Tekoälykäs pk-yritys: muutosvoimaa tekoälyn hyödyntämiseen pk-yrityksille ja niiden työntekijöille
Viestintätuote
Hanketiedot
Hankenumero
230371
Hakija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Toteuttaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Lisätietoja
Anna Lahtinen
anna.lahtinen@haaga-helia.fi
Toteutusaika
1.11.2023 - 31.1.2025
Työsuojelurahaston päätös
10.10.2023
44 000 euroa
Kokonaiskustannukset
74 742 euroa
Tulokset valmistuneet
6.3.2025
Tiivistelmä
Tekoäly mullistaa työelämän, muokkaa työntekijöiden rooleja, ja sen hyödyntäminen pk-yrityksissä on ratkaiseva tuottavuuden ja suomalaisyritysten kilpailukyvyn kehittymiseksi. Hanke avaa tekoälyn merkitystä muutosmatkana yksilöiden ja yritysten tasoilla ja edistää tekoälyn käyttöönottoa pk-yrityksissä ja niiden työntekijöillä. Hanke tuottaa pk-yrityksille ja niiden työntekijöille suunnatut artikkelit (8), haastattelut (3), podcast-sarjan (1), interaktiivisen e-kirjan (1) ja webinaarin (1).
Hankkeen vastuuhenkilö
Anna Lahtinen
Tiedote
Tekoälykäs pk-yritys – näin tekoälystä tulee muutosvoimaa niin yrityksille kuin työntekijöillekin
6.3.2025Tiivistelmä
Tekoäly mullistaa työelämän ja muokkaa työntekijöiden rooleja. Sen hyödyntäminen pk-yrityksissä on ratkaiseva tuottavuuden ja suomalaisyritysten kilpailukyvyn parantamiseksi. Hanke avasi tekoälyn merkitystä muutosmatkana yksilöiden ja yritysten tasoilla ja edisti tekoälyn käyttöönottoa pk-yrityksissä ja etenkin työyhteisöissä. Hankkeessa tuotettiin pk-yrityksille ja niiden työntekijöille suunnatut artikkelit, haastattelut, podcast-sarjan, interaktiivisen e-kirjan ja webinaarin, joka toteutui yhteistyössä Yle Areenan kanssa.
Tausta
Hanke syntyi tarpeesta valmistaa pk-yrityksiä tekoälyn käyttöönottoon, sillä tekoälyn odotetaan muuttavan työelämää merkittävästi ja pk-yritykset muodostavat 98 % Suomen yrityskannasta. Kyse on vaativasta työkulttuurillisesta muutosprosessista, joka vaatii koko työyhteisön osallistumista. Hankkeen tavoitteena oli kuvata tekoälyä polkuna, joka vaikuttaa niin yksilön työhön, johtamiseen, organisaatioon kuin yhteiskuntaankin laajemmassa kontekstissa.
Aineisto
Viestintätuote pohjautui ajankohtaisiin (2021–2023), soveltavan tutkimuksen periaatteella kerättyihin tietoihin ja tuloksiin, jotka on kiteytetty noin 150 suomalaisen yrityksen tekoälymatkasta EAKR:n tukemassa AI-TIE eli Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille -hankekokonaisuudessa (www.aistories.fi). Lisäksi viestintätuotteessa hyödynnettiin Työsuojelurahaston rahoittaman, AIE – tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä -tutkimuksen tuloksia (2024).
Menetelmät
Teoriaperusta rakentui 1) tekoälyn käsitteen määrittelyyn sekä tekoälyn käyttöönoton teorioihin liittyen tekoälyn synnyttämän laajemman yhteiskunnallisen muutoksen ymmärtämiseen pk-yrityksissä, 2) muutosjohtamisen ja muutoksen jalkauttamisen teorioihin ja 3) sidosryhmäteorian näkemyksiin siitä, kuinka yrityksen eri sidosryhmät (esim. työntekijät, asiakkaat, kumppanit) vaikuttavat ja ovat vaikuttuneita tekoälyn käyttöönotosta.
Tulokset
Hankkeen tuloksena syntyi ”Muutosvoimaa tekoälystä – johtajan ja työntekijän käsikirja tekoälyn ensiaskeleihin” -käsikirja, useita eSignalsissa, eSignals Prossa ja European Business Reviewissä julkaistuja artikkeleita ja kirjoituksia, ”Tehoako tekoälystä?” -äänipodcastsarja, käytännönläheinen ”Tekoäly Suomessa” -haastattelusarja sekä Yle Areenan kautta esitetty ”Tekoäly Suomessa” -keskusteluohjelma. Lähetys on katsottavissa Yle Areenassa ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun YouTube-kanavalla.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Viestintätuote tuo tekoälyn pk-yritysten arkeen käytännönläheisesti yhdistämällä tutkimustiedon ja muutosjohtamisen teoriat monikanavaisesti (esim. artikkelit, podcastit, käsikirja, webinaari). Sen uutuusarvo on muutospolku, joka konkretisoi tekoälyn yhteyden strategiaan ja päivittäiseen työhön. Materiaalin avulla työpaikat voivat kehittää henkilöstön osaamista, rakentaa uusia kumppanuuksia ja vastata kilpailupaineisiin entistä tehokkaammin.