Toimivatko sote-keskukset – näkökulmana erilaiset toimintamallit, yhteistyöverkostot ja henkilöstön hyvinvointi
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
210116
Hakija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Toteuttaja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Lisätietoja
Timo Sinervo
timo.sinervo@thl.fi
Toteutusaika
16.8.2021 - 31.8.2024
Työsuojelurahaston päätös
1.6.2021
125 000 euroa
Kokonaiskustannukset
184 909 euroa
Tulokset valmistuneet
28.10.2024
Tiivistelmä
Tutkimme sote-keskusten toimintatapoja, ammattilaisten yhteistyöverkostoja ja niiden yhteyttä henkilöstön hyvinvointiin ja hoidon tuloksiin. Hankkeen aineistot kerätään seitsemästä kuntayhtymän ja yksityisen yrityksen sote-keskuksesta verkostokyselyllä, haastatteluilla ja rekisteriaineistoa hyödyntäen. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää erityisesti palveluintegraation ja moniammatillisen yhteistyön kehittämisessä, joiden vaikutuksista työhyvinvointiin ja hoidon tuloksiin on varsin vähän tietoa.
Hankkeen vastuuhenkilö
Timo Sinervo
Tiedote
Toimivat yhteistyöverkostot sosiaali- ja terveydenhuollon voimavara
28.10.2024Tiivistelmä
Tavoitteena oli tehdä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välinen yhteistyö näkyväksi ja analysoitavaksi ja tutkia, ovatko yhteistyöverkostojen ominaisuudet yhteydessä työn kuormittavuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin. Tutkimusaineistoina olivat hoitoilmoitusrekisterit, henkilöstökysely (verkosto- ja hyvinvointikysely) sekä työntekijöiden ja esihenkilöiden haastattelut. Yhteistyön tiiviys ja moniammatillisuuden aste vaihtelivat asiakasryhmän mukaan, masennuspotilaita hoitavien ammattilaisten verkostot olivat erityisen moniammatillisia. Yhteistyökontaktien määrällä oli yhteys työntekijöiden parempaan työn hallintaan ja työtyytyväisyyteen. Tuloksia voidaan hyödyntää perusterveydenhuollon toiminnan ja organisaatioiden kehittämisessä.
Lähtökohdat
Sosiaali- ja terveydenhuollossa etsitään uusia tapoja saada työprosessit tuottavammiksi niin, että hoidon laatu ei kärsi. Yksi tapa on ammattilaisten yhteistyön kehittäminen. Yhteistyön analysoimiseen ei ole ollut tehokkaita menetelmiä. Sosiaalisten verkostojen teoriaan pohjautuen hankkeessa kehitettiin uusi menetelmä yhdistää hoitoilmoitusrekisterin tietoja ja kirjauksiin perustuen muodostaa ammattilaisten yhteistyöverkosto.
Aineisto
Tutkimusaineisto kerättiin yhden alueen seitsemästä kunnasta. Aineisto muodostui perusterveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteristä (Avohilmo) poimituista käyntitiedoista. Analyyseihin otettiin perusterveydenhuollossa mielenterveys- ja päihdesyistä asioineet asiakkaat. Lisäksi tietoja kerättiin henkilöstökyselyllä ja haastatteluilla sote-keskuksissa työskenteleviltä ammattilaisilta. Aineisto analysoitiin verkostoanalyysillä. Haastattelut analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä.
Menetelmät
Hankkeessa kehitettiin verkostoanalytiikkaan perustuvia menetelmiä analysoida sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välistä yhteistyötä. Työn kuormitustekijöitä mitattiin kyselyissä perustuen työn kuormitus-hallinta-malliin (job strain) sekä johtamisen oikeudenmukaisuusmalliin. Verkoston analytiikka perustui Exponential random graph -menetelmään. Verkoston ja kuormitustekijöiden yhteyksiä analysoitiin lineaarisilla regressiomalleilla ja asiakasprofiileja latenteilla profiilianalyyseillä.
Tulokset ja johtopäätökset
Hoitoilmoitusrekisterit sopivat hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön yhteistyöverkostojen analysointiin. Yhteistyön tiiviys ja moniammatillisuuden aste vaihtelivat asiakasryhmän mukaan. Kontaktien määrä ja keskeinen asema verkostossa olivat yhteydessä parempaan työn hallintaan, organisaatioon samaistumiseen ja työtyytyväisyyteen. Haastatteluissa yhteistyötä selittivät monet organisaatioon, eri ammattiryhmiin, henkilökohtaisiin syihin ja asiakkaiden tarpeisiin liittyvät tekijät.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Uudet verkostoanalyysiin perustuvat menetelmät antavat erinomaiset mahdollisuudet arvioida huomattavasti aiempaa paremmin yhteistyön rakenteita ja tarkoituksenmukaisuutta. Keskeinen uusi tulos olivat uudet menetelmät, joilla rekisteri- ja kyselyaineistoista voidaan tunnistaa ja analysoida ammattilaisten välistä yhteistyötä ja kuormittavuutta. Nämä menetelmät ovat suoraan sovellettavissa muuallekin suomalaiseen työelämään ja toisenlaisiin työyhteisöihin.
Aineisto
Julkaisuluettelo Avaa
Journal of social psychiatry, patietn sharing Avaa
BMC primary care, patient profiles Avaa
Sinervo_poster_eupha Avaa
ICIC, international congress of integrated care, posteri, Sinervo Avaa
Posteri Hietapakka Icic-conference2023 Avaa
Luke-Currier, poster, EPH-conference Avaa
Laura Hietapakka, Marko Elovainio, Visa Väisänen, Henrika Karhulahti-Nordström, Timo Sinervo. Miten sosiaali- ja terveyskeskukset toimivat? Perusterveydenhuollon yhteistyöverkostojen tarkastelua sosiaalisen verkostoanalyysin näkökulmasta. Loppuraportti. 2024.
ISBN 978-952-408-355-3 (verkko),
ISSN 2323-363X (verkko),
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-355-3 Avaa