Varhaiskasvatuksen työkyvyn tukimuotojen ja työkykyjohtamisen uudistaminen
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
200376
Hakija
Järvenpään kaupunki
Toteuttaja
Emkine Oy
Lisätietoja
Emma Vartiala
emma.vartiala@jarvenpaa.fi
Toteutusaika
1.10.2020 - 31.12.2021
Työsuojelurahaston päätös
9.10.2020
12 482 euroa
Kokonaiskustannukset
24 964 euroa
Tulokset valmistuneet
9.2.2022
Tiivistelmä
Järvenpään varhaiskasvatuksen kasvatushenkilöstön työkykyä johdetaan strategisesti, vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti. Henkilöstö kokee työnsä arvostuksen lisääntymisen sekä henkisen ja fyysisen työkyvyn paranemisen. Toteutustapa on havainnoinnin ja tiedonkeruun perusteella moudostetut työkyvyn toimintamallien yhteismuotoilu ja esihenkilöiden tukeminen työkykyjohtamisessa. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on vähentää sairauspoissaolokustannuksia Järvenpään kaupungilla.
Hankkeen vastuuhenkilö
Emma Vartiala
Tiedote
Työhyvinvoinnin ja työkykyjohtamisen kehittäminen Järvenpään kaupungin varhaiskasvatuksessa
9.2.2022Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena oli parantaa työkykyjohtamista ja työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa. Lisäksi tavoitteena oli sairauspoissaolokustannusten pienentäminen. Hanke jakautui kolmeen vaiheeseen: havainnointi- ja tiedonkeruu, työkyvyn johtamisen tuki ja työn yhteismuotoilu. Hanke lisäsi HR:n, varhaiskasvatuksen johdon ja työterveyshuollon ymmärrystä varhaiskasvatustyöstä ja työn muokkaamisesta varhaiskasvatuksen arjessa. Korona vaikeutti hankkeen toteutusta ja arviointia.
Lähtökohdat
Järvenpään kaupungilla on havaittu varhaiskasvatuksen sairauspoissaolojen lisääntyneen ja ne ylittivät kansallisen keskiarvon. Tavoitteeksi asetettiin työhyvinvoinnin parantaminen ja poissaolojen vähentäminen. Asiantuntijaksi hankkeeseen valittiin Emkine oy. Hankkeen toteutustavaksi valittiin havainnoinnin ja tiedonkeruun perusteella muodostetut työkyvyn toimintamallien yhteismuotoilu ja esihenkilöiden tukeminen työkykyjohtamisessa.
Kohderyhmät
Hankkeeseen osallistui kolmesta varhaiskasvatusyksiköstä johtaja ja varajohtaja sekä varhaiskasvatuksen opettajia ja lastenhoitajia. Lisäksi hanketyöskentelyyn osallistui varhaiskasvatuksen johto, kaupungin HR, henkilöstön edustajat ja työterveyshuollon kumppani.
Menetelmät
Havainnointiin ja tiedonkeruuseen sisältyivät työelämän arvotesti, toimintaympäristön analyysi, avainhenkilöiden haastattelut ja työntekijöiden pitämät digitaaliset päiväkirjat. Toimintamallien yhteismuotoilua varten järjestettiin kolmen työpajan työpajasarja työn muotoilusta ja toinen kolmen työpajan työpajasarja työkyvyn tuen toimintamallista ja työkykyjohtamisesta. Emkine tuki työkykyjohtamista uuden työkyvyn ohjaustaulun, mentoroinnin ja osallistavien digitaalisten menetelmien avulla.
Vaikuttavuus
Hanke teki näkyväksi varhaiskasvatuksessa jo tehtävää hyvää työtä ja sanoitti myös varhaiskasvatuksen ammattilaisille sitä, miten kattavasti työn muokkausta työyhteisöissä jo tehdään.
Koronan takia sairauspoissolojen määrän vertailu ei ole yksiselitteistä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että koronasta riippumattomien sairauspoissaolojen määrä on varhaiskasvatuksessa vähentynyt hankkeen aikana.
Hankkeen jalkautus on vielä kesken, joten kaupunkitasoisia tuloksia nähdään toivottavasti vielä lisää.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Järvenpäässä otetaan käyttöön uusia toimintatapoja, joita voidaan hyödyntää myös muilla työpaikoilla. Varhaiskasvatuksessa pyritään hyödyntämään jatkossakin päiväkirjaa työn arjen arvioinnin työkaluna. Päiväkirjojen pohjalta jatketaan keskustelua varhaiskasvatuksen arjen haasteista ja niiden poistamisesta. Lisäksi arvioidaan mahdollisuutta työelämän arvotestin laajempaa hyödyntämiseen muissakin varhaiskasvatusyksiköissä.
Aineisto
Emma Vartiala, Järvenpään kaupunki. Järvenpän kaupungin varhaiskasvatuksen työhyvinvointihankkeen loppuraportti
20.12.2021. Avaa