Työelämän sosiaalisen median liikakäytön hallinnan työkalupakki

Hanketiedot

Hankenumero
240077

Hakija
Nuotio Digital Oy

Toteuttaja
Nuotio Digital Oy

Lisätietoja
Mikko Manninen
mikko.manninen@nuotiodigital.fi

Toteutusaika
1.4.2024 - 31.12.2024

Työsuojelurahaston päätös
12.4.2024
18 000 euroa

Kokonaiskustannukset
28 250 euroa

Tulokset valmistuneet
6.2.2025

Tiivistelmä

Hankkeen perusidea on valmistella työkalupakki sosiaalisen median liiallisen käytön hallintaa varten osana työelämää.

Tutkimuksien mukaan sosiaalisen median liiallinen käyttö on yhteydessä opintomenestykseen, mielialaan ja unen laatuun ja yhteys vaikuttaa negatiivisesti.

Mukana on sekä nopeita keinoja ja periaatteita hallinnan parantamiseen että syvällisempiä harjoitteita, joilla omaa käyttöä voi havainnoida sekä ottaa haltuun.

Hankkeen vastuuhenkilö

Mikko Manninen

Tiedote

Työkalupakki sosiaalisen median liikakäytön hallintaan työelämässä

6.2.2025

Tiivistelmä

Työkalupakki toimii työntekijän omatukimateriaalina, jos hän kokee sosiaalisen median käytön haittaavan hyvinvointia tai keskittymistä työntekoon. Sisältö perustuu mm. tapojen muutokseen ja motivoitumiseen liittyviin teorioihin. Pakki sisältää työkaluja, asiantuntijahaastatteluita ja blogin. Myös työnantajat ja työpaikat voivat hyödyntää materiaalia esimerkiksi työhyvinvointikoulutuksissa, tiedonhankinnassa tai sosiaalisen median käyttöä koskevien pelisääntöjen luomisessa. Pakki on avoimesti saatavissa verkossa osoitteesta someylitoissa.fi.

Tausta

Sosiaalisen median ja älypuhelimien liiallinen käyttö herättää yhteiskunnallista huolta erityisesti työhyvinvoinnin, keskittymisen, unen laadun ja mielialan kannalta.
Työkalupakin tavoitteena on tarjota konkreettisia keinoja niille, jotka haluavat hallita somen käyttöään paremmin. Se soveltuu myös esihenkilöille ja työnantajille tiedonhankinnan välineeksi sekä tukemaan pelisääntöjen valmistelua. Haastattelujen kautta pakki tarjoaa syvempää ymmärrystä aiheesta sekä vinkkejä lisäavun lähteille.

Aineisto

Taustana toimi projektipäällikön keväällä 2023 tekemä ylemmän AMK:n opinnäytetyö, joka käsittelee sosiaalisen median liikakäytön hallintaa. Työssä selvitettiin somen liikakäytön teoreettinen tausta, käyttöä vähentävät keinot sekä verkkokurssin tuotantoprosessi.
Asiantuntijoiden haastattelemisen lisäksi perehdyimme ilmiöön liittyviin ja sitä tukeviin selvityksiin, omatuki-toteutuksiin, tutkimuksiin, kirjallisuuteen ja artikkeleihin sekä teknologian tarjoamiin vaihtoehtoihin.

Menetelmät

Menetelmä pohjautuu mm. uudistavaan (transformatiiviseen) oppimiseen. Työkalupakki mahdollistaa ja toimii apuna sosiaalisen median käytön ja käyttötapojen itsereflektiossa, joka luo perustan uuden oppimiselle, esimerkiksi omien käyttäytymis- ja toimintatapojen muutokselle.
Keskeisiä ovat myös tutkimukset, teoriat ja menetelmät, jotka käsittelevät tapojen muuttamista ja ohjaamista, sekä tutkimukset älypuhelimien ja sosiaalisen median vaikutuksesta hyvinvointiin ja sosiaalisiin suhteisiin.

Tulokset

Suunniteltu työkalupakin sisältö on avoimesti saatavilla osoitteessa someylitoissa.fi. ja sitä voi käyttää esimerkiksi koulutuksessa ja omatukimateriaalina. Työkalupakki sisältää konkreettisia keinoja niin yksilön kuin yhteisön ja työnantajan näkökulmista.
Asiantuntijahaastatteluvideot käsittelevät muun muassa psykologisia taustoja, kuten keskittymistä, liikakäytön ilmiötä sekä työhyvinvointia ja työturvallisuutta. Blogista löytyy mm. tiedotteita, ilmiön taustaa sekä keinojen testaamista.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Menetelmä on uusi verrattuna moniin aikaisempiin, sillä se keskittyy erityisesti sosiaalisen median liikakäyttöön työelämässä ja parantaa siten sekä tehokkuutta että hyvinvointia. Menetelmän avulla työntekijät ja työnantajat voivat saada käytännön vinkkejä somen liikakäytön hallintaan matalalla kynnyksellä.
Jos keinoja kokeillessa vapautuu esimerkiksi tunti aikaa työpäivässä ja keskittymiskyky paranee, sitoutuneimmilla kokeilijoilla on mahdollisuus nousta edelläkävijöiksi.

Aineisto

Loppuraportti Avaa