Työterveysennuste – yksilöllisen indeksin kehittäminen
Tutkimus
Hanketiedot
Hankenumero
115421
Hakija
Työterveyslaitos
Toteuttaja
Työterveyslaitos
Lisätietoja
Mika Kivimäki
Mika.kivimaki@helsinki.fi
Toteutusaika
1.1.2016 - 31.3.2018
Työsuojelurahaston päätös
3.12.2015
164 000 euroa
Kokonaiskustannukset
312 728 euroa
Tulokset valmistuneet
31.3.2018
Tiivistelmä
Seuranta-aineistojen avulla on ollut mahdollista määrittää työolojen ja elintapojen yhteys terveyden kehittymiseen. Tätä tietoa ei kuitenkaan ole riittävästi hyödynnetty kokonaisvaltaisten ennustemallien tekemiseen työntekijän terveyden kehittymisestä. Tutkimushankkeemme hyödyntää laajoja IPD-Work monikohorttikonsortion ja Kunta-alan henkilöstön seurantatutkimusten (Kunta10 ja Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimus) aineistoja, joissa on kerätty tietoja sekä työstä että työntekijöiden terveydestä.
Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää työterveyden odoteindeksi, joka antaa työntekijälle yksilöllisen ennusteen terveistä työvuosista, työkyvyttömyysriskistä ja tiedon niistä muutoksista työoloissa tai elintavoissa, jotka parantaisivat ennustetta.
Tutkimushankkeen ensimmäisessä 2-vuotisessa osassa kehitetään kyseisen ennusteen algoritmi. Ennustemalleista tullaan jatkossa kehittämään helppokäyttöinen, kaikille avoin verkkosovellus ja perusteellisempi työterveyshuollon väline riskiryhmään kuuluvien työntekijöiden seulontaan terveystarkastuksia ja työyksiköiden konsultointia tehostamaan. Työelämän laatua huomioonottavia sovelluksia, joissa työntekijä saa näyttöön perustuvan ennusteen oman terveytensä ja toimintakykynsä kehittymisestä sekä tiedon työoloista ja elintavoista, joilla tilannetta voi parantaa, ei ole tiettävästi vielä olemassa. Vastaavista riskilaskureista on kuitenkin hyviä kokemuksia terveydenhuollossa muun muassa sydän- ja verisuonitautien ehkäisytyössä.
Hankkeen vastuuhenkilö
Mika Kivimäki
Tiedote
Mikä on työkyvyttömyysriskisi? – Yksilöllinen ennustemalli vastaa
31.3.2018Mikä on riskisi joutua pitkälle sairauslomalle tai työkyvyttömyyseläkkeelle? Miten riskiin vaikuttaisi elintapojen ja työolojen parantaminen?
Työterveyslaitos on kehittänyt laajojen seuranta-aineistojen pohjalta riskiennustemallit, joiden avulla on mahdollista arvioida yksilön riskiä joutua yli 90 päivän sairauspoissaololle ja työkyvyttömyyseläkkeelle 10 vuoden kuluessa. Lisäksi tutkimusryhmä selvitti, miten erilaiset elintapamuutokset tai muutokset työssä vaikuttavat riskeihin.
Aiemmin aiheesta on ollut väestötason tietoa. Hankkeessa kehitetty yksilöllinen riskiennustemalli on tiettävästi ensimmäinen laatuaan. Sen lopullinen käyttöönotto helppokäyttöisinä verkkopohjaisina sovelluksina työterveyshuolloille ja työntekijöille vaatii lisätutkimuksia ja erillisen tuotteistushankkeen.
Yksilölliset riskiprofiilit voivat auttaa räätälöityjen interventioiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Yksittäisen ihmisen käytössä malli lisää tietoisuutta omasta työterveydestä ja sen riskeistä.
Riskilaskurin tuottaneesta tutkimuksesta vastasi Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston professori Mika Kivimäki. Työsuojelurahasto tuki hanketta tutkimusmäärärahalla.
Erottelukykyisiä malleja
Aineistoina hyödynnettiin kahta mittavaa suomalaista kunta-alan henkilöstön seurantatutkimusta – Kunta10 ja Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimus – sekä validointiin Terveys, hyvinvointi ja ihmissuhteet -seurantatutkimusta (HeSSup) sekä laajoja eurooppalaisia IPD-Work-monikohortteja.
Tulosten mukaan riskiä joutua työkyvyttömyyseläkkeelle 10 vuoden kuluessa voidaan ennustaa luotettavasti yhdistämällä tiedot seuraavista tekijöistä: ikä, itse arvioitu terveys, edellisen vuoden yli yhdeksän päivän sairauslomien määrä, sosioekonominen asema, kroonisten tautien määrä, univaikeudet, painoindeksi ja tupakointi.
Mallin erottelukyky vastaa jo käytössä olevien sydäntautiriskiä ennustavien mallien erottelukykyä.
Vastaavasti riskiä joutua yli 90 päivän sairauspoissaololle voidaan ennustaa seuraavilla tekijöillä: itse arvioitu terveys, sukupuoli, ikä, sosioekonominen asema, edellisen vuoden yli yhdeksän päivän sairauslomien määrä, kroonisten tautien määrä, tupakointi, vuorotyö, yötyö, painoindeksi ja univaikeudet.
Elintapojen ja työn muuttaminen vaikuttaa
Elintapojen muuttaminen on tulosten mukaan yhteydessä työkyvyttömyyseläkeriskin pienenemiseen. Esimerkiksi ylipainoisten työntekijöiden fyysisen aktiivisuuden lisääminen vähensi 4 prosenttia riskiä joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.
Tupakoinnin lopettaminen oli yhteydessä 20 prosenttia pienempään riskiin joutua työkyvyttömyyseläkkeelle kuuden seuraavan vuoden aikana verrattuna henkilöihin, jotka jatkoivat tupakointia.
Myös työhön liittyvien tekijöiden muuttaminen vähensi työkyvyttömyyseläkeriskiä. Liiallisen työn vaativuuden vähentäminen oli yhteydessä 1–2 prosenttia pienempään työkyvyttömyyseläkeriskiin. Työn hallinnan lisääminen puolestaan vähensi 4–5 prosenttia työkyvyttömyysriskiä.
Toimittaja
Leena Huovila
Aineisto
Jaakko Airaksinen, Markus Jokela, Jenni Ervasti, Jaana Pentti, Tuula Oksanen, Marianna Virtanen, Jussi Vahtera, Mika Kivimäki. 2018. . Työterveyslaitos. 42 sivua. Avaa
ISBN 978-952-261-812-2 (nid.) ISBN 978-952-261-811-5 (pdf)
Tiedon sillan juttu Mika Kivimäki kehittää yksilöllistä työterveysennustetta. https://tiedonsilta.fi/mika-kivimaki-kehittaa-yksilollista-tyoterveysennustetta/ Avaa
Työterveysindeksi. https://www.tsr.fi/documents/20181/1656776/Tyoterveysindeksi/1cefe8c6-1693-4052-9014-1e4fbb0f4fbb