Työsuojelurahasto työelämän tutkimuksen ja kehittämisen rahoittaja jo 40 vuotta

Työsuojelurahasto viettää 40-vuotisjuhlavuottaan 2019. Juhlavuoden kunniaksi Työsuojelurahasto järjestää 10.10.2019 juhlaseminaarin, jossa työelämän ja tulevaisuuden tutkijat ja asiantuntijat kertoivat työelämän kehityssuunnista, Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden vaikuttavuudesta ja tulevaisuuden työelämästä.

 

Juhlaseminaarin avaa Työsuojelurahaston hallituksen puheenjohtaja Juha Antila. Avauspuheenvuoron jälkeen runoilija Heli Laaksonen lausuu Työsuojelurahastolle kirjoittamansa runon työelämästä.  

Kaikki on paremmin kuin ennen -sessiossa professori Juha Siltala Helsingin yliopistosta, mediavaikuttaja, toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä  ja yliopistolehtori Leena Mikkola Jyväskylän yliopistosta kertovat, mitkä asiat työelämässä ovat paremmin nyt kuin aikaisemmin. Juha Siltalan näkökulmana on teollisuustyö, Pauli Aalto-Setälän digijohtaminen ja Leena Mikkolan organisaatioviestintä.

Aikakone-sessiossa Työsuojelurahaston toimitusjohtaja Kenneth Johansson, rahaston hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Hannu Rautiainen ja hallituksen  jäsen ja STTK:n työelämäasiantuntija Erkki Auvinen kertovat työelämän taitekohdista, ja mikä on muuttunut työelämässä neljänkymmenen vuoden aikana. Panelistit kertovat myös, millaisia vaikutuksia Työsuojelurahaston rahoittamilla hankkeilla on ollut työelämään.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mika Kivimäki esittelee johtamassaan tutkimushankkeessaan kehitettyä työterveysindeksiä. Työterveysindeksillä voi laskea oman riskinsä jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Työterveysindeksi on julkaistu Työsuojelurahaston nettisivuilla.

Juhlaseminaarin viimeisessä sessiossa tulevaisuuden työelämästä puhuvat ja keskustelevat futuristi, tietokirjailija Elina Hiltunen, teknologia-asiantuntija, tietokirjailija, biohakkeri Teemu Arina, johtava tutkija Jaana Leikas VTT:ltä ja professori Mika Pantzar, Helsingin yliopistosta. Elina Hiltunen puhuu tulevaisuuden ammateista ja Teemu Arina kertoo, millaisissa työpisteissä asiantuntijat työskentelevät tulevaisuudessa. Jaana Leikas pohtii, katoaako asiantuntijatyö tekoälyn takia? Mika Pantzar puhuu tulevaisuuden työelämästä.

Työsuojelurahaston juhlaseminaarin juontaa toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Aineistot:

Heli Laaksosen lausuma runo työelämästä.

Mika Kivimäen esitys ja työterveysindeksi. Työterveysindeksi avautuu vain Chrome ja Edge -selaimilla.

Tilaisuuden esityksistä koostetut videot julkaistaan myöhemmin Youtubessa.

Tiedon silta -verkkosivustolla julkaistaan myöhemmin koostejuttu juhlaseminaarin esityksistä.

Työsuojelurahaston 1980– ja 1990-luvuilla rahoittamista hankkeista kertovat jutut on julkaistu Tiedon silta verkkosivustolla.