VIRTUES – Parempia työturvallisuuskoulutuksia yhdistämällä virtuaali- ja pienryhmäoppiminen sulautetuksi malliksi
Koulutusmenetelmä
Hanketiedot
Hankenumero
240336
Hakija
Työterveyslaitos
Toteuttaja
Työterveyslaitos
Lisätietoja
Kristian Lukander
kristian.lukander@ttl.fi
Toteutusaika
2.12.2024 - 20.5.2025
Työsuojelurahaston päätös
6.11.2024
20 000 euroa
Kokonaiskustannukset
42 799 euroa
Tulokset valmistuneet
18.6.2025
Tiivistelmä
Virtuaalitodellisuus (VR) on todettu tehokkaaksi tavaksi kouluttaa etenkin työturvallisuustaitoja. VR:n käyttöönottoa työelämässä hidastaa kuitenkin tarve yhdistää VR-koulutukset nykyisiin toteutustapoihin. VIRTUES-hankkeessa tuotetaan koulutuspalvelu, joka yhdistää yksilökeskeisen VR-oppimisen ohjattuun pienryhmäoppimiseen, tarjoten sulautetun oppimisratkaisun työturvallisuustaitojen kehittämiseen. Koulutusmateriaali tukee sekä ohjattua pienryhmäoppimista että omatoimista yksinopiskelua.
Hankkeen vastuuhenkilö
Kristian Lukander
Tiedote
VIRTUES – Virtuaalitodellisuuden työelämäkoulutusten käytön tukeminen pienryhmäoppimisella
18.6.2025Tiivistelmä
VIRTUES-hankkeessa kehitettiin sulautuvaan oppimiseen perustuva pienryhmä- ja virtuaalitodellisuuden koulutusmuotoja yhdistävä uudentyyppinen koulutuskokonaisuus, joka tehostaa VR-koulutusten käyttöä ja hyödyntämistä työorganisaatioissa. Menetelmä perustuu SLIVeR-tutkimushankkeessa kehitettyyn pedagogiseen malliin. Hankkeessa toteutettiin verkkototeutus, joka tukee oppimista osana Virtuario-palvelua: opi.virtuar.io -verkkopalvelu on kaikkien vapaassa käytössä, mutta se on erityisesti suunniteltu tukemaan Virtuario-VR-oppimisen sisältöjä.
Tausta
SLIVeR-hankkeessa kehitettiin ja validoitiin uudenlainen sulautuvan oppimisen malli. Hankkeen aikana mallin soveltamisen yhteydessä työelämän organisaatioiden kanssa kävi ilmeiseksi, että lähestymistavalla on merkittäviä etuja VR-koulutusten täysipainoisessa hyödyntämisessä ja oppisisältöjen sovittamisessa paikallisesti kunkin organisaation tarpeiden ja tavoitteiden mukaiseksi, joten malli päätettiin toteuttaa ja lanseerata osana Virtuario-palvelua.
Aineisto
SLIVeR-hankkeen aineisto ja julkaisut:
Lukander, K., et al (2023). Työturvallisuusoppiminen immersiivisessä virtuaalitodellisuudessa–SLIVeR. Loppuraportti
Lehikko, A., et al. (2024). Exploring interactivity effects on learners’ sense of agency, cognitive load, and learning outcomes in immersive virtual reality: A mixed methods study. Computers & Education: X Reality, 4, 100066.
Menetelmät
Hanke perustuu aiemmassa Työsuojelurahaston rahoittamassa ja Työterveyslaitoksen ja Lapin yliopiston toteuttamassa SLIVeR-hankkeessa kehitettyyn virtuaali- ja pienryhmäoppimista yhdistävään pedagogiseen malliin. Malli muodostaa sulautuvan oppimisen lähestymistavan mukaisen pienryhmäoppimisen sosiaalista dimensiota ja virtuaalitodellisuusoppimisen yksilökeskeistä oppimista tehokkaasti yhdistävän kokonaisuuden.
Tulokset
Koulutusmenetelmä koostuu kolmivaiheisesta pienryhmäoppimisen rungosta, joka tukee virtuaalitodellisuusoppimista. Johdanto-osiossa orientoidutaan aiheeseen, arvioidaan omaa osaamista ja asetetaan oppimisen tavoitteet. VR-osiossa harjoitellaan taitoja yksilöllisesti virtuaalitodellisuudessa. Purkuosiossa reflektoidaan opittua, liitetään se omaan työympäristöön ja ohjataan käytännön toimenpiteisiin työtaitojen ja turvallisuuden kehittämiseksi.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Hankkeessa toteutettiin uusi verkkopalvelupohjainen koulutuskokonaisuus, joka toimii osana Virtuario-palvelua. Aihekohtaiset koulutukset tukevat oppimista eri toimintaympäristöissä ja auttavat jalkauttamaan VR-harjoituksessa opittuja asioita tehokkaasti oman työ- ja toimintaympäristön turvallisuuden ja työtapojen kehittämiseen.
Aineisto
Loppuraportti Avaa