa Avaa

Entrepreneurial Spirit Paving the Way for Successful AI Deployment in Knowledge Work and Organizations Avaa

Tekoäly työyhteisöissä: yhdenvertaisuuden ja eettisyyden tarkastelua Avaa

. Tekoälyn ja digitalisaation mahdollisuudet tulevaisuuden työelämässä. Avaa