Vaikuttavaa painonhallintaa työikäisille: kolmen virtuaalipohjaisen painonhallintaintervention vaikutukset työkykyyn

Hanketiedot

Hankenumero
200379

Hakija
Helsingin kaupunki

Toteuttaja
Helsingin kaupunki

Lisätietoja
Siniriikka Männistö
siniriikka.mannisto@helsinki.fi

Toteutusaika
1.1.2021 - 31.12.2023

Työsuojelurahaston päätös
1.12.2020
60 000 euroa

Kokonaiskustannukset
108 552 euroa

Tulokset valmistuneet
11.9.2024

Tiivistelmä

Lihavuuden tiedetään olevan yhteydessä heikentyneeseen ja menetettyyn työkykyyn tuottaen sekä suoria että välillisiä kustannuksia. Tämä on luonut painetta kehittää työterveyslähtöinen, kustannusvaikuttava lihavuudenhoitomenetelmä. Tutkimme yhteistyössä Painonhallintatalon kanssa, millainen virtuaalipohjainen interventio (yksilö vai ryhmä) sitouttaisi parhaiten hoitoa työterveysnäkökulmaan ja tarjoaisi eniten vaikuttavuutta verrattuna pelkkään virtuaalihoitoon.

Hankkeen vastuuhenkilö

Siniriikka Männistö

Tiedote

Painonpudotuksesta hyvinvointiin – havaintoja Vaikuttavaa painonhallintaa työikäisille -hankkeesta

11.9.2024

Tiivistelmä

Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia painonhallintaan suunniteltujen ryhmä- ja yksilömuotoisen hybridi-intervention vaikutuksia painoon, somaattiseen terveyteen, mielenterveyteen ja työkykyyn verrattuna standardoituun, digitaaliseen hoitomalliin. Tutkimustiedon perusteella oli tarkoitus luoda terveydenhuoltoon vaikuttava, kokonaisvaltaisesti hyvinvointia edistävä toimintamalli, jota olisi mahdollista käyttää vastaamaan kasvaneeseen lihavuuden hoitotarpeeseen.

Lähtökohdat

Lihavuus on viime vuosikymmenten aikana jatkuvasti yleistynyt lääketieteellinen tila, jonka tiedetään olevan yhteydessä moniin somaattisiin ja mielenterveyden sairauksiin ja heikentyneeseen työkykyyn. Lihavuuden yleistymistä seuranneen hoitovajeen korjaamiseksi on kehitetty digitaalisia ja hybridimenetelmiä, joiden vaikuttavuudesta sekä mielenterveys- ja työkykyvaikutuksista tarvitaan lisää tietoa.

Aineisto

Tutkittavina oli 111 Helsingin kaupungin työntekijää, jotka rekrytoitiin Työterveys Helsingin henkilökunnan ja Helsingin kaupungin sisäisten tiedotuskanavien kautta. Tutkittavilta kerättiin tietoa somaattisesta terveydestä, syömiskäyttäytymisestä, elintavoista, mielenterveydestä ja työkyvystä tutkimusintervention alussa, puolivälissä (6 kk) ja lopussa (12 kk) sekä vuosi intervention päättymisen jälkeen.

Menetelmät

Tutkittavat satunnaistettiin kolmeen 12kk mittaiseen painonhallintainterventioon. Ryhmien pohjana toimii HUS:n Painonhallintatalo -terveyslaihdutusvalmennus (TLV2), johon interventioryhmissä yhdistettiin joko ryhmämuotoisia tai yksilöllisiä tapaamisia. Kolmas ryhmä tarjosi standardiprotokollan (TLV2) mukaisen intervention ja toimi vertailuryhmänä.

Tulokset ja johtopäätökset

Interventiolla oli pysyviä myönteisiä vaikutuksia osallistujien vyötärönympärykseen sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, vaikka keskimääräinen painonpudotus oli maltillinen. Intervention myötä masennusoireet vähenivät. Eri interventioryhmien välillä ei ollut havaittavissa selkeitä eroja paremmuudessa. Parempi koettu työkyky, vähäisemmät masennusoireet ja parempi syömisen taito lähtötilanteessa olivat yhteydessä parempaan painonpudotustulokseen seurantamittauksessa.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Lihavuuden lisääntyessä on entistä olennaisempaa saada kattava kuva lihavuuden hoitointerventioiden vaikutuksista. Tutkimus vastaa työterveyshuollon tarpeeseen luoda kokonaisvaltaisesti hyvinvointia edistävä toimintamalli vastaukseksi kasvaneeseen lihavuuden hoitotarpeeseen ja valottaa hybridimalleihin liittyviä mahdollisuuksia lihavuuden tehokkaassa hoidossa. Tutkimus myös tarjoaa vastauksia tarpeeseen ymmärtää syvällisemmin painonhallinnan, mielenterveyden ja työkyvyn välisiä yhteyksiä.

Aineisto

Siniriikka Männistö Psykologi (PsM), Ravitsemusterapeutti (TtM). Työterveys Helsinki. Painonpudotuksesta hyvinvointiin. Kolmen digitaalisen painonhallintaohjelman vaikutukset osallistujien terveyteen ja koettuun työkykyyn Helsingin kaupungin työntekijöillä. Loppuraportti. 2023. Helsinki. Tutkimuksia 2023-6.
ISSN 2954-1786
ISBN 978-952-386-394-1 Avaa

Julkaisuluettelo Avaa