Videoteknologian mahdollisuudet ja rajoitteet etätyön johtamisessa – ylimmän johdon näkökulma
40th EGOS Colloquium 2024, Crossroads for Organizations: Time, Space, and People, 04.-06.07.2024 Milano, Italia.
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
240185
Hakija
Lotta Salin
Toteuttaja
Lotta Salin
Lisätietoja
Lotta Salin
lotta.salin@uef.fi
Toteutusaika
17.6.2024 - 31.8.2024
Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 000 euroa
Kokonaiskustannukset
1 460 euroa
Tulokset valmistuneet
9.9.2024
Tiivistelmä
Konferenssiesitykseni käsittelee videoteknologian mahdollisuuksia ja rajoitteita etätyön johtamisessa. Tutkimusmenetelmänä toimii konstruktivistinen ankkuroitu teoria ja empiirinen tutkimusaineisto koostuu IT-alan yritysten ylimmän johdon haastatteluista (N=33). Kun johtajat ovat tietoisia videoteknologian mahdollisuuksista ja rajoitteista etätyön johtamisessa, heillä on edellytykset käyttää videoviestintää tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti työssään.
Hankkeen vastuuhenkilö
Lotta Salin
Tiedote
Videoteknologian mahdollisuudet ja rajoitteet etätyön johtamisessa – Ylimmän johdon näkökulma
9.9.2024Tiivistelmä
Tutkimuksessa tarkastetiin videoteknologian mahdollisuuksia ja haasteita etätyön johtamisessa suomalaisessa työelämässä. Konstruktivistisen ankkuroidun teorian avulla analysoitiin 33 IT-alan ylimmän johdon edustajan haastattelua. Löydöksissä tunnistettiin viisi videoteknologian käyttöön liittyvää jännitettä: joustavuus–joustamattomuus, sosiaalinen yhteenkuuluvuus–sosiaalinen irrallisuus, sitoutuminen–sitoutumattomuus, tiedon jakaminen–tiedon pimittäminen sekä tasa-arvo–epätasa-arvo. Tutkimus tarjoaa suomalaisen liike-elämän johtajille tietoa videoteknologian mahdollisuuksista ja haasteista sekä esitetään keinoja, joiden avulla johtajat voivat hallita videoteknologian jännitteitä johtaakseen etätyöntekijöitä tehokkaammin.
Tausta
Osallistuin EGOS 2024 -konferenssiin tavoitteena syventää ymmärrystäni organisaatiotutkimuksen uusimmista trendeistä ja verkostoitua alan johtavien tutkijoiden kanssa. Tilaisuuteen osallistuminen mahdollisti ajankohtaisten tutkimustulosten seuraamisen, tieteellisen keskustelun ja yhteistyömahdollisuuksien kartoittamisen. Osallistumisen taustalla oli tarve vahvistaa omaa asiantuntijuuttani ja tuoda uutta tietoa organisaatioiden johtamiseen suomalaisessa liike-elämässä.
Aineisto
Esitin EGOS 2024 konferenssissa kansainväliselle kuulijajoukolle tutkimuksen videoteknologian mahdollisuuksista ja rajoitteista etätyön johtamisessa. Tutkimus on tehty ylimmän johdon näkökulmasta. Kyseessä on laadullinen tutkimus ja empiirinen aineisto kostuu suomessa toimivien IT-alan yritysten ylimmän johdon haastatteluista (N=33). Löydökset analysoitiin hyödyntämällä konstruktivistista ankkuroitua teoriaa.
Tulokset ja johtopäätökset
Löydösten mukaan videoteknologia tarjoaa sekä mahdollisuuksia että rajoitteita etätyön johtamiseen. Nämä mahdollisuuder ja rajoitteet muodostavat keskenään viisi jännitettä: joustavuus–joustamattomuus, sosiaalinen yhteenkuuluvuus–sosiaalinen irrallisuus, sitoutuminen–sitoutumattomuus, tiedon jakaminen–tiedon pimittäminen sekä tasa-arvo–epätasa-arvo. Teoreettisena kontribuutiona muodostetaan videoteknologian jännitteitä kuvaava viitekehys.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Osallistuminen EGOS 2024 -konferenssiin antoi minulle uutta tietoa organisaatiotutkimuksen uusimmista suuntauksista ja johtamismalleista. Esimerkiksi etäjohtamisen, etätyön ja tekoälyn tutkimusteemat ovat ajankohtaisia niin suomalaisessa työelämässä kuin akateemisella tutkimuskentälläkin. EGOS 2024 konferenssin antia voi soveltaa suomalaiseen työelämään erityisesti johtajien digitaalisen viestinnän kehittämisessä.