Yhdessä johtamisen- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen Reisjärven kunnassa
Kehittämisavustus
Hanketiedot
Hankenumero
220197
Hakija
Reisjärven kunta
Toteuttaja
Valmennustrio Oy
Lisätietoja
Marjut Silvast
marjut.silvast@reisjarvi.fi
Toteutusaika
10.8.2022 - 30.11.2023
Työsuojelurahaston päätös
21.6.2022
17 809 euroa
Kokonaiskustannukset
35 618 euroa
Tulokset valmistuneet
3.9.2024
Tiivistelmä
Reisjärven kehittämishankkeessa tavoitteena on yhdessä johtamisen- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen sekä moniammatillisen fasilitaattoriryhmän saaminen osaksi johtamisjärjestelmää ja yhteistyön kehittymistä eri henkilöstöryhmien välillä. Hanke parantaa työhyvinvointia sekä tukee henkilöstöä tulevan toimintaympäristön muutoksissa. Koska toiminnan kehittäminen ja muutokset vaativat hyvää yhteistyötä, myös luottamuksen rakentaminen on tärkeää eri henkilöstöryhmien välillä.
Hankkeen vastuuhenkilö
Marjut Silvast
Tiedote
Viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen Reisjärven kunnassa
3.9.2024Tiivistelmä
Tavoitteena oli viestintä- ja vuorovaikutustaitojen lisääminen sekä moniammatillisen fasilitaattoriryhmän saaminen osaksi kunnan johtamisjärjestelmää. Hankkeeseen osallistui johto, esihenkilöt sekä valtaosa henkilöstöstä. Hyötynä muille työpaikoille on fasilitoivan johtamisen ja sisäisten fasilitoijien hyödyntäminen tukemaan osallistavaa toimintakulttuuria. Käsikirja ja psykologista turvallisuutta mittaava itsearviointilomake.
Lähtökohdat
Henkilöstökyselyssä oli noussut tarve kehittää työhyvinvointia lisäämällä luottamusta työyhteisössä, parantamalla viestintää ja vuorovaikutustaitoja, yhteistyötä eri palveluiden välillä sekä vaikutusmahdollisuuksia kehittämiseen. Asiantuntijaksi valittiin Valmennustrio, Valmennustalo Virta ja Crealife. Kehittämismenetelmänä oli yhteiskehittämisen laboratoriot, joissa kokemukselliseen oppimiseen perustuen opittiin yhdessä ja kehitettiin toimintaa.
Kohderyhmät
Hankkeeseen osallistui koko kunnan johto, esihenkilöt sekä henkilöstöryhmät teknisen, varhaiskasvatuksen ja hallinnon palvelualueilta.
Menetelmät
Uutuusarvona on fasilitoivan johtamisen ja sisäisten fasilitoijien hyödyntäminen tukemaan osallistavaa toimintakulttuuria, ratkaisemaan toiminnan haasteita ja toimimaan fasilitoivassa työkulttuurissa. Fasilitaattorit tuotiin uudeksi osaksi johtajuuskulttuuria tukemaan valmentavaa johtamista, itseohjautuvaa toimintakulttuuria sekä kokeilukulttuuria. Monipuolisten menetelmien, kuten vahvuuslähtöisen kehittämisen ja taidelähtöisten menetelmien käyttäminen työyhteisön kehittämisessä.
Vaikuttavuus
Tiedonkulku ja palaverikäytänteet kehittyivät, yhteistyö eri yksikköjen välillä parantui. Keskustelukulttuuri ja avoimuus – rohkeus ilmaista ajatuksia ja uskallus ottaa asioita puheeksi lisääntyi. Kokemus osallisuudesta vahvistui. Yhteiset tavoitteet ovat selkeämpiä, erilaisuutta ja toisten toimintatapoja ymmärretään ja hyväksytään paremmin. Yhteisöllisyys ja kokeilukulttuuri vahvistuivat, kyvykkyys ratkaista ongelmia edistyi. Fasilitoiva johtaminen ja ryhmien ohjausosaaminen kehittyivät.
Uutuusarvo ja sovellettavuus
Fasilitoivan johtamisen ja fasilitoinnin hyödyntäminen kaikilla toimijatasoilla osana johtamisjärjestelmää. Hankkeessa tuotettiin mm. fasilitoijien käsikirja oppaaksi. Varhaiskasvatuksessa luotiin rakentavan keskustelu- ja toimintakulttuurin itsearviointilomake ja arviointiprosessi, jota voidaan hyödyntää mallina minkä tahansa kehittämiskohteen arvioimiseksi ja siitä keskustelemiseksi.