Tekoälymurros työelämässä: Systemaattinen kirjallisuuskatsaus työntekijöiden tekoälyasenteisiin ja -käyttöön
The 22nd European Congress of Work and Organizational Psychology, EAWOP, 21.–24.5.2025 Praha, Tšekki.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
250253
Hakija
Iina Savolainen
Toteuttaja
Iina Savolainen
Lisätietoja
Iina Savolainen
iina.savolainen@tuni.fi
Toteutusaika
20.5.2025 - 24.5.2025
Työsuojelurahaston päätös
14.4.2025
950 euroa
Kokonaiskustannukset
1 397 euroa
Tulokset valmistuneet
4.6.2025
Tiivistelmä
Esitykseni perustuu tutkimushankkeessamme ”Tekoälymurros työelämässä” tehdyn systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tuloksiin. Tutkimuksessa kartoitettiin globaalisti työntekijöiden asenteita tekoälyä kohtaan sekä tekoälyn tuomaa muutosta työelämässä viimeisen viiden vuoden aikana. Esitykseni on 20 minuutin puheenvuoro, jossa esittelen tutkimushankkeemme sekä tuoreimman tutkimustiedon tekoälyn tuomasta murroksesta työelämässä. Konferenssiin osallistuu laaja kansainvälinen yleisö.
Hankkeen vastuuhenkilö
Iina Savolainen
Tiedote
Tekoälymurros työelämässä: Systemaattinen katsaus työntekijöiden tekoälyn käyttöön ja asenteisiin
4.6.2025Tiivistelmä
Esitys perustuu tekoälyn roolia työelämässä käsittelevään systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen. Tulokset osoittavat, että työntekijöiden asenteet tekoälyä kohtaan ovat pääosin myönteisiä, mutta vaihtelevat aloittain. Positiivisia asenteita tukee mm. helppokäyttöisyys ja oppimismahdollisuudet. Kielteiset asenteet liittyvät usein teknisiin ongelmiin ja epävarmuuteen käyttötaidoissa. Luottamus tekoälyyn oli korkeampi niillä, joilla on vaikutusmahdollisuuksia työssään. Tulokset tarjoavat uusinta syntetisoitua tietoa työntekijöiden tekoälyasenteista ja -käytöstä työelämässä. Tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa työntekijöiden kokemuksista ja haasteista, jota voidaan hyödyntää työn ja työntekijöiden tukemisessa tekoälymurroksen keskellä.
Tausta
EAWOP 2025 -konferenssin teemana oli ”Transforming Working Environments: Challenges & Opportunities”. Kyseessä on suuri kansainvälinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen työelämän tutkijoita ja asiantuntijoita eri maista. Osallistumisen tavoitteena oli tuoda esiin tutkimustamme tekoälymurroksesta työelämässä sekä osallistua kansainväliseen tieteelliseen keskusteluun aiheesta. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa olemassa olevia tutkijaverkostoja ja luoda uusia yhteistyökontakteja.
Aineisto
Esitys perustui ”Tekoälymurros työelämässä” -tutkimushankkeessa toteutettuun systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen. Katsauksessa kartoitettiin uusinta kansainvälistä tutkimustietoa tekoälyn roolista työelämässä. Aineisto koostui 24 vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista, joissa kohderyhmänä olivat eri alojen ammattilaiset. Aineisto kerättiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmällä (PRISMA-ohjeistuksen mukaisesti), ja tutkimusprotokolla esirekisteröitiin ennen aineistonkeruuta.
Tulokset ja johtopäätökset
Tulosten mukaan työntekijöiden asenteet ja odotukset tekoälyä kohtaan olivat pääsääntöisesti myönteisiä, joskin alakohtaisia eroja esiintyi. Tekoäly näkyi tutkimuksissa yhä vahvemmin työn tehostajana. Samalla tekoäly nähtiin kuitenkin myös työn korvaajana, mikä voi johtaa epätoivottuihin seurauksiin, kuten prosessien läpinäkymättömyyteen. Vahvistunut ymmärrys ja tietämys tekoälystä edistää tiedon jakamista, tukee työntekijöiden digivalmiuksia ja orientoitumista tulevaisuuden työelämään.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Osallistuminen tarjosi uutta näkökulmaa käynnissä olevaan tutkimukseen sekä konkretisoi tulevaa yhteistyötä ja jatkotutkimuskohteita. Konferenssin keskustelut ja palautteet vahvistivat tutkimuksen ajankohtaisuutta ja kansainvälistä relevanssia. Tulokset tarjoavat arvokasta tietopohjaa suomalaisen työelämän kehittämiseen erityisesti työhyvinvoinnin, osaamisen ja johtamiskäytäntöjen näkökulmasta.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa