Teollisuustyöntekijöiden toiminta kriisitilanteissa – joustavuuden ehdot ja käytännöt (TETO-hanke)

Hanketiedot

Hankenumero
220418

Hakija
Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Toteuttaja
Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Lisätietoja
Tiina Saari
tiina.saari@tuni.fi

Toteutusaika
1.4.2023 - 1.8.2024

Työsuojelurahaston päätös
16.2.2023
90 000 euroa

Kokonaiskustannukset
151 189 euroa

Tulokset valmistuneet
30.8.2024

Tiivistelmä

Hankkeessa tutkimme, miten teollisuustyöntekijöiden joustava toiminta vaikuttaa myönteisellä tavalla yritysten selviytymiseen yllättävissä kriisitilanteissa. Selvitämme, miten teollisuuden (metalli-, kemian- ja puutuoteteollisuus) työntekijät osallistuvat, ja miten heitä osallistetaan kriisitilanteiden hoitamiseen työpaikoilla ja varautumiseen tuleviin kriiseihin. Kysymme myös, miten työnantajat ja työorganisaatiot mahdollistavat ja tukevat työntekijöiden toimintaa kriisitilanteissa.

Hankkeen vastuuhenkilö

Tiina Saari

Tiedote

Teollisuustyöntekijöiden osaamista tarvitaan kriisitilanteissa

30.8.2024

Tiivistelmä

Hankkeessa tutkittiin kysely- ja haastatteluaineistojen avulla, miten teollisuustyöntekijöiden joustava toiminta metalli-, kemian- ja puutuoteteollisuudessa vaikuttaa resilienssiin yllättävissä kriisitilanteissa. Lisäksi selvitettiin, miten teollisuustyöntekijät osallistuvat kriisitilanteiden hoitamiseen työpaikoilla ja varautumiseen tuleviin kriiseihin. Tutkimuksen tulosten perusteella kriisien aikainen vuorovaikutus on erittäin tärkeää työntekijöiden osallisuuden kannalta. Teollisuustyöntekijöillä on halukkuutta joustamiseen kriisiaikoina ja myös moniosaamista, joka tulisi ottaa kriisitilantilanteissa käyttöön. Varautuminen kriiseihin tulisi aloittaa jo normaalioloissa, esimerkiksi toimivien vuorovaikutussuhteiden luomisella.

Lähtökohdat

Hankkeen teoreettinen tausta rakentuu organisaatioiden resilienssin, joustavuuden ja osallisuuden käsitteiden varaan. Teoreettinen viitekehys pohjautuu ajatukseen työntekijöiden toiminnan keskeisyydestä kriisi- ja poikkeustilanteissa: työntekijöillä oleva tieto, kokemus ja osaaminen työnsä käytännön toteutuksesta sekä niihin ongelmanratkaisutaito ovat merkityksellisiä, kun organisaatioissa mietitään ratkaisuja yllättäviin tilanteisiin.

Aineisto

Tutkimuksen aineistona käytettiin kemian-, metalli- ja puutuoteteollisuuden työntekijöille ja pääluottamusmiehille Teollisuusliiton kautta lähetettyä sähköistä kyselyä (N=1562). Lisäksi haastattelimme kuuden vastaavia toimialoja edustavien yritysten johtajistoa.

Menetelmät

Analysoimme kyselyaineistoa kuvailevilla määrällisillä menetelmillä ja sovelsimme laadullisen aineiston analyysiin teemoittelua sekä sisällönanalyysiä. Analyysin pohjana on aiempi tutkimus resilienssistä, vastavuoroisuudesta ja osallisuudesta organisaatioissa.

Tulokset ja johtopäätökset

Onnistunut kriisin aikainen vuorovaikutus on edellytys teollisuustyöntekijöiden osallistumiselle kriisin ratkaisuun.  Teollisuustyöntekijöillä on suuri valmius joustaa kriisien aikana työajoissa ja lisäksi heidän moniosaamisensa tulisi tehdä näkyväksi ja ottaa käyttöön kriisitilanteissa. Pohja joustohalukkuudelle kriisitilanteissa luodaan jo ennen kriisejä: vastavuoroisuuden kehittämiseen tarvitaan molemminpuolista luottamusta.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Tutkimus tuotti uutta tietoa suorittavan työn tekijöiden osallisuudesta kriisien aikaiseen toimintaan työpaikoilla. Tutkimus tuotti uuden mallin kriisinaikaiseen vuorovaikutukseen, jota voidaan hyödyntää sekä teollisuudessa että muilla toimialaoilla. 5K-mallissa (Kerro, Kysy, Kuuntele Keskustele, Kehitä) tiivistyvät kriisin aikana tarvittavat toimenpiteet, joiden kautta saadaan esiin työntekijöiden ajatukset, ideat ja osaaminen, joita voidaan hyödyntää kriisin aikana.

Aineisto

Tiina Saari, Katriina Tapanila, Katri Otonkorpi-Lehtoranta, Pasi Pyöriä, Harri Melin, Sami Myllyniemi, Anu-Hanna Anttila. Teollisuustyöntekijöiden toiminta kriisitilanteissa – joustavuuden ehdot ja käytännöt. Työraportteja 117/2024 Working Papers. Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Työelämän tutkimuskeskus. 2024.
ISBN 978-952-03-3505-2 (verkkojulkaisu)
ISSN 2489-8902 (verkkosarja) Avaa