Työhyvinvointia ja turvallisuutta älykkäällä valaistuksella
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
180099
Hakija
Oulun Yliopisto
Toteuttaja
Oulun Yliopisto
Lisätietoja
Henrika Pihlajaniemi
henrika.pihlajaniemi@oulu.fi
Toteutusaika
1.1.2019 - 15.10.2023
Työsuojelurahaston päätös
13.11.2018
60 000 euroa
Kokonaiskustannukset
88 045 euroa
Tulokset valmistuneet
10.9.2024
Tiivistelmä
Työhyvinvointia ja turvallisuutta älykkäällä valaistuksella -hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää keinoja parantaa työhyvinvointia ja turvallisuutta älykkään valaistuksen avulla maanalaisissa työympäristöissä ja muissa tiloissa, joissa on niukasti luonnonvaloa. Tutkimus lähestyy hyvinvointia holistisesti yhdistäen valon fysiologiset vaikutukset näköergonomiaan ja tunnetiloihin liittyviin vaikutuksiin kuten viihtyvyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. Hankkeen tapaustutkimukset suoritetaan Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen tutkimusympäristön Callio Lab:n tiloissa, joihin suunnitellaan ja toteutetaan uudet älykkäät valaistusjärjestelmät. Erilaisten ohjattavien valaistustilanteiden vaikutuksia työhyvinvointiin ja turvallisuuteen evaluoidaan ja vertaillaan useita tutkimusmenetelmiä hyödyntäen: elimistön aktiivisuustasoa ja unirytmiä mittaamalla; kyselyillä, luotain-tehtävillä ja semi-strukturoiduilla haastatteluilla; ja valonohjausdataa analysoimalla. Tuloksena syntyy testattuja, innovatiivisia valaistuskonsepteja ja valonohjausratkaisuja sekä suunnitteluohjeita ja arviointiasteikkoja, jotka tukevat hyvinvointia ja turvallisuutta niin maanalaisissa työtiloissa kuin laajemminkin pohjoisissa työympäristöissä. Ratkaisut auttavat parantamaan valaistuksen ekologisuutta energiatehokkaan valonohjauksen ja valaistusteknologian soveltamisen kautta.
Hankkeen vastuuhenkilö
Henrika Pihlajaniemi
Tiedote
Työhyvinvointia ja turvallisuutta älykkäällä valaistuksella – Tutkimus Pyhäsalmen kaivoksessa
10.9.2024Tiivistelmä
Tutkimushankkeessa kehitettiin älykkään ja mukautuvan valaistuksen sovelluksia suunnittelututkimuksen ja pilotoinnin keinoin sekä evaluoitiin kokemuksia ja valaistuksen vaikutuksia Pyhäsalmen kaivokseen rakennetussa real world -testiympäristössä. Tutkimus lähestyi hyvinvointia holistisesti yhdistäen valon fysiologiset vaikutukset näköergonomiaan ja tunnetiloihin liittyviin vaikutuksiin kuten viihtyvyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. Tuloksena syntyi testattuja, innovatiivisia valaistuskonsepteja ja valonohjausratkaisuja sekä suunnitteluviitekehys, jotka tukevat hyvinvointia ja turvallisuutta niin maanalaisissa työtiloissa kuin laajemminkin pohjoisissa työympäristöissä.
Lähtökohdat
Kaivostoiminta lisääntyy ja toisaalta toimintansa lopettavien kaivosten maanalaisille tiloille etsitään monenlaisia uusiokäyttötarkoituksia. Myös muissa maanalaisissa työtiloissa tai ympäristöissä vailla luonnonvaloa työskentelee runsaasti ihmisiä. Näissä tiloissa työskentelevillä luonnonvalon puute voi aiheuttaa häiriötä elimistön sisäiseen kelloon ja sekoittaa normaalin virkeys- ja väsymysjaksojen rytmin tuoden väsymystä työpäivän aikana ja univaikeuksia yöaikaan.
Aineisto
Hankkeen tapaustutkimukset suoritettiin Pyhäsalmen kaivoksen tiloissa, joihin suunniteltiin ja toteutettiin uudet älykkäät valaistusjärjestelmät. Erilaisten sirkadiaanisten valaistustilanteiden vaikutuksia työhyvinvointiin evaluoitiin useita tutkimusmenetelmiä hyödyntäen saavuttaen moniulotteinen ja syvällinen tutkimusaineisto. Monialaisessa tutkimusryhmässä oli edustajia arkkitehtuurin, valaistussuunnittelun, lääketieteen, terveysteknologian ja geotieteitten aloita.
Menetelmät
Työntekijöiden kokemuksia uudesta, älykkäästä valaistusympäristöstä sekä valaistuksen vaikutuksia evaluoitiin eri menetelmiä yhdistäen: elimistön aktiivisuustasoa ja unirytmiä mittaamalla, kyselyillä, luotaintehtävillä ja semi-strukturoiduilla haastatteluilla, sekä valonohjausdataa analysoimalla. Älykkään ja mukautuvan valaistuksen sovellusmahdollisuuksia maanalaisissa työympäristöissä tutkittiin ja kehitettiin skenaariotyöskentelyn ja konseptisuunnittelun avulla.
Tulokset ja johtopäätökset
Arkkitehtonisen valaistuksen keinoin ja viestivällä valaistuksella voidaan tuoda maanalaisiin tiloihin selkeyttä ja avaruutta, lisätä niiden hahmotettavuutta ja vaikuttaa positiivisesti psykologiseen kokemukseen. Valon ei-visuaalisten vaikutusten näkökulmasta sirkadiaaninen valaistus voi tukea työntekijöiden fysiologista hyvinvointia ja vuorokausirytmiä. Tutkimus kehitti hyvinvoinnin monimetodista mittaamista, joka yhdistää fysiologisia mittauksia ja laadullista kokemusevaluointia.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Tutkimuksessa testattuja älykkään valonohjauksen periaatteita ja sirkadiaanisia valaistuskonsepteja on mahdollista hyödyntää sekä maanalaisissa työympäristöissä että maanpäällisissä työtiloissa, joissa luonnonvalon saatavuus on heikko. Kehitetty suunnitteluviitekehys painottaa, että on tärkeää huomioida useita suunnittelutekijöitä, kun suunnitellaan älykkäitä valaistusjärjestelmiä maanalaisiin työympäristöihin. Työhyvinvointia ja turvallisuutta voidaan tällöin parantaa useasta eri näkökulmasta.
Aineisto
Työhyvinvointia ja turvallisuutta älykkäällä valaistuksella – Open access -julkaisuja Avaa
Julkaisuluettelo Avaa
Henrika Pihlajaniemi, Jussa Liikkanen, Mia Pujol, Henna Junes, Heidi Hintsala, Tiina Ikäheimo ja Jari Joutsenvaara. Työhyvinvointia ja turvallisuutta älykkäällä valaistuksella -hanke. Loppuraportti. Oulun yliopisto. 2024.
ISSN: 2489-7825 (verkkojulkaisu)
ISBN: 978-952-62-4209-5 (verkkojulkaisu) Avaa