Toimintatutkimus ja työkonferenssimenetelmä työpaikkojen tasa-arvon edistämisessä -väitöskirjatyö
Loppuunsaattamisstipendi
Hanketiedot
Hankenumero
115054
Hakija
Minna Leinonen
Toteuttaja
Minna Leinonen
Lisätietoja
Minna Leinonen
minna.leinonen@tuni.fi
Toteutusaika
1.3.2015 - 1.12.2015
Työsuojelurahaston päätös
27.1.2015
7 000 euroa
Kokonaiskustannukset
7 000 euroa
Tulokset valmistuneet
1.12.2015
Tiivistelmä
Työelämän toimintatutkimuksellisessa kehittämisessä demokraattisten prosessien tukemisella on pitkät perinteet. Väitöskirjatutkimuksessa käsitellään sitä, millaisin ehdoin ja tuloksin kommunikatiivisen toimintatutkimuksen työkonferenssimenetelmää voidaan hyödyntää sukupuolten tasa-arvon edistämisessä. Työkonferenssin toiminta-ajatukseen kuuluu sukupuolten ja hierarkioiden sekoittaminen niin että voitaisiin luoda hierarkioista ja oman organisaation paineista mahdollisimman vapaita tiloja. Millaisia rajoja kehittämisessä kohdataan, ylitetään ja miten tutkija niitä käsittelee toimintatutkimuksellisissa tilanteissa? Kehittämistä lähestytään ennen kaikkea konkreettisten vuorovaikutustilanteiden tasolla, ja näytetään kohtaamisten haasteellisuus suhteessa toimintatutkimuksellisiin ja feministisen metodologian ihanteisiin. Näin voidaan löytää keinoja kehittää toimintatutkimuksellisia menettelytapoja ja tutkijoiden toimintaa. Tutkimuksessa pohditaan myös demokraattisuuteen pyrkivän kehittämisen paikkaa ja mahdollisuuksia muuttuvassa suomalaisessa työelämässä.
Tutkimuksen pääasiallisen aineiston muodostavat organisaatioiden välisen tasa-arvotyökonferenssin ryhmäkeskustelut. Keskustelujen sisältöjen jäsentämisessä on hyödynnetty sisällönanalyysiä ja vuorovaikutustilanteiden tarkastelussa etnometodologista keskustelunanalyysiä. Toimintatutkimuksessa ei ole juurikaan hyödynnetty vuorovaikutustutkimusta.
Väitöskirjatutkimuksen lopulliset tulokset ovat hyödynnettävissä vuonna 2016.
Hankkeen vastuuhenkilö
Minna Leinonen
Tiedote
Tasa-arvo edistyy, kun näkökulmat kohtaavat
1.12.2015Tasa-arvotyö on tärkeä lähtökohta työpaikan kehittämisessä. Tasa-arvopyrkimykset vaikuttavat sekä kehittämisen organisointiin että sisältöihin. Minna Leinonen tuo valmistuvassa väitöskirjassaan näkyviin kehittämisen rajallisuutta ja työkonferenssia toimintatutkimuksellisena keinona.
Työsuojelurahasto tuki väitöskirjan valmistumista stipendillä. Koska väitöskirjan artikkelit oli jo julkaistu, Leinonen keskittyi stipendiaikana kokoamaan artikkeleissa esitettyjä tuloksia.
Yhteiset keskustelufoorumit, jotka pyrkivät tukemaan demokraattisia prosesseja työpaikoilla, oikeuttavat myös kehittämistyötä, Leinosen näkökulmasta tasa-arvon edistämistä.
Tasa-arvotyössä pitää ottaa huomioon erilaisten ryhmien tarpeet ja voimavarojen jakautuminen. Erityisen tärkeää on muistaa haavoittuvimmat ryhmät, kuten määräaikaiset.
Leinonen kannustaa organisoimaan monien näkökulmien tietoista kohtaamista siten, että erimielisyyksiä on helppo käsitellä.
Sosiaaliset jaot huomioon
Työelämä moninaistuu eli esimerkiksi työsuhdemuodot ja kulttuuritaustat painottuvat yhä enemmän. Siksi tarvitaan menettelytapoja, jotka ottavat erilaisia sosiaalisia jakoja huomioon. Jaot vaikuttavat työpaikoilla.
Työkonferenssityössä tuotetaan yhteisesti uutta tietoa. Leinonen painottaa tutkijan toimintaa. Erilaisten erojen havaitseminen edellyttää tutkijalta tilannetajua osallistujien nostamien aiheiden käsittelyssä.
Leinonen tähdentää, että työkonferenssissa osallistujien asema vaikuttaa siihen, millaisiin tasa-arvokysymyksiin katsotaan mahdolliseksi puuttua. Niin ikään aiheen merkitykselliseksi rakentuminen eri ryhmätyövaiheissa ja käsiteltävän aiheen kytkös naisiin vaikuttavat asiaan.
Oppimisen mahdollistumisessa on olennaista nivoa erilaisia näkemyksiä. Oppimisen ja tasa-arvotyön jatkuvuuden kannalta olisi tärkeää, että keskeneräisyys ja eroavaisuudet tulisivat ryhmätyössä näkyviin ja säilyisivät myös työpaikoilla.
Väitöskirja tarkastettiin Tampereen yliopistossa 26.8.2016.
Toimittaja
Hannu Kaskinen
Aineisto
Leinonen, Minna (2016) Avaa
. Tampereen yliopisto, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Sosiaalipsykologia.
Acta Universitatis Tamperensis : 2184 / Acta Electronica Universitatis Tamperensis : 1683
ISBN (print): 978-952-03-0164-4
ISBN (pdf): 978-952-03-0165-1
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0165-1