Uusia näkökulmia itsemääräytymisen edistämiseen työssä: tapaustutkimus itseohjautuvasta organisaatiosta
8th Self-Determination Theory Conference, Center for Self-Determination Theory (CSDT) , 31.5.-3.6.2023, Orlando, Florida, Yhdysvallat.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
230001
Hakija
Merja Luostarinen
Toteuttaja
Merja Luostarinen
Lisätietoja
Merja Luostarinen
merja.luostarinen@tuni.fi
Toteutusaika
11.1.2023 - 4.6.2023
Työsuojelurahaston päätös
27.1.2023
2 000 euroa
Kokonaiskustannukset
2 567 euroa
Tulokset valmistuneet
22.6.2023
Tiivistelmä
Tieteellinen esitys kuvaa laadullisen tutkimuksemme tunnistamia uusia käytäntöjä, joiden avulla muodollisen johdon minimoinut itseohjautuva organisaatio edistää työntekijöidensä kolmen psykologisen perustarpeen täyttymistä. Toisin kuin aiempi itsemääräytymisteorian tutkimus, esitys tunnistaa johtamiskäytäntöjen lisäksi esimerkiksi rekrytoinnin- ja perehdytyksen sekä yksilöllisen työssä kehittymisen ja yhteisöllisyyden tukemisen psykologisten perustarpeiden täyttymistä edistävinä tekijöinä.
Hankkeen vastuuhenkilö
Merja Luostarinen
Tiedote
Uusia keinoja työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden edistämiseen psykologisia perustarpeita tukemalla
22.6.2023Tiivistelmä
Esitykseni tulokset toivat esiin uusia käytäntöjä työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden edistämiseen psykologisten perustarpeiden täyttymistä tukemalla. Tulosten mukaan oivalluttavilla keskusteluilla voidaan varmistaa työntekijöiden omaehtoinen, työyhteisön arvojen mukainen toiminta. Autonomian kokemusta edistetään työn tuunaamisen lisäksi vahvoilla jaetun johtajuuden käytännöillä, sekä itsenäisen ja tiimikohtaisen päätöksenteon tukemisella. Kyvykkyyttä vahvistetaan tarjoamalla yksilölliseen osaamiseen ja kiinnostukseen sovitettuja kehittymismahdollisuuksia ja valmennusta. Yhteenkuuluvuutta taas edistetään tukemalla kokoontumisia mm. vapaa-ajalla ja jaetun oppimisen parissa, mutta myös yhteisölliset tauot mahdollistavilla tilanratkaisuilla.
Tausta
Keskeisin tavoitteeni konferenssiin osallistumiselle oli esittää kansainväliselle tiedeyhteisölle uusia tuloksia itsemääräytymisen edistämisestä suomalaisessa tapaustutkimuksessa, verkostoitua samoja teemoja tarkastelevien tutkijoiden kanssa, sekä kerätä kokemuksia ja ideoita esityksen taustalla olevan tutkimuksen, sen pohjalta kirjoittamani tieteellisen artikkelin, sekä väitöskirjani jatkokehittelyyn ja vahvistamiseen.
Aineisto
Esitin konferenssissa suomalaisesta itseohjautuvasta organisaatiosta tekemäni tapaustutkimuksen tuloksia, jossa pystyin eksploratiivisia laadullisia menetelmiä soveltamalla ja hyödyntämällä useita aineistolähteitä tunnistamaan uusia keinoja psykologisten perustarpeiden täyttymisen tukemiseen työelämässä. Tutkimuksen pääaineiston muodostivat puolistrukturoidut haastattelut johdon ja HR:n kanssa, ryhmäkeskustelut henkilöstön kesken, sekä videotallenteet työpaikan townhall -tapaamisista.
Tulokset ja johtopäätökset
Tulosten mukaan rekrytointi ja perehdytys ovat keskeisiä psykologisten perustarpeiden tukemisessa: kun työntekijät kokevat organisaation arvot omakseen, on perustarpeiden edistäminen työssä huomattavasti yksinkertaisempaa. Lisäksi jaettu johtajuus, yhteisölliset käytännöt ja yksilöllisen kehittymisen tuki ovat uusia keinoja, joilla perustarpeiden täyttymistä voidaan tukea merkittävästi. Edistääkseen hyvinvointia ja työn tuloksellisuutta, työpaikkojen siis kannattaisi vahvistaa näitä tekijöitä.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Konferenssiin osallistuminen tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua ja keskustella muiden samoja teemoja tarkastelevien tutkijoiden kanssa. Lisäksi sain kattavan katsauksen itsemääräytymisteorian viimeisimmistä tutkimustuloksista. Käymieni keskusteluiden ja tieteellisten esitysten pohjalta sain lukuisia ideoita oman tutkimukseni vahvistamiseen, ja tulosten soveltamiseen suomalaisessa käytännön työelämässä.
Aineisto
Konferenssiesitys Avaa