Työmatkaliikunta työpaikoilla: esteet ja selittävät tekijät sekä edistämisen vaikutukset työntekijöiden työmatkaliikuntaan ja työhyvinvointiin.
Tutkijastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
117043
Hakija
Johanna Tiilikainen
Toteuttaja
Johanna Tiilikainen
Lisätietoja
Johanna Tiilikainen
johanna.tiilikainen@uta.fi
Toteutusaika
1.9.2017 - 30.8.2018
Työsuojelurahaston päätös
20.2.2017
21 000 euroa
Kokonaiskustannukset
21 000 euroa
Tulokset valmistuneet
30.8.2018
Tiivistelmä
Työmatkaliikuntaan kannustaminen on tärkeä osa työpaikkojen työhyvinvoinnin edistämistä. Edistämisen lähtökohtana pidetään tänä päivänä nk. sosioekologista monitasomallia, jossa toimia kohdistetaan yhtä aikaa paitsi yksilöön, myös hänen sosiaaliseen ja fyysiseen ympäristöönsä. Tutkimusten perusteella tiedetään, että yksilön kulkutapavalintaan vaikuttavat myös sosiaalinen ympäristö ja yksilölliset tekijät ympäristömuutosten (pyöräteiden rakentaminen) lisäksi.
Sosioekologisen monitasomallin käytöstä työmatkaliikunnan edistämisessä on kuitenkin vielä varsin niukasti tutkimustietoa.
Tämän monitieteisen tutkimuksen tavoitteena on arvioida millaisia vaikutuksia rakennetun ympäristön muutoksilla ja samaan aikaan työpaikoilla tehtävillä työmatkaliikunnan edistämistoimilla on henkilöstön työmatkaliikuntaan ja työhyvinvointiin. Rakennetun ympäristön muutoksilla tarkoitetaan uuden kävelyn ja pyöräilyn laatuväylän rakentamista sekä jo olemassa olevien kevyen liikenteen väylien parantamista.
Mittausmenetelminä ovat sähköinen kysely, kiihtyvyysmittarilla mitattu liikkumisen ja paikallaanolon määrä sekä työmatkapäiväkirjan täyttäminen. Tutkimushankkeen tuloksista kertovat artikkelikäsikirjoitukset valmistuvat kevään 2018 aikana.
Hankkeen vastuuhenkilö
Johanna Tiilikainen
Tiedote
Viisas työmatkaliikkuminen on tulevaisuuden trendi – Viksu auttaa liikkeelle
30.8.2018Viisas työmatkaliikkuminen muuttuu yhä merkittävämmäksi osaksi kestävän kehityksen kulttuuria työpaikoilla. Tekeillä oleva väitöstutkimus osoittaa, että työntekijät ovat halukkaita lisäämään työmatkakävelyä ja -pyöräilyä– mutta esteeksi nousevat ajan puute sekä käytännön kysymykset. Tutkimuksessa kehitetty ilmainen Viksu-työkalu auttaa ylittämään esteitä.
Viisas työmatkaliikkuminen eli kävely, pyöräily ja joukkoliikenteen käyttö tulee tulevausuudessa olemaan entistä tärkeämpi osa työpaikkojen kestävän kehityksen kulttuuria.
Viisaaseen työmatkaliikkumiseen kannustaminen on myös tärkeä osa työpaikkojen työhyvinvoinnin edistämistä.
Edistämisen lähtökohtana pidetään tänä päivänä niin sanottua sosioekologista monitasomallia, jossa toimia kohdistetaan yhtä aikaa paitsi yksilöön, myös hänen sosiaaliseen ja fyysiseen ympäristöönsä.
Ympäristön ja edistämistoimien vaikutusta tutkitaan
Projektitutkija Johanna Tiilikainen tekee tästä vielä vähän tutkitusta näkökulmasta väitöstutkimusta Tampereen yliopistoon.
Monitieteisen tutkimuksen tavoitteena oli arvioida, millaisia vaikutuksia rakennetun ympäristön muutoksilla ja samaan aikaan työpaikoilla tehtävillä työmatkaliikkumiseen edistämistoimilla on henkilöstön työmatkaliikkumiseen ja työhyvinvointiin.
Interventiotutkimus toteutettiin kuudessatoista tamperelaisessa työpaikassa vuosina 2014–2017. Vastaajia kertyi kaikkiaan 1139. Mittausmenetelminä olivat sähköinen kysely, kiihtyvyysmittarilla mitattu liikkumisen ja paikallaanolon määrä sekä työmatkapäiväkirjan täyttäminen.
Pyöräily kiinnostaa
Yli puolet tutkimuksessa mukana olleista työntekijöistä kulki työmatkansa pääosin omalla henkilöautolla. Työmatkakävelijöitä oli noin 10 prosenttia ja pyöräilijöitä noin 20 prosenttia.
Lähes puolet työntekijäjoukosta oli halukas lisäämään työmatkakävelyä ja peräti kaksi kolmasosaa työmatkapyöräilyä.
Työntekijöiden työmatkakävelyä ja -pyöräilyä rajoittivat yleisimmin yksilölliset tekijät, kuten ajan puute. Toiseksi yleisimmin liikkumista rajoittivat organisatoriset tekijät, kuten vaatteiden säilytystilojen puute.
Yleisimmät rajoitukset viittaavat siihen, että edistämistyössä on syytä tuoda esille ratkaisuja, jotka kannustavat kävelyyn ja pyöräilyyn ilman, että työmatkaan kuluu enemmän aikaa. Työnantajien tulisi puolestaan kiinnittää erityistä huomiota kävelyä ja pyöräilyä tukeviin olosuhteisiin.
Viksu-työkalu viitoittaa tietä
Työsuojelurahaston rahoittamassa tutkimuksessa tuotettiin uutta työmatkaliikkumisen edistämismateriaalia käytettäväksi työpaikoilla.
Lisäksi tutkimuksesta syntyi sähköinen Vikus-työkalu, joka on ilmaiseksi käytettävissä UKK-insituutin verkkosivuilla: www.ukkinstituutti.fi/viksu.
Työkalun avulla viisaan liikkumisen suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi työpaikoilla on helpompaa.
Tiilikaisen väitöstutkimuksen arvioidaan valmistuvan vuosina 2019–2020.
Toimittaja
Camilla Ukkonen