Virtuaalista yhteiskehittämistä edistämässä

ISCAR2024 Inclusiveness as a Future Challenge, 27.-30.8.2024, Rotterdam, Hollanti.

Hanketiedot

Hankenumero
240200

Hakija
Anna-Leena Kurki

Toteuttaja
Anna-Leena Kurki

Lisätietoja
Anna-Leena Kurki
anna-leena.kurki@ttl.fi

Toteutusaika
27.8.2024 - 30.8.2024

Työsuojelurahaston päätös
31.5.2024
1 050 euroa

Kokonaiskustannukset
1 770 euroa

Tulokset valmistuneet
10.9.2024

Tiivistelmä

Nopeasti kehittyvässä toimintaympäristössä arvo syntyy asiakkaan ja palveluntarjoajan yhteistyössä ja siksi yhteiskehittämiseen kannattaa panostaa. Esityksessä tarkastelemme business-to-business palveluita tarjoavan yrityksen ja sen kolmen asiakkaan välistä yhteiskehittämistä virtuaalisissa kehitysvuoropuhelutyöpajoissa. Esitys luo ymmärrystä virtuaalisen yhteiskehittämisen haasteista ja korostaa fasilitaattorin roolia erityisesti moniäänisten keskustelujen tukijana.

Hankkeen vastuuhenkilö

Anna-Leena Kurki

Tiedote

Virtuaalista yhteiskehittämistä edistämässä

10.9.2024

Tiivistelmä

Virtuaalinen organisaatioiden välinen yhteiskehittäminen ja kumppanuudet ovat keinoja vahvistaa organisaatioiden arvonluontia muuttuvassa toimintaympäristössä. Esityksessä tarkasteltiin virtuaalisen yhteiskehittämisen fasilitointia. Onnistunut yhteiskehittämisen edellytys on laadukas fasilitointi ja fasilitoijan monipuolinen osaaminen: taito tukea vuorovaikutusta, osallistujien aloitteita sekä kehittämisen kohteena olevan asian työstämistä. Esitys syvensi nykyistä ymmärrystä yhteiskehittämisen fasilitoinnista. Tuotettu tieto auttaa työyhteisöjä ja kehittäjiä luomaan entistä parempia kehittämisprosesseja ja tuottamaan niin liiketoiminnallista arvoa kuin vahvistamaan suomalaisen työelämän laatua.

Tausta

Tilaisuus tarjosi mahdollisuuden levittää pohjoismaisen työelämämallin mukaisia luottamukseen ja yhteistyöhön perustuvia käytäntöjä maailmanlaajuisesti, sekä saada palautetta ja uusia näkökulmia, jotka auttavat vahvistamaan suomalaisen työelämän tutkimuksen laatua. Stipendinsaajalle tilaisuus tarjosi mahdollisuuden kuulla ajankohtaisesta kansainvälisestä tutkimuksesta, sekä vahvistaa osaamistaan tutkijana ja kehittäjänä.

Aineisto

Esitys perustui Virtuoosit. Työpaikkojen virtuaalinen yhteiskehittäminen -hankkeen tuloksiin (TSR 210307). Tavoitteena oli ymmärtää, miten fasilitointi tukee yhteiskehittämistä virtuaalisessa ympäristössä. Aineisto kerättiin kahdesta Zoomi:lla toteutetusta muutosvuoropuheluprosessista, joissa organisaatiot kumppaneidensa kanssa kehittivät asiakkaille tarjottavia. Aineisto analysoitiin teoriaohjautuvalla sisällönanalyysilla.

Tulokset ja johtopäätökset

Virtuaalisessa yhteiskehittämisessä keskustelu kytkeytyi kehittämisen kohteena olevaan asiaan, muutosvuoropuhelumenetelmän käsikirjoitukseen ja teknologisten välineiden käyttöön. Yhteiskehittämisessä keskeisiä ovat osallistujien aloitteet kehitettävän asiaa edistämiseksi. Laadukas fasilitointi tukee näitä aloitteita. Se edellyttää fasilitoijalta monipuolista osaamista. kehittämistä tukevien työkalujen tarjoamista, vuorovaikutuksen tukemista sekä tilan jättämistä vapaalle keskustelulle.

Uutuusarvo ja sovellettavuus

Konferenssi vahvisti tutkijan verkostoja ja osaamista työpaikkojen kehittämisinterventioiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Tämä luo uusia tutkimusmahdollisuuksia sekä vahvistaa meneillään olevien ja tulevien tutkimus- ja kehittämishankkeiden laadukasta toteutusta. Näissä hankkeissa syntyy niin uutta tietoa kuin käytännönläheisiä oppaita ja materiaaleja työelämän toimijoille omien organisaation kehittämisen tueksi. Tätä kautta työelämän laatu vahvistuu.

Aineisto

Konferenssiesitys Avaa