Tutkimus tutuksi -tapaamisen 13.12.2018 aineisto julkaistu netissä

Työsuojelurahaston järjestämässä Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 13.12. puhuttiin muun muassa työpaikkaosaamisesta monikulttuurisilla työpaikoilla.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Ari Väänänen johdatteli aiheeseen esittelemällä Osaamisen ja työn yhteensopivuus monikulttuuristuvilla työpaikoilla -tutkimushankkeen keskeisiä tuloksia. Hankkeessa selvitettiin maahanmuuttajien työn ja osaamisen vastaavuutta, paikannettiin monikulttuurisuuteen ja osaamisen kehittämiseen liittyviä ongelmakohtia. Hankkeessa kehitettiin käytännönläheinen Moniosaa! – Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille.

Tutkimushankkeessa mukana ollut Starfoodin hr-asiantuntija Anne Vannesluoma kertoi, miten maahanmuuttajien osaamista hyödynnetään työpaikalla ja miten heitä tuetaan työssä kehittymisessä. Vannesluoma esitteli, millaisia toimenpiteitä Starfoodilla on tehty, jotta maahanmuuttajataustaiset työntekijät kiinnittyvät työhön ja työyhteisöön sekä kokevat itsensä tervetulleeksi.  

Starfoodin entinen luottamusmies Chau Nguyen toi esiin puheenvuorossaan kokemuksia siitä, miten maahanmuuttajat otetaan vastaan työpaikalla ja millaisia hyviä käytäntöjä on jo olemassa. Nguyen antoi vinkkejä siitä, mitä maahanmuuttaja voi itse tehdä, jotta hän löytää paikkansa työyhteisöstä ja pääsee hyödyntämään osaamistaan.

Integrifyn toimitusjohtaja Daniel Rahman kertoi, miten maahanmuuttajakoodarit ovat päässeet työelämään kiinni ja onko heidän ollut helpompi solahtaa uuteen työyhteisöön kuin jollain toisella alalla. Integrify on kouluttanut maahanmuuttajataustaisia henkilöitä koodareiksi ja tarjonnut suoran väylän työelämään.  Rahman vinkkasi myös, mitä maahanmuuttaja voi itse tehdä, jotta hän solahtaa työyhteisöön. 

Tilaisuuden lopussa järjestetyssä paneelikeskustelussa Ari Väänänen, Anne Vannesluoma, Chau Nguyen ja Daniel Rahman keskustelivat maahanmuuttajien osaamisen hyödyntämisestä työpaikoilla ja työpaikkaosaamisesta. Paneelikeskustelua veti Työsuojelurahaston tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen.  

Hanke 115179: Hanketiedote ja loppuraportti:

Video: Työelämän monikulttuurisuus kesto 2:32

Tutkimus tutuksi -tapaamisen tallenne: kesto 1:30:11

Esityskalvot:

Ari Väänänen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos

Anne Vannesluoma, hr-asiantuntija, Starfood Finland Oy

Daniel Rahmanin esittämä video