Tulosta ja hyvinvointia osallistavalla johtamisella – monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus (DEI) työelämässä
Tietokirjastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240252
Hakija
Hannele Mennala
Toteuttaja
Hannele Mennala
Lisätietoja
Hannele Mennala
hannele.mennala@gmail.com
Toteutusaika
16.6.2024 - 16.9.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
7 000 euroa
Kokonaiskustannukset
7 000 euroa
Tulokset valmistuneet
7.1.2025
Tiivistelmä
”DEI työelämässä – opas inklusiivisuuteen” on käytännönläheinen kirja, joka korostaa DEI:n eli monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden merkitystä menestyvälle työyhteisölle. Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja inklusiivisen johtajuuden edistämiseen erityisesti esihenkilöille. Monimuotoinen työelämä on tärkeää Suomen kasvun ja hyvinvoinnin näkökulmasta.
Hankkeen vastuuhenkilö
Hannele Mennala
Tiedote
DEI työelämässä - opas inklusiivisuuteen suomalaisille työpaikoille
7.1.2025Tiivistelmä
Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus (DEI) luovat vankan pohjan yritysten kasvulle ja menestykselle. Kirjan ytimessä on inklusiivinen johtaminen, jonka avulla työyhteisön koko potentiaali saadaan käyttöön, lisäten kollektiivista älykkyyttä ja luoden hyvinvointia. Tämä tuo kestävää kilpailuetua, jota asiakkaat, työntekijät ja sijoittajat odottavat – ja joka näkyy suoraan liiketoiminnan tuloksessa. Kirjoittajat hyödyntävät laajaa kokemustaan, 200 lähteen analyysiä ja haastatteluja kiteyttääkseen olennaisimmat opit. Kirja tarjoaa käytännönläheiset työkalut inklusiivisten toimintatapojen viemiseen arkeen sekä selkeyttää lainsäädännön ja kestävyysraportoinnin vaatimukset. Mukana on 65 konkreettista esimerkkiä tukemaan toteutusta.
Lähtökohdat
Hanke käynnistyi, kun Kauppakamari otti yhteyttä ja ehdotti kirjan kirjoittamista tarpeeseen, joka suomalaisissa yrityksissä on tunnistettu. Tavoitteena oli luoda helposti lähestyttävä, liiketoimintalähtöinen kirja monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta sekä tarjota ajankohtainen katsaus kestävyysraportointiin. DEI-teemasta on julkaistu vähän suomenkielistä kirjallisuutta. Teoriataustana toimivat esimerkiksi johtamisen, strategisen kehittämisen ja psykologisen turvallisuuden teoriat.
Aineisto -Mitä aineistoja, tutkimuksia yms. hyödynsit tietokirjassasi.
Tietokirjassa hyödynnettiin 199 kirjallista lähdettä, kuten tieteellisiä artikkeleita, kirjoja, tutkimuksia ja muuta aineistoa. Kestävyysraportointia käsittelevässä osiossa lähteinä olivat myös lait ja EU-säädökset. Lisäksi tietoa kerättiin laajasti asiantuntijahaastatteluilla. Kirjan keskeisenä pohjana toimi myös kahden kirjoittajien vahva, yhteensä yli 55 vuoden kokemus liike-elämästä.
Menetelmät
Hanke perustuu yli 199 kirjallisen lähteen analyysiin sekä haastatteluissa, tapahtumissa ja podcasteissa kerätyn tiedon tarkasteluun. Tieto jäsennettiin käytännönläheisiin case-esimerkkeihin sekä työkaluiksi. Kirjoittajat työstivät sisältöä säännöllisessä vuorovaikutuksessa, jossa tietoa koottiin, rakennettiin uudelleen ja kiteytettiin. Prosessi oli iteratiivinen: molemmat kehittivät tekstiä jatkuvasti, ja kirjoittajat, esilukijat sekä tuottaja antoivat kehityspalautetta työn eri vaiheissa.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Kirja tuo uudenlaisen, käytännönläheisen näkökulman työelämän kehittämiseen yhdistäen monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden osaksi yrityksen strategiaa ja arkea. Kirjan uutuusarvo perustuu liiketoimintalähtöiseen DEI-työhön ja kirjoittajien vahvaan käytännön kokemukseen. Se tarjoaa 65 konkreettista esimerkkiä, ajankohtaista tietoa uudesta kestävyysraportoinnista ja lain vaatimuksista, tukien pk-yritysten kasvua ja kestävää kehitystä.