Tekoälyvalmiudet tieteellisissä kirjastoissa: Mitä uusilta työntekijöiltä odotetaan?

#RLUK25 Conference (Champions of knowledge: Libraries as beacons of trust and integrity), 19.-21.3.2025, Liverpool, UK.

Hanketiedot

Hankenumero
240408

Hakija
Heidi Enwald

Toteuttaja
Heidi Enwald

Lisätietoja
Heidi Enwald
heidi.enwald@oulu.fi

Toteutusaika
19.3.2025 - 21.3.2025

Työsuojelurahaston päätös
6.11.2024
650 euroa

Kokonaiskustannukset
1 150 euroa

Tulokset valmistuneet
31.3.2025

Tiivistelmä

Generatiivisen tekoälyn viimeaikainen räjähdysmäinen yleistyminen haastaa kirjastokenttää. On esitetty, että tieteellisessä kirjastotyössä tekoälyn esiinmarssi edustaa paradigman muutosta. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietämystä Suomen tieteellisten kirjastojen tilanteesta liittyen tekoälyyn, työtehtävien muutokseen ja informaatioalan ammattilaisten asiantuntijuuden kehittymiseen. Tutkimus perustuu korkeakoulujen kirjastojen johtotehtävissä olevien teemahaastatteluihin.

Hankkeen vastuuhenkilö

Heidi Enwald

Tiedote

Mitä tekoälyvalmiuksia tieteellisiin kirjastoihin töihin hakevilta odotetaan?

31.3.2025

Tiivistelmä

Kansainvälisessä Research Libraries UK (RLUK) konferenssissa pitämässäni esityksessä käsittelin sitä, millaisia tekoälyyn liittyviä odotuksia tieteellisten kirjastojen johtotehtävissä toimivilla on alalle hakeutuville uusille työntekijöille. Tieteelliset kirjastot ovat esimerkki tietointensiivisistä organisaatioista, joissa tekoälyn vaikutuksen on ennustettu olevan suurta. Tutkimuksen aineisto koostui yhdeksästä haastattelusta, jotka analysoitiin sisällönanalyyttisin keinoin. Tekoäly on ilmiö, johon liittyen on hankala määrittää tiettyjä tietoja, valmiuksia ja taitoja. Haastatteluissa korostui se, että ennakkoluuloton asenne, uteliaisuus ja halu oppia uutta ovat varsinaista tekoälyn käyttöön liittyvää kokemusta tärkeämpiä.

Tausta

Liverpoolissa järjestettävään Research Libraries UK (RLUK) konferenssiin osallistuminen lisäsi ymmärrystäni tutkimusaiheeni kansainvälisestä tilanteesta. Esittelin tutkimusaihettani kansainväliselle yleisölle ja muista esityksistä poikkeava näkökulmani herätti kiinnostusta kuulijoissa. Yleisesti ottaen konferenssimatka oli hyvin antoisa.

Aineisto

Keväällä 2024 toteutettiin yhdeksän puolistrukturoitua teemahaastattelua korkeakoulujen kirjastojen johtotehtävissä toimiville asiantuntijoille Teams-videoneuvotteluohjelmiston välityksellä. Litteroidun haastatteluaineiston analyysimenetelmänä toimi aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietämystä Suomen tieteellisten kirjastojen tilanteesta liittyen tekoälyyn ja työtehtävien muutokseen. Esityksessäni keskityin uusilta työntekijöiltä odotettuihin valmiuksiin.

Tulokset ja johtopäätökset

Haastattelujen perusteella tekoälyvalmiudet eivät ole vielä nousseet keskeisiksi tieteellisten kirjastojen työilmoituksissa ilmoitettuja työn vaatimuksia. Teema saattaa kuitenkin nousta esille työhaastattelussa, mutta tämä riippuu myös ilmoitetun paikan työtehtävistä. Työnhakijalle katsottiin eduksi kokemus tekoälysovellusten käytöstä. Haastatteluissa kuitenkin korostui se, että ennakkoluuloton asenne, uteliaisuus ja halu oppia uutta ovat keskeisimpiä ominaisuuksia työelämän murrosvaiheessa.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimukseni keskittyy tekoälyyn kohdistuviin odotuksiin osana laajempaa työelämän muutosta ja erityisesti siihen, miten tieteelliset kirjastot tietointensiivisinä organisaatioina reagoivat muutokseen. Konferenssiosallistuminen lisäsi ymmärrystäni tutkimusaiheeni kansainvälisestä tilanteesta. Tutkimus tukee myös informaatiotutkimuksen alan kouluttajia lisäten ymmärrystä työelämän tarpeista.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa