Työelämän leirinuotiot – Ratkaisukeskeinen lähestymistapa työkykyhaasteiden hallintaan
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
240180
Hakija
Iin kunta
Toteuttaja
Sydänlanka Oy
Lisätietoja
Janne Puolitaival
janne.puolitaival@ii.fi
Toteutusaika
1.8.2024 - 28.2.2025
Työsuojelurahaston päätös
25.3.2024
15 056 euroa
Kokonaiskustannukset
30 112 euroa
Tulokset valmistuneet
31.3.2025
Tiivistelmä
Iin kunnan hankkeessa kehitetään työelämän ratkaisuja, keskittyen johtamiseen, yhteisöllisyyteen ja henkilökohtaiseen jaksamiseen. ”Leirinuotio”-konsepti luo kohtaamispaikkoja luonnossa ja sisätiloissa, vahvistaen työyhteisöjä. Työpajojen avulla työntekijät oppivat tunnistamaan voimavaroja ja käsittelemään epäkohtia. Hanke tähtää työhyvinvoinnin parantamiseen, sairauspoissaolojen vähentämiseen ja työtehokkuuden kasvattamiseen, hyödyntäen luonnon positiivisia vaikutuksia.
Hankkeen vastuuhenkilö
Janne Puolitaival
Tiedote
Työhyvinvoinnin parantamista työelämän leirinuotiolla
31.3.2025Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena oli pilotoida uudenlainen lähestymistapa työelämän haasteiden ratkaisemiseen. Leirinuotio-konsepti keräsi työntekijöitä eri toimialoilta keskustelemaan yhdessä eri teemoista. Leirinuotiotapaamiset pidettiin osittain luonnossa, jolloin osallistujat pääsivät konkreettisesti hyödyntämään luonnon rauhoittavaa vaikutusta.
Lähtökohdat
Työelämän kiihtyvä muutos ja mielenterveyden haasteet ovat nousseet merkittäviksi työkykykysymyksiksi työntekijöiden keskuudessa. Työntekijöiden jaksaminen on koetuksella moninaisten työtehtävien myötä ja työyhteisöjen keskinäiset haasteet ovat aiheuttaneet sairauspoissaolojen kasvua. Iin kunnassa uskomme, että työyhteisötasolla voidaan vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Hankkeen ulkopuolisina asiantuntijoina toimivat erinomaiset Sari Ridell ja Tiia Kallio.
Kohderyhmät
Hankkeeseen kutsuttiin osallistujia koko henkilöstön keskuudesta. Leirinuotioille haluttiin osallistujia eri toimialoilta, jotta mahdollistettaisiin toimialojen ylittävä ristiinpölytys ja parempi vertaistuki sekä uusien ideoiden syntyminen. Lisäksi hankkeen aikana syntyi työhyvinvointia edistävä Tsemppari-tiimi, joka koostuu eri toimialojen työntekijöistä.
Menetelmät
Hankkeen aikana syntyi uudenlainen lähestymistapa työelämän haasteiden ratkaisemiseen Iin kunnassa. Käytännössä tämä tarkoittaa työntekijöiden vahvaa mukaan ottamista työhyvinvointiasioiden suunnitteluun ja edistämiseen. Koko prosessin ajan ratkaisukeskeisyys oli keskeinen viitekehys, jota harjoiteltiin yhdessä ”leirinuotioilla”. Hankkeen aikana tunnistettiin työyhteisöissä olevia piileviä voimavaroja ja lähdettiin vahvistamaan niitä työhyvinvointilähettiläs-konseptilla.
Vaikuttavuus
Leirinuotiotapaamisten keskustelut koettiin merkityksellisenä ja vaikuttavina. Keskustelut normalisoivat työelämän haasteita; usein joku toinen kamppaili samojen haasteiden parissa, jolloin jaettu kokemus lisäsi ratkaisukeskeistä ajattelua ja haasteisiin löydettiin yhdessä ratkaisu. Leirinuotioiden yhteydessä nousi esiin pieniä, mutta merkittäviä kehitysideoita työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Leirinuotiotapaamisissa nousi esille monta hyvää ja helposti toteutettavaa työhyvinvointia edistävää asiaa. On hyvä muistaa, että pienillä teoilla ja toisten huomioimisella voi tehdä jo paljon työhyvinvoinnin eteen. Eri toimialoilta kootun työhyvinvointia edistävien Tsemppareiden avulla hyviä käytäntöjä saadaan helposti jaettua läpi organisaation ja yli toimialojen rajojen. Työyhteisöjen yhteisten pelisääntöjen avulla esihenkilöiden on helppo johtaa sopua työyhteisöissä.
Aineisto
Työelämän leirinuotiot. Loppuraportti. Iin kunta. 2025. Avaa