Työn ja taloudellisen riippumattomuuden merkitys nuoren aikuisen identiteetin muodostumiselle
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
117269
Hakija
Rasmus Mannerström
Toteuttaja
Rasmus Mannerström
Lisätietoja
Rasmus Mannerström
rasmus.mannerstrom@helsinki.fi
Toteutusaika
2.11.2017 - 6.11.2017
Työsuojelurahaston päätös
16.6.2017
900 euroa
Kokonaiskustannukset
1 160 euroa
Tulokset valmistuneet
6.11.2017
Tiivistelmä
Osana psykologian väitöskirjaani tutkin miten nuorten aikuisten työelämään siirtyminen ja taloudellinen riippumattomuus vaikuttavat heidän identiteettiin ja hyvinvointiin. Lähemmin tarkasteltuna, mikä merkitys on esimerkiksi työsuhteen laadulla ja kestolla? Tutkimusaihe on äärimmäisen tärkeä, koska vakaan identiteetin saavuttaminen – työlämään ja ylipäätään tulevaisuudensuunnitelmiin sitoutuminen vaikuttaa merkittävästi yksilön psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkimusaihe on myös ajankohtainen, koska viime vuosikymmeninä nuorten aikuisten identiteetin muodostus on huomattavasti vaikeutunut ja pitkittynyt suurten sosiaalisten ja taloudellisten mullistusten myötä. Globalisaation, laman ja työsuhteiden silppuuntumisen mukanaan tuoma jatkuva epävarmuus vaikeuttaa päätöksentekoa ja syvällisempää sitoutumista esimerkiksi työpaikkaan ja työnantajaan. Tällä on tietenkin vakavia seurauksia niin työntekijälle, yrityksille kuin työelämälle yleisesti. Tutkimuksessani tarkastelen tilastollisten menetelmien avulla miten eri identiteeti prosessit ja statukset linkittyvät työelämään siirtymiseen, taloudelliseen riippumattomuuteen Hankkeeni tavoitteena on esitellä tutkimustani kansainväliselle yleisölle
Hankkeen vastuuhenkilö
Rasmus Mannerström
Tiedote
Nuoren kyky pohtia omaa uraa on hyvä
6.11.2017
Kun nuori on sitoutunut opintoihin ja hänellä on sisäiset työarvot, hänen työidentiteettinsä on todennäköisesti vakaa ja positiivinen, todetaan tekeillä olevassa väitöskirjassa.
Rasmus Mannerströmin väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että 26 vuoden iässä vahvan työidentiteetin omaavat ovat orientoituneet työelämää kohden, kokeneet työelämän merkityksellisenä ja sitoutuneet vahvasti opintoihinsa jo aikaisin.
He myös pyrkivät aktiivisesti muokkaamaan työympäristöänsä enemmän kuin epävarman identiteetin omaavat. Tulosten johtopäätös on, että nuorten aikuisten kyky pohtia urasuunnitelmiaan ja sitoutua niihin on vakaampi kuin aiemmin on luultu.
Mannerström esitteli Helsingin yliopiston psykologian väitöstutkimustaan Society for the Study of Emerging Adulthoodin (SSEA) järjestämässä konferenssissa Yhdysvalloissa marraskuussa 2017.
Työsuojelurahasto on tukenut tutkijan osallistumista konferenssiin matkastipendillä.
Toimittaja
Terhi Friman
Aineisto
Konferenssin verkkosivujen osoite on http://ssea.org/conference/2017/index.html.
Rasmus Mannerström. -posteriesitys. Avaa