Vaikuttavaa hoivaa – tulevaisuuden kirjaaminen hoivatyössä
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
240259
Hakija
Attendo Suomi Oy
Toteuttaja
Efima Oyj
Lisätietoja
Anna Valtonen
anna.valtonen@attendo.fi
Toteutusaika
1.8.2024 - 31.1.2025
Työsuojelurahaston päätös
20.6.2024
22 499 euroa
Kokonaiskustannukset
44 998 euroa
Tulokset valmistuneet
26.3.2025
Tiivistelmä
Kehittämishankkeen tavoitteena on toteuttaa hoivahenkilöstölle innovatiivinen ratkaisu, joka mahdollistaa rakenteellisen kirjausten tekemisen suoraan asukastietojärjestelmään puheentunnistuksen avulla. Ratkaisu käyttää generatiivista tekoälyä, joka perustuu OpenAI:n GPT-tekoälymalleihin ja Whisper-teknologiaan perustuvaan puheentunnistukseen. Tämä innovaatio vastaa hoiva-alan kasvaviin haasteisiin, kuten resurssipulaan, pito- ja vetovoimaan sekä väestön ikääntymiseen liittyviin tarpeisiin.
Hankkeen vastuuhenkilö
Anna Valtonen
Tiedote
Vaikuttavaa hoivaa – tulevaisuuden kirjaaminen hoivatyössä
26.3.2025Tiivistelmä
Hankkeessa tuettiin tekoälyratkaisun käyttöönottoa Attendon hoivayksiköissä, painottaen työskentelytapojen muutosta ja ihmisen sekä tekoälyn yhteistyötä. Työterveyslaitos vastasi prosessin suunnittelusta ja ihmisen sekä tekoälyn yhteistyön tutkimisesta. Efima tarjosi asiantuntijatukea ja edisti henkilöstön osaamista. Tuloksena syntyi toimintamalli, joka tehostaa kirjaamista, vapauttaa aikaa ydintehtäviin ja tukee teknologian hyödyntämistä työelämässä, soveltuen myös muille toimialoille.
Lähtökohdat
Hankkeen lähtökohtana oli tukea tekoälyratkaisun käyttöönottoa Attendon hoivayksiköissä, erityisesti tekoälyavusteisen kirjaamisen integroimista arjen työhön. Tavoitteena oli helpottaa hoivatyötä, parantaa kirjaamisen laatua ja sujuvuutta sekä vapauttaa aikaa ydintehtäviin. Kehittämismenetelminä käytettiin havainnointia, kehittämisdialogeja ja työpajoja.
Kohderyhmät
Hankkeessa oli mukana Attendon palvelutoimintojen edustajia, Attendo Vuoripirtin hoivatyön ammattilaisia, Työterveyslaitoksen sekä Efiman asiantuntijoita. Yhteistyö näiden tahojen välillä mahdollisti kehittämisprosessin onnistumisen ja teki hankkeesta kattavan kokonaisuuden, jossa jokaisen osapuolen panos oli merkittävä.
Menetelmät
Hankkeessa käytettiin monipuolisia ja innovatiivisia kehittämismenetelmiä, kuten havainnointia, kehittämisdialogeja ja työpajoja, jotka mahdollistivat hoivahenkilöstön aktiivisen osallistamisen ja vuorovaikutuksen. Menetelmät keskittyivät tekoälyratkaisun integroimiseen arkeen ja työskentelytapojen muutoksen tukemiseen. Uutuusarvona oli ihmisen ja tekoälyn yhteistyön sujuvuus, mikä mahdollisti teknologian tehokkaan ja sujuvan käyttöönoton työpaikoilla.
Vaikuttavuus
Kehittämishanke oli tuloksellinen ja vaikuttava, parantaen hoivatyön kirjaamisen laatua ja sujuvuutta, vapauttaen aikaa ydintehtäviin. Käytettyjen menetelmien avulla saatiin arvokasta palautetta, joka tuki tekoälyn tehokasta käyttöönottoa hoivatyössä. Hankkeen tulokset tarjoavat konkreettisia malleja tekoälyn hyödyntämiseen erityisesti sote-alalla, parantaen työelämän tehokkuutta ja työtyytyväisyyttä. Tulokset luovat pohjan teknologian laajemmalle soveltamiselle työpaikoilla.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hanke toi uutta erityisesti siinä, että se esitteli konkreettisen tavan integroida tekoälyä arjen työtehtäviin hoivatyössä, ottaen huomioon ihmisen ja tekoälyn yhteistyön sujuvuuden. Menetelmät mahdollistivat osallistavan ja käytännönläheisen lähestymistavan. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää erityisesti sote-alalla, mutta myös muiden alojen työpaikoilla, tarjoamalla malleja tekoälyn tehokkaaseen käyttöönottoon ja työprosessien tehostamiseen.
Aineisto
Vaikuttavaa hoivaa – tulevaisuuden kirjaaminen hoivatyössä. Loppuraportti. 2025 Avaa